6 матриархата, където мъжете са истински чехльовци

След като днес е международният ден на жената, решихме да покажем някои матриархални общества, където нежното съсловие е можело да властва с все сила. Антропологисти и феминисти винаги ще помнят легендите за пищните амазонки, но докато същите са просто художествена измислица и приказка, някои такива са успели да съществуват дълго време. Представяме историята на матриархатите! 

Мосуо

Това племе живее близо до границата на Тибет и се смята за едно от най-известните в света. Мосуо живеят в доста големи семейства и почти всеки имот се предава от поколение на поколение. Жените взимат бизнес решенията, докато мъжете са отговорни за политиката. Известни са с техните ходещи бракове. Самият брак не съществува изобщо като институция, защото жените буквално отиват до мъжа, който трябва да изпълни мъжките си задължения. След приключването на свещеното дело, дамата се завръща обратно у дома и гледа детето, докато мъжът продължава да е наличен за следващата, която смята да се разхожда. Освен това, майката дава и своето последно име на детето (както в Испания, където поне единият родител е сигурен). Бащата понякога може да помогне малко с отглеждането на детето, но в повечето случаи дори не е ясно дали е истинският настойник или не. Още тук заявяваме, че този матриархат ни допада много. Политика и секс! За какво друго би бил необходим мъжа? Към Тибет!

Минангкабау

С популация от 4 милиона души, матриархатът се намира в Индонезия. Традицията принуждава всяка дама да предава всичките си владения на своята дъщеря. И до днес майката се смята за най-важната личност в обществото. Дамите са натоварени с мисията да владеят сивата реалност, докато мъжете трябва да отговарят за политиката и откриването на духовни водачи. Преди брака мъжете и жените спят отделно. Мъжът може да преспива за някоя друга вечер, но трябва да си тръгва рано, за да може да закусва с майка си. На 10-годишна възраст господата се местят в мъжките бараки, където започват да придобиват някои много важни умения! Вождът на племето трябва да е винаги мъж, но винаги е избиран от жена и може да бъде свален от жена!

Акан

Те са мнозинство в Гана. Освен това са изградили своята йерархия около матриархата. Всички важни роли се заемат от жените. Лидерството отново е предложено на мъжете, но последната дума пак е женската. Мъжете често трябва да се дописват до мама и жената. Освен това, господата не издържат едно семейство, а много семейства! 

Брибри

Това е малко общество от 13 000 души, което населява провинцията Лимон в Коста Рика. Разделено е на групи и кланове. Всеки клан има своята майка и група жени, които да контролират положението. Само жените могат да наследяват земя и също така предоставят какаото за специалните ритуали! 

Гаро

Тибето-Бурма говорящите гароси са известни със своя успешен политически контрол, който се предава от майка на дъщеря. Наследството също се предава точно така. За разлика от останалите племена, тук можете да откриете малко повече свобода за мъжкото съсловие, което също има право на земя. Майката обикновено урежда брака на дъщеря си (здравейте братя Грим). Интересното тук е, че младоженецът трябва да избяга от предложението, а семейството на булката да го залови и да го прибере в правилното село. Това ни кара да се чувстваме силно застрашени, защото не можем да бягаме бързо. Ожененият заживява при тъщата и се кланя вече на друго божество! В това племе само спринтьорите успяват! 


Наговиси

Можете да ги откриете на остров в Нова Гвинея. Жителите са разделени на два матриархални части, а те се разделят на много по-малки кланове. Жените поемат ролята на лидери и духовни водачи. Любимата им част е да бъдат на полето и да обработват собствената си земя. Липсва церемония на острова и има само няколко изисквания, които делят селския Дон Жуан от женения мъж. Ако героят бъде забелязан с една жена, след това преспи и помага в градината, той вече е женен. Запомнете, че никой не трява да помага в градината! Градината не се пипа!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!