Емил Караиванов

Емил е от онези хора, които можеш да подминеш на улицата. Те не се забелязват, а най-често се сливат с обстановката. Рядко се среща човек, който е сменил толкова професии, но се надяваме, че на тази ще се задържи малко повече. Понякога не можеш да си представиш, че до теб ще седи човек, който е летял на самолет, а после е станал мазач, но животът обича да си прави майтапи. Емо е интелектуалец в чистия му вид. Можеш да срещнеш много малко такива хора, а по-тъжната част е, че ще срещаш още по-малко от тях. Човекът не искаше да говори, защото не обичал известността, но се съгласи на няколко въпроса, ако са можели да свършат работа на нас. Най-забавната част e, че той няма да прочете това интервю, защото не притежава компютър - не му трябвал! 

 

Как се казваш?

Емил Димов Караиванов.

А за приятелите?

Карата или Даскала.

С какво си се занимавал?

От товаро-разтоварач, учител, машинен монтьор до гипсаджия и сега се уча да правя цигулки. 

А какво си завършил?

Физика в Шуменския университет.

И така ли си представя развитието през годините?

О, не! Най-добре е кой, каквото е учил, това да работи, ама вече няма толкова работа! 

А какъв искаше да станеш от всички тези професии?

Исках да ставам летец, а тези неща дойдоха в последствие. Аз съм управлявал две години самолет, но се случи така, че не ми позволиха да кандидатствам поради буржоазно минало и се захванаха другите неща. 

Какво означа буржоазно минало?

Абе дядо ми е имал 200 дка земя, а това не се гледаше с добро око през изминалите събития, потеклото ни не беше подходящо. 

А после?

Ами кандидатствах физика, казарма и така.

Ти си преминал през две епохи: социализъм и демокрация. Коя беше по-добрата?

Не може да се каже. Трябва да се постави критерии спрямо какво? Едно време имаше работа и ако не работиш си извън закона, но ни стрижеха, чупиха плочите (грамофонните). Аз съм получавал плоча от чужбина, която е пробита с клещи, за да не можеш да я слушаш. Биеха печата на девойките заради късите полите. Личната свобода я нямаше. В чужбина пътуваха само избрани хора. А относно цените - те се поддържаха изкуствено ниски за сметка на полуробски труд от страна на ученици, студенти, строителни войски и много други. 

А различаваше света от гледната точка на ученик и учител? Бил си ученик през социализма, а после си бил и учител, каква беше разликата? (тоталитарна и демократична)

Критерият за умен човек се изразява в това, че от няколко на брой известни факта със силата на ума да се открие n+1 факт. Умният човек открива от тези четири факта, 5-ти като Нютон, Галилей, Лаплас. Най-вероятно, според този критерий, количеството на умните хора като процент от населението е един и същ, откакто хората живеят в организирано общество и най-вероятно ще продължава да бъде така! Историята познава хора, които са живели в страшна мизерия и са правели велики открития като Майкъл Фарадей (бел.ред. произлиза от бедно английско семейство, а баща му е ковач), Оливър Хевисайд (бел.ред. самоук английски електроинженер, математик и физик, който прекъсва образованието си на 16 години). Ще се сетя и за още някой голям сиромах. Имало е и заможни хора, които също са направили велики открития като Нютон (бел.ред. роден в богато семейство и учил в Кралското училище в Грантъм), Лайбниц (бел.ред. дете на професор по етика) и Лаплас се замогва, защото е бил учител на Наполеон, а човек до него... 

Виждал си учениците от социализма и това от демократизма. Каква е разликата между тях?

Всяко следващо поколение става все по-умно! Количеството на интелект нараства все по-бързо. Горе-долу броят на учениците с високи възможности, според мен, е по-голям в момента, отколкото преди 30 години или поне може така да ми се струва, но това са мои наблюдения. Младите хора имат по-голям брой положителни качества. Чекмеджето, на което пише "+" е по-пълно, а не като нашето от едно време. Сега са по-разсъждаващи, креативни и все пак са по-прагматични, което не е хубаво качество според Св. писание. 

Как си обясняваш раждането на чалгата?

