Митове за твоите пари

Ужасно много лоши съвети можеш да получиш от най-различни хора. А българите сме всеизвестни с това, че сме компетентни и даваме съвети по всякакви въпроси. Ето и няколко мита, свързани с твоите пари.

 

1. Моментите на криза са добри за сериозни и значими инвестиционни решения.

 

Първо не е ясно колко е дълбока кризата, второ колко ще продължи и трето-дали ще излезете сух от инвестицията си. Да не говорим, че подобни действия може да са свързани с ползването на заемен капитал- бреме, което ще ти тежи години наред, свързани с висока степен на несигурност за твоите доходи. Тук могат да се включат покупката на ценни книжа, жилище, нов автомобил и други значителни по размер инвестиции. Едно от малкото неща, в което е добре да инвестираш, е образование и повишаване на твоята квалификация, но и тук имайте едно наум по въпроса за възвръщаемостта на тези инвестиции.

 

2. Всеки се нуждае от застраховка живот.

 

Този мит, като че ли се насажда предимно от застрахователните агенти. Ако семейството ти е изключително зависимо от твоя доход и си доста задлъжнял, може би е добре са се застраховаш, за да подсигуриш любимите си хора. Ако си млад можеш да изчакаш до момент, когато ситуацията е по-добра.

 

3. Облигациите са сигурна работа.

 

Тук няма нужда да обясняваме. Практиката показа, че щатските ипотечните облигации, които се считаха за относително сигурни инструменти, „изгърмяха", като повлякоха света в криза и рецесия след себе си. Не се заблуждавай, че корпоративните опблигации са много по-сигурни. Често те могат да се издават от компании, сериозно затруднени да финансират своята дейност и на крачка от фалита.

 

4. Получаваш това, за което плащаш.

 

За съжаление този постулат не важи с пълна сила за страната ни, където дори и скъпите стоки могат да са със съмнителен произход и незадоволително качество. Да не споменаваме ниското ниво на обслужване, гаранционната политика, слабата защита на потребителите и др.

 

5. Тегленето на заем не е голяма работа.

 

Може и да не осъзнаваш първоначално, запленен от плановете, които кроиш, за това как да изхарчиш парите, но това е значително бреме, което ще ти тежи през годините. Пробвай един месец да заделиш от бюджета си сумата, която ще плащаш ежемесечно и ще видиш дали ще можеш да си посрещаш ежедневните си нужди. Обикновено най-големите затруднения при кредитите се усещат между втората и четвъртата година.

 

6. Имаш нужда от определена сума, за да започнеш да инвестираш на финансовите пазари.

 

Това далеч не е така. Даже е препоръчително, ако нямаш много опит, да започнеш с малки суми, като преди това си търгувал в разни демо-игри. Тестването на твоите умения на практика далеч ще се разминава с това, което си постигал с виртуални пари. Не забравяй, че когато става въпрос за реални пари, върху теб ще оказват въздействие и психологически фактори.

Източник: profit.bg

Още по темата

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!