Ден за борба с корупцията

Днес отбелязваме Международния ден за борба с корупцията, който се чества от ООН от 2004 г. насам. България дели 77 място с Тунис и Сенегал в класацията на "Прозрачност без граници" с индекс 41, като нивото на корупция у нас е по-високо отколкото в съседни страни като Румъния и Сърбия и дори по-високо от това в Китай. Впрочем в опитите за противодействие на подкупите, светът познава освен традиционни средства и доста нестандартни опити, някои от които жънат сериозен успех:

В Индия, в която рушветът се е превърнал на практика в норма и всеки въпрос, в който се налага участие на чиновници, се решава с пари, обществена организация през 2010 г. пусна специална банкнота за подкупи. Вместо надпис „подправянето на банкноти се преследва от закона“, на нея има надпис „вземането на подкупи се преследва от закона“. Купюрата бе с номинал 0 рупии и бе приета с голям ентусиазъм от индийците. Цялата партида банкноти бързо бе раздадена и евентуално – влезе в обръщение.

В Прага (Чехия) Local Travel Company предлага панорамна обиколка на града, наречена "корупционен тур". По време на тричасовата обиколка, на посетителите се показват луксозни имения, къщи и земя на длъжностни лица и други органи, които имат връзка с прословутите подкупи. Тези турове не само са популярни сред туристите, но и подкрепяни от чешкото правителство, което определя корупцията като "социално зло."

В Хонконг вместо презумпция за невинност, има „презумпция за корумпираност“. За съвременен Хонконг чиновник, който взема подкуп, е безсмислица, но преди 30 години това било нещо обичайно и 90% от служителите вземали подкупи. През 1974 г. се създава специална комисия срещу корупцията, чиито служители вземат много високи заплати; има офицери, които са под прякото подчинение на губернатора, и обществени наблюдатели, сред които интелектуалци и бизнесмени.

Тази комисия няма за цел да докаже, че един чиновник е корумпиран, а всеки държавен служител е длъжен да докаже през нея, че е придобил законно имуществото си. Самите граждани активно се включват в независима комисия по жалбите, а журналистите активно отразяват гръмките процеси. За 30 години корупцията намалява с 90% и в наши дни тя е една 3%.

В Китай, където законодателството за борба с корупцията се смята за едно от най-строгите в света, всички длъжностни лица, уличени в измама, са изправени пред сурово наказание, включително смъртна присъда. Също така се практикува ампутация на ръце. От 2003 г. публично са екзекутирани 10 000 чиновници, чиято вина е доказана, още 120 000 са били осъдени на 10-20 години затвор. Въпреки това, високото ниво на корупцията в Китай остава огромен проблем: от обикновените парични подкупи до злоупотреба с власт и бюджетни пари до подкупи под формата на сексуални услуги. Редом с тези брутални начини за борба с корупцията, в Китай използват и хумор. В страната се публикуват карикатури, изобличаващи служители, приемащи подкупи. В бъдеще, тези комикси ще бъдат публикувани на официалната интернет страница на партията с редица други мерки за борба с подкупите.

В Пакистан провеждат конкурс за най-добра детска рисунка, изобличаваща „лошите чичовци“. Рисунките на победителите се публикуват на рекламни билбордове и в специални брошури.

Днес Русия е една от най-корумпираните страни в света, но по времето на СССР подкупите били приравнени към измяна към родината и „заплаха за икономическата сигурност на страната“. Едва ли някой би искал да научи как се наказвало подобно престъпление.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!