Чехия и начин на разпускане

Процентът на младите хора, употребяващи канабис в Чешката република е намалял от 20,3% през 2010 г. до 16,1% през 2011 г., съобщава във вторник в Прага доклад на националната агенция за наблюдение на проблемите на наркотиците. В същото време е тревожно равнището на консумацията на алкохол и тютюнопушенето.

"Равнището на незаконна употреба на наркотици остава стабилно, дори с низходяща тенденция сред младежите, което е много положително", се казва още в доклада на правителствената агенция.

Изследването засяга възрастовата група 15-34 години.

 "Не зная дали можем да говорим за тенденция, но се надявам, че кривата ще продължи да намалява през следващите години", каза за АФП Индрих Воборил,  координатор на държавната политика по отношение на наркотиците.

Според него, този спад е резултат от програмите за превенция, провеждани от правителството и други организации, развиващи дейността си в тази област, както и от промяна на моделите на поведение сред младите.

Чешката република е една от най-либералните европейски страни по отношение на употребата на канабис. Онези, които притежават до 15 грама марихуана или отглеждат до пет растения в къщи рискуват единствено глоба.

"В миналото употребата на наркотици беше много повече свързана със субкултурата. Днешните младите хора я използват най-вече за забавление, докато слушат музика или танцуват", казва Воборил.

"По-често се използва алкохола за дрогиране", посочва още той.

Агенцията цитира европейско проучване, че 66% от момчетата и 50% от момичетата на възраст 16 години в Чехия редовно пият. 27,2% от момчетата и 24,2% от момичетата пушат най-малко по една цигара на ден.

 "Тези данни показват, че Чешката република, за съжаление, води в Европа в употребата на алкохол и тютюн от младите", признава Воборил и приписва това на "липсата на кампании за превенция насочени към тази част от населението".

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!