Тестостерон и агресия

Пробвали сме толкова пъти да се измъкнем с грубо поведение някъде, като се оправдаваме, че (йеее!) сме мачовци. Ама сега нек'ви учени ни прецакаха. Тяхното пресничко изследване показва, че тестостеронът, известен още като "мачо хормон", всъщност стимулира благоразумието и феърплея.Учените открили, че увеличаването на тестостерона при хората под формата на хапче, прави по-вероятно те да действат приятелски и алтруистично. Според учените резултатите опровергават мита, който в някои случаи е бил използван дори в съда, че половият хормон тестостерон е причината за повечето случаи на агресия и антисоциално поведение при нас (при женките и женчовците било по-друго).

 

Популярното схващане, че този хормон прави хората безмилостни и непокорни, е токова силно, че ако хората повярват, че приемат хормона, те са склонни да оправдават това схващане.

 

Това показва, че популярното схващане, че тестостеронът прави хората агресивни е невярно, съобщи Майкъл Нийф от Royal Holloway Hospital в Северен Лондон, където било осъществено част от изследването.

 

Хората го използват като извинение, изглежда, че не самият тестостерон предизвиква агресивност, а митът, който го заобикаля, допълва той.

 

Нийф и учени от университета в Цюрих, чието изследване е публикувано в сп. "Нейчър" изпробвали теорията си върху 121 доброволци. На половината от групата бил даден тестостерон под формата на хапче, а на другата половина - безвредно хапче, без обаче участниците да знаят кое какво е.

 

След това те взели участие в поведенческа игра, свързана с разделянето на пари. Правилата разрешавали и на двете групи честно и нечестно разделяне, като единият от участниците трябвало да предложи акции, които можело да бъдат отхвърлени или приети от получателя. Ако не постигнели съгласие как да разделят парите, и двамата ги губели.

 

Изследователите установили, че тези, на които бил даден тестостерон, било много по-вероятно да предложат честни оферти и да сътрудничат дори разделянето да е несправедливо. Друго изследване обаче показало, че ако на доброволците било казано, че им е даден тестостерон, не действат по агресивен и антисоциален начин. Малко сбъркана работа, ако питаш нас.

Още по темата

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!