Кинтаж!

Profit.bg непрекъснато ни пилят на главите, че парите въртят света... ОК, де - ето, дори ние ще ти пльоснем тук някакви факти за кинтите, защото алкохолът струва пари, а знаеш, че именно той е висша ценност за нас!

Най-голямата по размери банкнота на света е тази от 100,000 песо създанена от правителството на Филипините през 1998.На нея е изобразено празненство по случай 100 години независимост от испанския контрол.Тази банкнота е притежание на колекционери, които я купуват за сумата от 180,000 песо или около 3,700 долара.

Най-голямата по-стойност банкнота тиражирана някога от "The Bank of England" е тази от 1,000,000 паунда издадена през 1948 като времена мярка за следвоенно възстановяване.Създадена за американското правителство,печатането и бива спряно няколко месеца по-късно. Само няколко остават в обръщение.Това че банкнотите не са в обръщение не значи че те не са ценни днес, една пуснатите в обръщение банкноти бива продадена на търг за сумата от 120,000 долара.

Това може би това е най - добрата идея която е дошла на човек докато си е вземал душ. Докато бил в банята изобретателят Джон Шепърд-Барън бил сполетян от идеята да направи това, което днес наричаме първият банкомат. След като създава устройството, той го предлага на на Британската банка Barclays, която веднага приема и устройството било монтирано за първи път в Лондон през 1967 г.

Никой не знае за произхода на знака $, но Американското Бюро за гравиране и отпечатване има интересно предположение.Правителствената агенция отговорна за за дизайна и печата на всички тези долари смята, че дизайна "$" е използван да обозначи испанското и мексиканското песо-"Ps".Символът бил широко използван. През 1875 е отпечатен първия американски долар.

Парите са в непрекъснато обръщение - те са доста мръсно нещо. Откритое, че доста голяма част от парите в САЩ са били използвани за смъркане на кокаин например, четчиците и ролките който на изхода на банкомата могат да разпросранят праха върху всички други банкноти. Изследване през 2002 година показва, че на 94% от изследваните банкноти са били намерени патогени - включително стафилокок. Предолагаемо книжните пари пренасят повече микроби от колкото къщните тоалетни. Банкнотите са благоприятна среда за развититие на микроби: вируси и бактерии могат да живеят на повърхността на повечето банкнотити около 48 часа, а грипният вирус може да живее и бъде разпространяван на повърхността на банкнотите до 17 дни, което е напълно достатъчно да зарази доста хора.

За първи път книжните банкноти са били използвани от китайците по времето на династията Танг(618 - 907) - повечето са били лично отпечатани банкноти, изпозвани за размяна и са били използвани повече от 500 години преди книжните пари да се появят в Европа през 17-ти век. Докато е отнело още едно или две столетия докато книжните пари се разпространят в останалият свят, Китай вече е преминавал през доста напреднала финансова криза-голямото разпространение на книжните банкноти довело до тяхното обезценяване или инфлация. Като резултат Китай престава да използва напълно книжните пари през 1455 и не ги използва за няколко века напред.

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Juan
04 август 2012 | 08:16

Hot damn, lokoing pretty useful buddy.

22 юли 2012 | 08:01

Предсказания с карти таро, руни и картите на мадам Ленорман - Разберете всичко което ви вълнува само на gledane.tochica.com

20 юли 2012 | 13:37

Фактите определено са интересни, ама не се ли сети автора да ги пусне през един редактор да му светнат правописните грешки? Язък за интервюто с учителката, дето постнахте преди няколко дни, ако види женицата този материал ще се хване за главата...