Едно време нямаше свобода и музиката беше цензурирана и определена от главните художествени редактори. Това беше едно стегнато време. Щом се появиха и първите наченки на свободно разсъждаване и свободен вкус, съгласно общите правила на битието излизат негативите на повърхността на обществото. Едно от тези неща, които избуяха, е липсата на някаква вътрешна мярка, защото преди не е съществувала и няма откъде да дойде. А чалгата е по-първична и експресивна, човек я възприема с по-малко вътрешно съпротивление. И за това е масов продукт в крайна сметка. С времето ще се появят и някаква вътрешни корективи и тя по естествен път ще си остане като някакъв народопсихологически феномен. Не е нормално да гледаме млади и интелигентни хора на чалга. Няма една дискотека за "по-стари муцуни", а масовката си е чалгата. Както пише в онази бележка: "Няма да е все така!". Трябва си време! Времето е фактор, който няма точна дефиниция обаче променя хората и чрез тях се променя историята. 

Коя е най-абсурдната работа, с която си се захващал?

Във всяка работа има нещо абсурдно, ама изцяло абсурдните не могат да съществуват. Учителската работа е доста абсурдна, защото получаването на знания е свързано с някакъв вид умствено напрежение, а срещу това нещо има много силна съпротива от страна на обучаваните! 

И как стигна до правенето на цигулки?

Аз съм на половината на пътя. Не става толкова лесно. А, аз защо не стана космонавт? През '87 година работих в "Кремона", където се правят китари, цигулки, чела и контрабаси. Два пъти съм работил по една година. Там беше различен принципът на работа. Всеки прави детайл и накрая се получаваше подобие на цигулки, в което се питаше: "Ти, като взе 15 елемента, защо си направил само 12?". Трябваше да има количества. А и винаги съм поработвал даскалъка. До момента, в който започнаха да рухват училищата. 

Къде се преподавал?

В едно село Страшимир до Златоград. Бях йога, а йогата изисква усамотение. Човек получава грешното впечатление и решава, че за да му се получат нещата, трябва да се върне обратно в пещерата, което не се случва. 

И за колко време се прави една цигулка?

Една "бяла" се прави за 5-6 седмици. Целодневно занимание е. 

Чувал ли си музика от някое твое произведение?

Не, моите са "бели". Трябва да се лакират, гарнират и тогава отиват при музиканта. Моите цигулки пътуват обикновено за Италия. 

Колко струва една цигулка?

В бъдеще се оправдава трудът. Бъдещето е става все по-страшно и трябва да се мисли за него. В Италия започват от 3 000 евро и продаваш на по-ниски цени ще предизвикаш голямо смущение сред купувачите. Хората гледат и се опитват да открият дефекта. Там се държи цена. Известните имена се посещават с повече пари в джоба. Можеш да чакаш и с години за една цигулка, но това е при големите. Старите цигулки тръгват от 30 000, 40 000 евро, а уникатите на Страдивари и Гуарнери започват от долен праг 1 милион. Има известни модели, които се продават за 7-8 милиона евро, ама и никой не я продава, защото тя стои в банката, а притежателят й се възползва от стойността й. 

Кога ще се оправим? Твоята прогноза? 

Стандартният отговор е: "Когато вашето поколение вземе икономическата, политическата и финансовата власт!". Докато не измре онова поколение, което Моисей е развеждал през пустинята, Обетованата земя няма да се покаже. Той е знаел пътя, ама ги е разхождал, за да може да си отидат дъртите! Истинският отговор е: "Когато времето тръгне по-бавно!". Когато едно тяло се движи спрямо друго тяло по-бързо. За неподвижното тяло часовникът цъка по-бързо. От законите на Лаплас е известно, че Земята увеличава орбиталната си скорост, при което времето започва да тече по-бавно, когато Земята се завърти три пъти по-бързо или годината стане само 4 месеца, ние ще се оправим! Имам една хипотеза за Адам, който е живял 900 години, но в същност е живял само 90, защото Земята се е въртяла по-бързо. За това патриарсите са достигали такава дълголетност между 600 и 900 години.  

Къде сбъркахме в цялата система?

Няма грешка! В историческия ход няма грешки. Всичко е било длъжно да се случи и на това му казваме "история". 

Какво би променил, ако имаше тази възможност?

Човек трябва да променя само себе си, ако може! Всяка промяна на околните събития и факти е абсолютно незаконна, защото творецът е един, а другите са изпълнители. Човек може да се опита да постигне нещо, което вижда, но не и да го променя. Промяната на историческия ход е нещо абсолютно незаконно според законите на мирозданието. Всичко, което се опиташ да промениш, ще ти се върне! Всеки един закон се случва, когато му дойде времето. Нуждата променя законите, а не законите променят нуждата! Това се вижда и от нашия живот. Не че законите са толкова лоши, не са и хубави, но просто не е дошло това време. Земята се върти бавно около слънцето. Това е философията на битието. Истината винаги боде очите. Исус е закован заради истината! И сега да се появи с истини, ще го вкарат, за да си доизлежи, защото не му е било достатъчно времето. 

