2-годишен конфликт в Конго може да се превърне в геноцид

И докато целият свят следи военните действия в Сирия и региона, малцина обръщат внимание на другите конфликтни точки. Конфликтът в регион Касаи е достигнал до такива висоти, че наблюдаващите споделят как всички участващи страни са виновни не само за огромните жертви, но и за военни престъпления, както и такива срещу човечеството. 

През 2016 година, трите фракции Камуина Нсапу, Бана Мура и въоръжените сили на Конго FARDC, са започнали битка, която очевидно никой не може да спечели две години, но губещите със сигурност ще бъдат местните жители. Легендите за касапницата се носят с леден тон, а зверствата минават границата на всичко, което някога бихте могли да си представите. Сред абсурдите може да чуете за случаи, в които момчета трябва да изнасилят собствените си майки, докато момичета трябва да практикуват вещерски умения, които да позволят улавянето на куршуми. Някои очевидци разказват дори как членове на Камуина Нсапу са носели женски полови органи, предимно клитори и вагини като медали. След като оръжието стана по-важно от храната, канибализмът се настанява сред отчаянието.

Човешки части се режат от живи и мъртви, кръвта се пие като вода, а надеждата сигурно остава изнасилена в някой ъгъл на страната. Местните жители не могат да избягат от войната и техния отказ води до обезглавяване, ето защо не е случайна и практиката да се видят обезглавени тела в селата. Проучване на ООН до този момент е открило около 86 масови гроба, но подозрението е за много повече. И картината изобщо не е розова, комисията, отишла да разследва действията е изразила безпокойство, че това може да е само началото на един много по-зловещ апокалипсис, който предстои за Конго. Бана Мура и FARDC имат сериозни етнически конфликти с привържениците на Камуина Нсапу. Другият проблем може да се смята отказа на президента Джоузеф Кабила, който отказа да предаде властта след изтичане на мандата. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!