Шакил и бизнесът

Ние сме огромни фенове на баскетболиста Шакил О'Нийл и не го крием. Пичът има четири титли от НБА, олимпийски златен медал, избиран е 15 пъти за Мача на звездите и в момента е на 6-то място в класация на реализаторите в НБА за всички времена.

Има и друг Шак обаче – онзи, който се снима във филми, издава рап албуми, прототип е за видеоигри, имал е собствено риалити шоу и в момента е анализатор на TNT за НБА.

Има вероятно и един Шак, за когото не знаете – този, който е магистър и работи по своята докторска степен, който притежава фитнес центрове, автомивки, нощни клубове и имоти, има собствена марка спортни обувки и дялове в компании като Google (акциите му са купени преди IPO-то), Vitamin Water и Muscle Milk.

Ето и едно интервю на Inc.com с Шакил О'Нийл, което ни пратиха колегите от Profit.bg :

 

Inc: Вие сте човек, който изглежда се чувства възможно най-добре в кожата си. Вероятно обаче положението не винаги е било такова.

Шак: Най-лошите ми години бяха между 9 и 17. Бях срамежлив. Бях неуверен. Смущавах се, когато говорех. Исках да бъда баскетболист, но не бях много добър.

Един ден баща ми подхвърли един вестник и каза: “Виж го този. Току що е подписал договор в НБА за 3 млн. на година, а дори не е толкова добър.” Гледах го по телевизията и си помислих: “Аз мога да правя това.” И докато всички мои връстници се занимаваха престъпления, аз бях на игрището. Осъзнах, че ако работя здравата и не се забърквам в неприятности, мога да направя име в баскетбола.

Inc: На път си да стaнeш доктор Шак, но въпреки това има ли неща, които се опитваш да промениш в себе си, които биха те накарали да се чувстваш още повече в мир със себе си?

Шак: Образованието е най-важното нещо. Взех магистърска степен и сега работя по докторската. Обичам да уча за лидерството, особено когато се базира на цели и на това да се опитваш да помагаш на други хора да станат по-добри лидери.

Inc: Обикновено знаменитостите имат склонност да инвестират в неща, където тяхното име помага за привличането на клиенти. Твоето име обаче не се появява в много от твоите бизнес начинания. Някои от твоите инвестиции са си чисти бизнес ходове.

Шак: Един ден минавах през някакъв квартал, разгледах всичките тези големи къщи и се запитах какво ли работят хората, които живеят в тях. Те са собственици на компании и не се хвалят с това какво са направили. Тогава осъзнах, че бизнесът трябва да е важен, а не името, което стои зад него.

Inc: В книгата си говориш за предимството на разпознаваемостта и как това, че си известен, може да ти уреди среща с почти всеки. Вярно ли е, че си се обаждал на Стив Джобс, за да молиш за новия iPhone, за да го имаш преди всички други?

Шак: О, да. Вярно е. Не мина обаче.

Inc: Има очевидни предимства на това да се прави бизнес с теб, но какво друго можеш да прелдожиш, което не е толкова очевидно? Ако приема среща с Шак, с какво ще ме изненада?

Шак: Най-голямата изненада е, че аз проучвам нещата и се подготвям предварително. Ако се свържеш с мен, аз ще съм си направил домашното. Тогава, ако ми хареса идеята ти, или компанията ти, или твоят продукт, не търся рекламна сделка. Искам партньорство. Сдобиваш се със страхотен партньор в мое лице. Не се интересувам само от това да ти взема парите. Ще рекламирам, ще помагам, ще правя всичко, което е необходимо, за да може нещата да са добре и за двама ни.

Inc: Какво е най-странното бизнес предложение, което си получавал?

Шак: Един човек искаше да вземе потта ми, да я смеси с някакви химикали, да създаде парфюм и да го нарече нещо от рода на Elliuqahs (Shaquille написано наобратно). Аз естествено отказах.

Inc: Какво ти харесва най-малко от това да си предприемач?

Шак: Няма такова нещо. Какво има за нехаресване? Вземаш собствени решения, носиш си последствията и продължаваш напред. Не търся бързия удар. Инвестирам в неща, защото вярвам в тях. Ако човек се придържа към този модел, няма как да изгуби.

Inc: Отстрани изглежда сякаш твоята бизнес стратегия може да бъде обобщена по следния начин: “Хей, това изглежда забавно. Ще пробвам”. Колко точно е това?

Шак: Точно така е. Има милиони възможности. Защо да правиш нещо, ако не смяташ, че можеш да се забавляваш?

Inc: Баща ми казваше, че когато остарееш, случаите, в които си помагал на други, са тези, които ще те карат да се чувстваш добре, по отношение на това как си живял. Има ли такава случка, която след време ще те кара да се усмихваш, когато някой ден седиш и размишляваш за живота си?

Шак: Когато бях на 20 и няколко години бях в салон за коли в Лос Анджелис и една възрастна жена се опитваше да си купи ван. Тя излезе оттам разплакана и аз я попитах какво се е случило. Тя нямаше добра кредитна история и не можеше да получи заем. Поговорихме малко и тя ми показа снимка на внука й, който беше изгубил и двата крака. Тя много ми напомняше на моята баба, която наскоро беше починала, и аз исках да направя нещо за нея. Така че й купих този ван. Оттогава съм помагал на много хора, но никога няма да забравя колко добре се почувствах, когато помогнах на човек, който наистина имаше нужда от помощ.

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Alex
04 август 2012 | 05:26

AFAICT you've corveed all the bases with this answer!