В кое вярваш повече - във физиката или в библията?

Законите на физиката са законите на наблюдаемия свят, които няма как да не вярваш, защото са доказуеми. Законите в Библията са закони от духовния свят, който е силно интуитивен, но те са преди законите на материята, защото няма как да закараш на една поляна един камион с тухли, цимент, греди и чертежи и след една година да очакваш, че там ще се създаде къща. Трябва да бъде построена от някой. Сътворяването тръгва от духовното към материалното. 

Как трябва да изглежда българският мъж?

Нямам представа. 

За какво мечтаеш? 

За прости работи. Да се получи една добра цигулка, да се даде обяснение на ротациите в природата и това е горе-долу за друго не остава време! (Ротации: нещата, които се въртят: атоми, протони, галактики, главата ти се върти, а и земята понякога, всичко се върти, но няма обяснение на това нещо) Нещата не се обясняват с твореца. 

Кой ще победи в Евро 2012 и защо?

Испанците, защото засега играят най-красиво. Гледахме уникален мач между Испания - Ейре. Трябва да гледаме играта. Във всяка игра има губещи и победители, но важното е, че има красота. 

Кога ще ги стигнем?

Не знам, бе! Когато вашето поколение вземе властта. След 45 години. Има достатъчно читави хора из България, но са "удушени"! Физически сме здрави, но душевно сакати! За съжаление е така! 

Имаш голям стаж в живота! Какво ще посъветваш читателите?

Най-добре е да стават по-умни, ако е възможно. 

Свободни бисери

Ние сме 100 години назад и 50 години в страни от магистралата! Човекът, който е викал "Рапорт даден, рапорт приет!" не може да стане демократ и няма да стане.

Най-голямото поражение на комунизмо-созиализма беше, че отучиха хората да бъдат работливи и трудолюбиви. Държавата ни лъже, че ни плаща, а ние лъжем, че работим! 

В Стара Загора е много зловеща картината. Как се оправя този народ - не знам, но нещата не са добре. Дано минат дертовете, докато човек е млад, че после е по-голям зорът.  

Най-ценното завоевание е да не се пуши!

Трябва да си следваш пътя, защото иначе е лошо. 

Смяната на работа е минус, защото натрупваш опита и се налага от необходимост. Закрива се даден бранш и трябва да търсиш другия. Лошото е, че и при младите е така. 

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
fake tits
10 октомври 2016 | 18:08

CjX1BA Thanks for the blog article.Really thank you! Keep writing.

crorkz com
04 август 2015 | 01:47

PeshcL Pretty! This has been a really wonderful post. Many thanks for supplying this info.

good backlinks
06 февруари 2015 | 07:03

Gr4FwL Very good written story. It will be beneficial to anyone who employess it, as well as me. Keep doing what you are doing - for sure i will check out more posts.

crorkz matz
04 август 2014 | 23:13

Ne3JOA Thank you ever so for you blog post. Great.

crorkz
03 август 2014 | 21:48

GDTq62 Very good article.Much thanks again. Cool.

good backlinks
19 юни 2014 | 09:32

TeYoqI Great, thanks for sharing this blog.Thanks Again. Awesome.

nice seo guys
11 май 2014 | 23:34

Rl3je2 Really informative article.Really thank you! Great.

check it out
01 април 2014 | 13:05

5yn9yL I value the post.Much thanks again. Cool.

best prices
22 март 2014 | 16:59

TIm2Mh Major thanks for the post.

check it out
28 февруари 2014 | 23:16

oNEz54 Thanks for sharing, this is a fantastic article.Really looking forward to read more. Much obliged.

stunning seo guys
31 януари 2014 | 16:34

OntomM Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Much thanks again. Want more.

awesome link building
24 септември 2013 | 21:27

6DQdJI I truly appreciate this article.Much thanks again.

make money online
13 септември 2013 | 14:01

R8NATj This is one awesome article post.Really looking forward to read more. Cool.

make money online
12 септември 2013 | 18:52

GcpyEh Thanks a lot for the post.Really thank you! Will read on...

seo service
06 септември 2013 | 15:38

RbDfcX I appreciate you sharing this article post.Really thank you! Really Cool.