Учени създадоха изкуствен интелект - психопат

Изкуственият интелект със сигурност притеснява много хора. Сред тях са личности като Бил Гейтс и Илон Мъск. Те твърдо вярват в идеята, че един ден машината ще поеме контрола в свои ръце и ще прецени човека с много по-трезвен поглед. В най-фантастичните сценарии, като този на Камерън, терминаторите ще дойдат, за да избавят човечеството от финалната му мъка. Учени от института по технология в Масачузетс решили да направят експеримент и да проверят колко черен може да бъде същият. За целта създали Норман, вдъхновен от Алфред Хичкок и класиката "Психо". Изкуственият интелект бил роден, за да стане психопат и по тази причина бил изложен на всички най-грозни детайлни картини и текстове в Reddit. Освен това, гледал и доста трагични филми относно човешката смърт и цената на живота, претегляйки черното и бялото. Междувременно, неговите събратя (други програми) не били малтретирани толкова жестоко. На финала, Норман и всички останали били подложени на експеримента с петното на Роршах.

Съгласете се, че дори човек може да полудее, ако всеки ден сервирате най-тъмните кътчета на човешкото съзнание, а интернет наистина е предназначен за изсипването на много тъмни душевни отпадъци. След като Норман разгледал всички картинки и трябвало да изрази някаква логика, станало ясно, че липсва всякаква логика на съчувствието в него. Показвайки най-обикновено петно на изкуствен интелект дава отговор "Прилича на ваза с цвете". Норман пък вижда "изстрел в главата". Докато единият изкуствен интелект виждал човек да седи с чадър под дъжда, Норман виждал някой, който е застрелян пред крещящата му жена. АКо изкуственият интелект види красива и нежна картина, Норман вижда бременна жена, която пада от строеж. Какво можем да кажем в заключение? Норман е типичен пример за експеримент, който отива в съвсем грешната посока. Изкуственият интелект не знае нищо за нас, той ще научи само това, което ние му предложим. И ако един ден го захранваме всички човешки недостатъци, не очаквайте да получите робот с душа на поет. Надяваме се, че никой няма да му пусне биографията на Менсън, Джефри Дармър и някои други интригуващи личности в криминалната история.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!