BASE jumping
Много опасен “спорт”! Не прави това от вашия панелен блок. Остави го на професионалистите.                                                                    


BASE jumping е като скачането с парашут от самолет, само че без самолета.


BASE е абревиатура на building-antenna-span-earth (сграда, антена, мост, земя), т.е. местата, от които се скача.


Много по-опасно е от нормалния скок с парашут.


Първо, вероятността да се блъснеш в основата, от която си скочил, е много голяма (повечето смъртни случаи стават именно така).


Второ, тук скоростта на падане е много по-ниска. Това може да звучи успокояващо, но всъщност е много неприятно. По-голямата скорост позволява по-добър контрол върху стойката на тялото, както и по-лесно отваряне на крилото.


Трето, времето ти за приземяване е много малко – след като се отвори крилото имаш максимум 15 секунди, за да го насочиш и да се подготвиш за кацането (тук мъртвите са по-малко, но контузените са доста).


Всъщност първият скок с парашут в човешката история (1783 г., кулата в Монпелие, Франция) е именно BASE jumping. В началото на 20-и век някои от тестовете на парашути също са започвали със статичен старт.


Официалният основател обаче е Карл Бониш. Той, жена му Джийн, заедно с Фил Смит и Фил Мейфийлд са и създателите на BASE numbers. Всеки, който скочи и от четирите категории (B.A.S.E.), получава пореден номер в гилдията. Двамата Филовци са в списъка под номера 1 и 2, а семейство Бониш са 3 и 4. Номер 1000 е регистриран през март 2005 г.


Впоследствие е създадена отделна класация – Night BASE number (нощно скачане), където Мейфийлд е първият човек в света изпълнил четирите скока през нощта.


Карл пък е първият човек в спорта, който влиза в Рекордите на Гинес – от скалата Трол в Норвегия (точно два дни преди да умре, пак там). Поради нелегалността на „спорта“ точният брой на смъртните случаи не е ясен, както и процентът на успеваемост. По официални данни загиналите са 124. Пърият е Уилям Хармън през 1981 г., а последният е швейцарецът Бен Канон – 22 август 2008 г.


BASE jumping е толкова опасен, че дори е забранен със закон в много страни, сред които и САЩ. Веднъж в годината, третата седмица на октомври, лудите имат право да скачат от мостта във Файетвил, Вирджиния. Всяка година се събират над 500 парашутисти и над 200 000 зяпачи.


Именно там през 2006 г., след късно отваряне на парашута, загива ветеранът Браян Шуберт, изпълнил първия скок от скалата Ел Капитан през 1966 г.

Още по темата

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!