Как крадат парите ни

Незаконно копиране на данни от карти за безкасово плащане с цел използването им без знанието на картодържателя – това е скиминг. Престъпното действие, което в България се наказва със затвор от една до осем години, причинява щети между 100 000 и 650 000 лв. на банките у нас годишно – в зависимост от големината на институцията. Това сочат данните на SkimProt - българска компания, автор на единствения стикер в света, защитаващ картите от скимиране. 

Тези суми отиват за възстановяване на загубите в резултат на скиминг. За потърпевшите клиенти пък остават 400 лв. собствен риск, с чието изплащане банката не се ангажира. Не се води и точна статистика на възстановените суми, но те са едва около 20% от откраднатото, показват данни на  SkimProt. Общата открадната сума чрез скиминг у нас пък достига близо 8 млн. лв. през 2013 г. 

Снимка: ДАНС 

Какво точно представлява скимингът? За да се доберат до данните от банковите карти, престъпниците монтират допълнителни устройства, наречени скимери, на банкомати и POS терминали. На банкомата се поставя камера, която записва PIN кода на собственика. Честа практика е и фалшивата клавиатура, която има същата функция. Скимерът, скрит в устройството, пък копира данните от магнитната лента на картата. Вторият начин, по който крадат парите ни, е при пазаруване на POS терминал. Това се прави отново с помощта на камера и става с участието на продавача.

При третия вид скиминг вече се използват по-напреднали технологии. Обект на атаките са безконтактните банкови карти. Данните от тях могат да бъдат откраднати със специално устройство. Необходимо е само крадецът да се приближи до вас, за да се сдобие с цялата информация, от която има нужда. Най-новото при този вид престъпления пък е вирус в банкомата. Смята се, че той дава възможност на престъпниците да теглят пари, без да използват банкови карти, а чрез набиране на определена комбинация от клавиатурата. 

Снимка: ДАНС 

Престъпниците – все по-изобретателни Ако си мислите, че когато теглите пари от затворено помещение на банката, в което се влиза с карта, сте защитени, значи грешите. Известни са случаи на добавени скиминг устройства и при подобни банкомати. В чужбина пък изобретателен българин създава фалшив POS терминал, който няма връзка с банка. Изобщо, скимингът е познат като български патент извън пределите на страната ни. Данни на ФБР сочат, че всяка девета от десет групи е с български, румънски или сръбски произход.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Как да направим пари от дома - научи как да печелим от $0 дневно до $30 на ден
25 октомври 2014 | 17:45

Как да направим пари от дома - научи как да печелим от $0 дневно до $30 на ден без да инвестирате ваши средства само за 10 минути на ден ето тук >>> 30dollars_ovo_bg(вместо долна черта _ сложете точка . за да посетите адреса