Най-успешните компютърни вируси

Йерусалим

 1987

Активира се само на петък, 13-и. Изтрива съобщения, програми и файлове, които са използвани на тази дата. Ранни версии на вируса постоянно заразяват нови и нови файлове, докато компютърът стане неизползваем. Съществуваше повече от 10 години, като е използван за основа на много други вируси поради лесния му код.

 

Надрусан

 1987

„Старите вируси никога не умират". Това беше репликата на антивирусен програмист, след като през 2000 г. Надрусан, или известен още като Марихуана, пак се появи. При най-разпространената версия, с включването на компютъра на екрана се появява надпис „Вашият персонален компютър беше надрусан. Легализирайте марихуаната". Има повече от 90 варианта, които продължават да тормозят потребителите на Microsoft.

 

Текила

 1991

Един от първите гадове, който се опитва да се скрие от антивирусните програми. Основният проблем беше, че не може да бъде изтрит. Текила се самокопираше в различни папки на компютъра и изтриваше файловете в тях.

 

Микеланджело

 1991

След като месеци наред тихомълком се размножаваше, вирусът се активира на 6 март 1992 г. (рождената дата на самия склуптор). Само за ден Микеланджело изтри над 10 000 харддиска, изпълвайки ги с ненужна информация. Преди заветния 6-и март, медиите се побъркаха от ужас и твърдяха, че вирусът ще унищожи милиони компютри.

 

ILOVEYOU

 2000

След като интернетът набра популярност, хакерите започнаха да създават червеи - минивируси, които нямат нужда от „гостоприемник" и могат да се размножават в различни компютри. Най-успешният червей, създаван досега, е Любовното писмо. При отваряне то се самоизпраща до всички в адресника на потребителя. Само за един ден зарази 45 милиона компютъра (около 10% от световната мрежа), нанесе щети за 5 милиарда долара, като Пентагонът и Британският парламент бяха принудени да изключат сървърите си. Освен че задръстваше пощата, вирусът триеше файлове и документи.

 

Ана Курникова

 2001

Повече тормоз, отколкото истинска заплаха. Вирусът е замаскиран като снимка на Ана Курникова. При отваряне на файла AnnaKournikova.jpg.vbs, червеят се самоизпраща до всички имена в адресника. Впоследствие създателят обясни, че просто искал красавицата да получи заслуженото признание. Проблемът е, че по-популярните имейл адреси получаваха по няколко хиляди признания на час.

 

Монополи

 2000

Действа на същия принцип като Любовното писмо. В този случай потребителят получава имейл, в който се твърди, че Бил Гейтс е осъден за монопол. През 2000 г. срещу Microsoft бе заведено дело за включването на Internet Explorer към Windows. При активиране на червея на екрана се появява снимка на Гейтс с дъска Монополи.

 

Нимда

 2001

Преди Нимда червеите се размножаваха като просто се самоизпращаха през пощата. Нимда обаче започна да се предава през всичко, към което е свързан компютъра. Може да се самоинсталира при потребители, които разглеждат заразени сайтове. Доста успешно забави световния интернет трафик.

 

Сасер

 2004

Германски тинейджър се превърна в герой, след като призна, че той е създал червея Сасер. Той се възползва от недостатък на Windows XP и 2000, който кара компютрите да се рестартират. Вирусът спря стотици влакове в Австралия и принуди 400 пощенски офиса в Тайван да преминат отново на хартия.

 

Буря

 2007

Най-злият вирус, създаван досега. Буря (Storm) се определя като суперчервей. Зарази 10 милиона компютри, когато се преобрази в имейл, предупреждаващ за ураган (оттам идва и името). Засега е неунищожим, тъй като постоянно променя формата си.

Още по темата

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
zg
01 февруари 2009 | 10:19

A Chernobil ??? Zashto go zabravihte ...????