"L-Shape" - нов метод за намаляване на бюста

Все още е актуална тенденцията представителките на нежния пол да се сдобиват с желания размер гърди с помощта на силиконови импланти. Но какво да правят останалите жени, към които природата е била повече от щедра и ги е надарила с прекомерно голям бюст? Бюст, който им причинява дискомфорт, болки в гърба и раменете или различни дерматологични проблеми. А в много от случаите голямата тежест на бюста води до неестетично отпускане и увисване на гърдите, дори и при млади жени.

 

Кога се налага намаляване на бюста, какъв е най-новият метод, постигат ли се желаните резултати, без да остават неестетични белези - за отговор на тези и още въпроси, които вълнуват нашите читателки, потърсихме мнението на д-р Ангел Енчев, завеждащ Клиника по пластична хирургия Symetria.


 

- В какви случаи се препоръчва намаляване на бюста?

- Препоръчително е намаляването на бюста, когато има индикации от гледна точка на ортопедите - получават се изкривявания в областта на шията и в областта на гръбначния стълб (между лопатките).  В този случай оперативната интервенция е не само естетична, но и функционална. Освен това големият бюст е много труден за изследване с мамография, ехография, т.е. за профилактика на рака на млечната жлеза. Други индикации са  дерматологичните - погърдите се появяват дерматити, разязвявания, екземи. Всички тези индикации налагат оперативна интервенция, след която не само се отстраняват неестетичните проблеми, но и се подобрява самочувствието и качеството на живот на пациентките.

 

- Какво представлява новият метод L-Shape, разработен от вас?

- Аз и екипът по пластична хирургия от Symetria разработихме нов метод, който е публикуван в световно известното списание Plastic & Reconstructive Surgery. Това е нова разработка за намаляване на бюста с помощта на т.нар. L-Shape метод. При него белегът е около ареолата и диагонално - надясно и наляво, съответно за всяка гърда. Какви предимства има този метод? Първо, жената може да носи тоалети с дълбоко изрязано деколте. При предишните техники дълбокото деколте щеше да разкрива постоперативните белези, които са във вътрешната част на гърдата (до гръдната кост).

 

Второ, новият метод дава пълната възможност за редукция на бюста и за повдигането му. Отсъстват двойните белези, характерни за по-старите техники, т.е. във вътрешната част на гърдата. А освен това във вътрешната част на гърдата по принцип винаги може да останат неестетични следи - хипертрофични белези или келоиди, които трудно зарастват. Досега новият метод е приложен успешно върху 350 пациентки, като белегът наподобява тънка стрия.

 

Аз и екипът по естетична хирургия прилагаме този метод от около 4-5 години, защото за да направим публикацията в списание Plastic & Reconstructive Surgery, се нуждаехме от клиничен брой пациентки, който е минимум 250, т.е. длъжни сме да представим снимков материал, да докажем, че новата техника е успешна и че след година, две, три и т.н. резултатите са постоянни във времето. Винаги се изчаква няколко години, преди да се публикува нова оперативна методика.

 

Решихме да разработим този метод с оглед максимално удовлетворяване на желанието на пациентките за постигане на перфектен резултат при отсъствието на неестетични постоперативни белези. За да се приложи L-Shape методът е важно отстоянието на ареолата на гърдата до ключицата, а не големината на бюста. Когато отстоянието е до 35 см, може да се оперира чрез тази техника и резултатите са перфектни.

 

- Как протича операцията? Възможни ли са странични ефекти и колко трае възстановителният период?

- При L-Shape метода се отстранява малка част от млечната жлеза и голяма част мастна тъкан. Оперативната интервенция се извършва с пълна анестезия, трае около 2-2,5 часа и е на един етап, т.е. осъществява се едновременно намаляване и повдигане на бюста. Възстановителният период е от 7 до 10 дни, като през първите 2 дни се носят ластични превръзки, а след това - спортен сутиен за 3 седмици. Използваните конци са абсорбируеми. Страничните ефекти са сведени до минимум. Болката е в рамките на поносимото и лесно се преодолява с помощта на обикновени болкоуспокояващи средства. Освен това след такава операция може да се кърми.

 

- Налага ли се понякога поставяне на импланти при такава операция?

- Да, но тогава говорим не за намаляване, а само за повдигане на бюста. Това се наблюдава при пациентки, които са наддали много по време на бременността и след приключване на кърменето жлезната тъкан е намаляла значително. В тези случаи се налага да се постави имплант, който да даде обем, а повдигането всъщност се осъществява чрез отстраняване на излишната кожа. Разбира се, поставянето на импланта е строго индивидуално - надмускулно или подмускулно, в зависимост от конкретния случай.

 

- Бихте ли посочили цени?

- Цената на такава операция варира от 2800 до 3800 евро, в зависимост от това дали ще се поставят импланти, или не.

 

по Hotnews.bg

 

Още по темата

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!