Геймърите ще спасят света

Искаш ли да бъдеш откривателят на лекарството против СПИН, рак, Паркинсон и Алцхаймер? Да, знаем, че не разбираш нищо от биология, но не това е проблемът. В днешно време можеш да бъдеш също толкова полезен, колкото и ученият, който се труди в лабораторията. Всичко зависи от съвестта, която носиш в себе си. 

Ако разполагаш с компютър или Playstation 3, ти можеш да бъдеш достатъчно полезен на редица учени и университети, които се борят с тези напасти. 

Идеята е да свалиш две приложения: Folding@home и SETI@home. Още с появата на PS3 през 2006 година е създадена и апликация, която да решава сложни уравнения, докато не си на компютъра или конзолата. Един компютър не може да реши всички проблеми, които изникват по пътя, но една стабилна мрежа може да покаже значителен скок в медицината. 

Защо точно Playstation 3? По-старите конзоли са доста бавни и тромави, но последното поколение на Sony е създало революция във виртуалния свят и разполага със завидна характеристика:

1. Конзолата разполага с 234 милиона транзистора, които ще се справят перфектно със сложните калкулации за норматив. 

2. Харддискът с разнообразие от свободно място (20, 40 или 60 gb) може да събира достатъчно информация, с която да разгърне достатъчно базата данни, за да успее да направи правилно изчисленията. 

3. RSX графичният процесор е достатъчно бърз, за да покаже най-добрата картина на сложните процеси.

4. Връзката към интернет е перфектна, за да се изпращат данните към Станфордския сървър и да се теглят нови задачи. 

Учените твърдят, че  една конзола няма да промени света, но ако разполагат с 10,000 конзоли под наем ще могат да изчислят около 1,000 трилиона уравнения за секунда. А това е завидна цифра, която може да даде достатъчно отговори. 

Най-добрата част е, че твоята конзола ще прекъсне изчислителния процес, когато искаш да я използваш по предназначение - за забавление. Тя ще работи единствено и само, когато не разцъкваш. Това означава, че ще трябва да я оставиш включена, а тя ще се изключи, след като приключи с възложените задачи. 

Добрите новини не свършват до тук. Спомняш ли си онзи момент, когато твоите родители се опитваха да ти кажат, че нищо хубаво няма да излезе от видео игрите? Сега е моментът да им натриеш гагата! Същите хора, които създават тази апликация, са направили и приложение, с което можеш да играеш в интернет соли или с приятели. Целта на занятието е да успееш да разплетеш протеинова верига. 

Ще трябва да те разочароваме, но тази чудесийка няма 5 звезди от gamespot. Важното е, че ще успееш да направиш нещо доста полезно и ще тренираш мозъка си. И най-добрата новина от всички е, че с тази игра се постигна пробив в борбата с маймунския вирус Мейсън-Пфицер. Този вирус е много подобен с ХИВ. 

И въпреки огромните загуби, които сме претърпели срещу машините като Гари Каспаров и Deep Blue, украинците и Чернобил, Сара Конър и Терминатор, играчите на Foldit показват, че могат да бъдат добра комбинация в борбата с многобройните болести. 

Сваляй игричката Foldit и един ден, когато се изправиш срещу родителското тяло и всички останали дразнители, им покажи решението на сложна протеинова верига, която ще бъде използвана за борбата с рак и Паркинсон!

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!