Роботизирана хлебарка ще помага на пожарникарите

Хлебарките винаги са били най-нежеланите насекоми, които могат да се озоват у дома ви. За жалост се оказва, че такива има във всяка кооперация и битката с тях почти винаги ще бъде изгубена. Фактът, че насекомите могат да стигнат почти навсякъде, е накарал няколко учени да обединят силите си и да направят първата роботизирана хлебарка. Защо е необходимо нещо подобно, след като имаме достатъчно естествени и непоканени гости? Оказва се, че роботизираната хлебарка ще се използва за изследване на земетръсни зони, за промушване през процепи и по-лесното локализиране на затрупани хора.

Д-р Каушик Джаярам от университета в Харвард е споделил, че хлебарките са изключително бързи и при високи скорости са готови да преориентират краката си, за да могат да запазят баланс. Насекомите са способни да се снижат максимално, за да се промушат през най-тесните отвори. Изработката на такъв робот ще спести много животи и ще позволи на пожарникарите да започнат по-бърза работа, уверявайки се, че конструкцията е стабилна. Друг приоритет ще бъдат и снимките, които роботът ще може да изпраща на всяко затрупано помещение. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!