Защо в средата на китайските мегаполиси има малки селища

През последните четири десетилетия Китай преживя бърз градски растеж и масивна миграция от селските към градските райони. Между 

края на седемдесетте години до началото на 21 век повече от 300 милиона души напускат селата и се местят в градовете, увеличавайки скоростта на урбанизация от 17.9% (1978 г.) до 39.1% (2002 г.) в продължение на период от 24 години. На Великобритания й отнема 120 години, на Съединените щати 80 години, а на Япония повече от 30 години, за да постигнат това.

През последните няколко десетилетия ръстът на градското население на Китай е по-висок от този на Азия. През 1982 г. 210 милиона души живеят в градските райони, на които се падат 21% от общия брой на населението. До края на 2015 г., Китай има общо градско население от 771 милиона, или 56.1% от цялото население. Изчислено е, че до 2025 г. около 70% от населението на Китай ще живее в градовете. Тази бърза урбанизация трансформира пространствените и социални пейзажи на китайски градове. Един от най-видимите продукти от този експлозивен растеж са градските села - или chengzhongcun, буквално "села в рамките на града".

Прочети повече тук!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!