Какво не трябва да питаш на интервю за работа

Явяваш се на интервю за работа. След като те е разпитал надълго и нашироко, интервюиращият най-вероятно ще каже „ А вие имате ли някакви въпроси?" Ето какви въпроси не трябва да имаш, според www.profit.bg:

 

А с какво се занимава фирмата?

 

Задължително, преди да отидеш на интервю, трябва да се поровиш в интернет и да бъдеш информиран за фирмата. Иначе просто прави лошо впечатление, много лошо.

 

Ще се обаждате ли на предишния ми работодател?

 

И всякакъв въпрос, който означава, че се страхуваш от проверка.

 

Кога е първото повишение на заплатата?

 

Обикновено работодателят сам ще ти обясни как стоят нещата със заплатата. Можеш да поискаш повече информация на второ интервю, но формулирай въпроса си по друг начин.

 

Имате ли други свободни позиции?

 

Когато отиваш на интервю за една позиция, се предполага, че имаш желание да работиш на нея. Ако си мислиш, че си твърде добър, не е трябвало да се явяваш. Ако не си достатъчно квалифициран, те няма да те назначат.

 

След колко време мога да се прехвърля на друга позиция?

 

Това звучи като: "Ще гледам да се чупя от тук при първа възможност." Всеки работодател иска хора, които ще се задържат на работа. Предполага се, че преди да потърсите друга възможност, ще прекарате поне една година на новата си позиция.

 

А с какви маршрутки се стига до тук?

 

Толкова ли не можеш да измислиш какво друго да попиташ? Това можеш да го провериш в интернет. Не че е голяма грешка да питаш работодателя, но на първо интервю би следвало да си говорите за по-важни неща от разписанието на градския транспорт.

 

Имам ли право на почивки за цигари?

 

Първо, работодателят сам ще ти обясни какво е работното време и да питаш за почивки ще звучиш, като човек, който обича да кръшка от работа. Второ, този въпрос можеш да задаваш, ако кандидатстваш за работа като продавач или като телефонистка. В другите случаи, както казахме, имаш установена обедна почивка, а и не работиш на час.

 

Правите ли тест за наркотици?

 

В България никой не прави, но в чужбина си е нормална практика. Ако ти се случи да кандидатстваш за такава работа, работодателят ще те предупреди. По никакъв начин не трябва да показваш, че се притесняваш от такова тестване. И да не те отчайваме, но знай, че обикновено тези тестове засичат всичко в период от 30 дни назад, дори косче.

Още по темата

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
KO3
20 май 2009 | 14:49

A

:p
25 януари 2009 | 20:33

коЗЗззЗззче, не косче, кос е птичката дето поразява зарзалите преди дядо ти да ги е обрулил за ракийцата :)