Някои от най-големите финансови лафове през миналата година

Всички изричат глупости, но през последната година глупавите изказвания от страна на главни изпълнителни директори на щатски компании, представители на правителството и пазарни специалисти бяха повече от обикновеното.

 

Ето и някои от тях, подбрани от CNBC:

 

Алън Шварц

"Разполагахме със 17 млрд. долара в брой в края на миналата година и това положение, на практика, остава непроменено", казва главният изпълнителен директор на Bear Stearns в интервю за CNBC на 12 март 2008 г., заявявайки, че не му е известно компанията да има проблеми с ликвидността.

 

Два дни по-късно Bear Stearns, петата най-голяма щатска инвестиционна банка, е принудена да търси спешно средства от Федералния резерв и JPMorgan Chase.

 

 

Ерин Калън

"Категорично не", отговаря главният финансов директор на Lehman Brothers на 18 март 2008 г. на въпроса дали компанията ще е следващата, която ще фалира.

 

Калън е освободена от поста през юни, а през септември Lehman Brothers подава заявление за фалит.

 

 

Бен Бернанке

"Очаквам да има фалити на по-малки банки. Капиталовите показатели на големите банки остават добри и не очаквам сериозни проблеми сред големите банки, които извършват дейност и в чужбина и съставляват значителна част от банковата система на САЩ'', казва предеседателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке през февруари 2008 г.

 

IndyMac Bank фалира през юли 2008 г. с 32 млрд. долара активи. Washington Mutual фалира през септември 2008 г. с активи от 307 млрд. долара, като това беше най-големият банков фалит в историята на САЩ.

 

Wachovia беше продадена на Wells Fargo през октомври 2008 г. поради опасения относно финансовото й здраве, а Citigroup все още изпитва трудности в набирането на средства, както от правителството, така и от частни източници.

 

 

Джон Мак и Лойд Бланкфийн

"Ако разгледаме проблема с високорисковите заеми в САЩ през призмата на безйбола можем да кажем, че в момента сме в осмия ининг или може би в началото на последния девети", казва главният изпълнителен директор на Morgan Stanley Джон Мак през април 2008 г. по въпроса дали кризата с високорисковите заеми е към своя край.

 

"В момента вероятно сме в третата или в четвъртата част", споделя главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфийн през същия месец по същата тема.

 

През септември AIG и Lehman Brothers се сринаха под тежестта на високорисковия дълг, което доведе до ескалацията на финансовата криза и даде началото на масивни разпродажби на фодновите пазари по света. Правителството се съгласи да създаде фонд на стойност 700 млрд. долара за така наречените "токсични" дългове.

 

Същия месец Morgan Stanley и Goldman Sachs подадоха заявления за трансформирането си в банкови холдингови компании, за да могат да наберат капитал.

 

 

Дик Боув

"Lehman е обект на апетити за придобиване. Препоръчвам на инвеститорите да купуват акциите на банката", казва Дик Боув, банков анализатор в Ladenburg Thalmann на 21 август 2008 г.

 

Три седмици по-късно Lehman Brothers подава заявление за фалит, а акциите на компанията се обезценяват от 14 до 0 долара за акция.

 

 

Крис Дод

"Fannie Mae и Freddie Mac са много солидни институции. Те разполагат с повече от адекватен капитал. Те имат и достъп до капиталовите пазари", заявява на 14 юли 2008 г. Крис Дод, председател на банковата комисия в Сената.

 

През септември правителството на САЩ пое контрол над Fannie Mae и Freddie Mac, опасявайки се от техните увеличаващи се загуби.

 

 

Джон Маккейн

"Основите на нашата икономика са стабилни", заявява кандидатът за президент от Републиканската партия Джон Маккейн на 15 септември 2008 г.

 

Икономическата криза се задълбочи през есента, а САЩ навлезе в най-голямата си рецесия от три десетилетия. Маккейн загуби изборите от Барак Обама основно заради икономическите въпроси.

 

 

Ханк Полсън

"Федералното правителство трябва да приложи програма за премахването на тези неликвидни активи, които тежат на нашите финансови институции и заплашват нашата икономика. Този спасителен план трябва да бъде подходящо разработен и достатъчно голям, за да има максимален ефект", призовава министърът на финансите Хенри Полсън на 19 септември 2008 г.

 

Два месеца по-късно, на 14 ноември, Полсън заявява пред CNBC, че се отказва от идеята за закупуването на неликвидните активи: "Стана ясно, че се сблъскваме с много по-тежка ситуация, отколкото си представяхме...."

 

Вместо това той заявява, че най-добрата посока за правителството е да инжектира капитал в банките - възможност, която беше отхвърлил преди това.

 

 

Бърнард Мадоф

"В условията на днешната регулаторна среда на практика е невъзможно да бъдат нарушавани правилата. Невъзможно е нарушенията да останат незабелязани, още повече за значителен период от време", твърди инвестиционният гуру Бърнард Мадоф на 27 октомври 2007 г.

 

Той е арестуван през декември 2008 г. по обвинения, че е ръководил финансова пирамида на стойност 50 млрд. долара, която е най-голямата финансова измама в историята. Твърди се, че дълги години Мадоф е подвеждал стотици инвеститори по целия свят.

Още по темата

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!