Веселин Овчаров и световното в Сопот

Когато видите какво прави Веселин Овчаров във въздуха, си казвате, че този човек сигурно няма вестибуларен апарат. Той е единственият професионален акропилот в България, който участва в световни купи по акробатичен парапланеризъм. За него ходенето на работа означава да отиде да лети. И той го прави всеки ден. През 2010 г. заедно с неговия приятел и трикратен световен шампион по акропарапланеризъм Хорацио Лоренс Весо прави документалния филм Infinity Himalaya. Режисьорът Петко Гюлчев снима как двамата пилоти правят сложни и зрелищни въздушни фигури на над 5000 метра височина на фона на зашеметяващата красота на Хималаите. Филмът документира как Хорацио поставя световен рекорд, като прави 281 инфинити завъртания - най-сложната и екстремна фигура в акро летенето. Таза година Весо беше в Пакистан за да реализира поредния си проект. Осъществи ли го и какво сподели за световното по парапланеризъм, на което България ще бъде домакин за първи път.

- Наскоро се завърна от Пакистан. Мечтите доведоха ли те до нов рекорд там?

- Мечтите ми почти се сбъднаха, защото успяхме да летим близо до върхове като K2, Машербум, Ракапоши и много други. Освен това успяхме да направим и добра дистанция – близо 200 км за 9 часа в много трудни условия, което ни накара да се почувстваме почти като птици. За съжаление не можахме да поставим височинен рекорд поради неподходящите условия, но това е по-скоро вид награда, защото така ще мечтая да се върна отново.

- Кои хора бяха с теб, за да те подкрепят в поредния ти проект? 

С мен бяха колеги и приятели от света на акро планеризма, като Франсоа Раголски, Петър Лонкар, Матю Абрард, Адриан Шамс - известен филммейкър. Също така не на последно място трябва да спомена, че без подкрепата на нашите спонсори това беше невъзможно: Sol Paragliders, Red Bull, Adidas, Sony.

- Как е летенето там? Разбрах, че си осъществил най-дългия си престой в небето – 9 часа? 

- Летенето там е на същият принцип както в Сопот, но е по-голямо, внушително и най-вече неземно красиво. Този 9 часов полет беше наистина доказателство, че летенето с парапланер е една истинска магия и подарък от природата.

- Какво е усещането да летиш над 7 000 метра?

 - Определено се чувстваш късметлия, сякаш си получил възможност да се докоснеш до нещо, за което само може да си мечтаеш в нормалния живот.

- Предстои световно по парапланеризъм. Ти лично няма да участваш, но очакваш ли го? 

- Световното в Сопот е огромно постижение на спорта в България и е доказателство, че сме страна на световно ниво! Аз няма да мога да участвам, тъй като марката крила за която летя не произвеждат в момента такъв тип планери за крос кънтри. Надявам се обаче да успея да дойда да акро шоуто и за да подкрепя моят приятел и европейски шампион Ясен Савов. Той се очаква да бъде сред фаворитите и от сега му пожелавам късмет и хубави условия.

- Ще бъдеш ли в Сопот по време на световното? 

- Предстои ми състезание Световна купа по Акро точно на същите дати. Най-вероятно ще съм в Сопот само за закриването.

- С кои други места по света би сравнил условията и възможностите за летене над Сопот? 

- Може би с тези в Централна Турция и Южна 

- Смяташ ли, че България и Сопот ще оправдаят доверието на FAI и пилотите?

 - Абсолютно !

- Как ти се отразява парапланеризма като начин на живот?

 - Определено ме дари с най-готините запознанства и с най-интересните хора по света. Не мога обаче да не спомена, че е изключително трудно да се комбинира с личния живот на човек, което изисква много вътрешна сила и вяра.

-  Какво правиш, когато не летиш?

- Когато не летя организирам бъдещи проекти и се старая да бъда максимално време с човека до мен.

- Каква музика слушаш? 

- Определено много стилове, някои от любимите ми са Trance progrecive, Rock и.т.н. Най-важното е музиката да те накара да танцуваш и да се усмихнеш.

- Как ти се отразява акролетенето? 

- Прави ме по-отговорен и ме кара да се чувствам пълноценно.

- Летиш ли, когато си тъжен? 

- Не е лесно, но определено помага, нещо ка то стар и добър приятел. Въпреки, че когато съм прекалено увлечен в лични проблеми предпочитам да не го комбинирам за известно време.

- Имаш ли много съмишленици в парапланеризма? 

- Повече от колкото в което и да е друго нещо. 

- Практикуваш ли други спортове?

 - Не малко – кайт сърф, wave surf, сноуборд, скайдайвi. Мечтата ми е скоро да започна с BASE Jump wing suite :)

- Кое е най-необичайното нещо, което ти се е случвало във въздуха?

- Трудно е да кажа необичайно, защото за мен нещата, които се случват във въздуха са повече естествени отколкото на земята.:)Но може би това да летя близо час ръка за ръка с големи птици, които видимо се опитват да комуникират с мен. Трябва да отбележа, че в тези моменти често си мисля за моят добър приятел и идол, пионерът на планеризма в България – Димитър Михов „Мицо“, който за съжаление от 11 години е само в сърцата ни.......

Източник: Sportal.bg

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
seo service
07 септември 2013 | 04:13

tvY3Ad Thanks so much for the blog article.

фото редактор
04 юли 2013 | 09:51

photo-edit.vpramatarov.eu - Сайтът Фото Редактор Ви предоставя възможност да редактирате вашите любими снимки, без да трябва да имате знания или умения по сложни програми като Photoshop, Corel Draw или GIMP!