Всичко за клитора

Разровихме дебелите книги, за да споделим с теб някои по-интересни факти за него! Знаем, че никога не си мечтал да станеш клиторолог, но малко информация няма да ти е излишна. Виж какво открихме:

 

Нервна работа

 

На върха на клитора има повече нервни окончания (8 000), отколкото по останалата част от човешко тяло. За сравнение пенисът е снабден с едва половината от този брой - 4000.

 

Другото име

 

Сигурно ще ти се стори наистина смешно, но на медицински език думата за клитор е „гъделчник" (идва от „гъдел" както можеш да се досетиш). В немския език думата за клитор е „Kitzler" и също идва от глагола „гъделичкам").

 

Еректирал клитор

 

Може да ти се струва странно, но жените също се надървят. Ако си спомняш от часовете по биология в училище, клиторът всъщност представлява недоразвит пенис. Както пениса, така и клиторът е снабден с пещеристи тела, които се пълнят с кръв, а оттам и самото втърдяване, респективно ерекция.

 

Факт!

 

При някои жени клиторът е толкова голям, че медицината ги нарича „микропенис". През 1824 френски лекар документира случай на своя пациентка с 12-сантиметров клитор.

 

Размерът

 

Средната му дължина е 7 сантиметра, а на върха му - 2 см.

 

Клиторният оргазъм

 

Най-сигурният женски оргазъм. Доказано е, че едва 30 % от жените изпитват вагинален оргазъм, затова много от жените обичат клиторът им да бъде стимулиран от партньорите им (или от тях самите) по време на секс.

 

Клиторен vs. Вагинален оргазъм

 

Американските изследователи Уилям Мастърс и Вирджиния Джонсън са доказали още през 60-те години на миналия век, че като сила и чувственост двата оргазма са почти еднакви.

 

Какво казва Фройд по въпроса?

 

Според философа Зигмунд Фройд клиторният е оргазъм втора категория, но стотици сексолози след това опровергават твърдението му, така че, споко!

 

Женска сперма

 

Всяка трета жена при свършване изхвърля течност, подобна на спермата и няма нищо общо с урината. Въпросният секрет се изхвърля точно през пикочопроводите, аналогично на мъжкото семеизпразване.

 

G-точката

 

Много мъже си мислят, че клиторът и G-точката са едно и също, но трябва да знаят, че не е така. G-точката е нервен ганглий, разположен на предната стена вътре в женското влагалище, на около 10 см. дълбочина.

 

Още по темата

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
пич 18г.
02 март 2009 | 12:25

Много важна информация за начинаещите !

ха
01 март 2009 | 14:29

Хиподил отдавна са го изпяли :)