Кой е най-зловещият кадър на SS

Със сигурност сте виждали достатъчно филми за някои от най-зловещите кадри на нацистка Германия. Правени са редица филми за Хитлер, Химлер и редица други специални кадри, но кое е било най-проклетото добиче в цялата история? Кой е бил онзи, мразен от абсолютно всички? Историята споделя едно много специално име - Оскар Дирлевангер. Човекът е бил толкова мразен, че на финала дори Вермахта давал неофициална награда на онзи, който го елиминира. 

Оскар има няколко присъди за педофилия, описван е като един от най-жестоките зверове на SS и често е бил смятан за "психопат, убиец и педофил". Според редица историци, възможно е да е практикувал и некрофилия. За цялата ВСВ, той е бил един от малкото, способни да извършат всичките злини, които би могъл да откриеш иначе. Роден през 1895-а година, той прекарва ПСВ като картечар, описван е като невероятно смел и сериозен вдъхновяващ лидер. Приключва войната като лейтенант с 5 ранявания. Между двете войни, Оскар успява да завърши докторантурата си по политически науки в университета Гьоте във Франкфурт. През 1928-а година става част от немската нацистка партия, но много скоро го запомнят като безотговорен и зловещ нерационален садист.

През 1934-а година е осъден на 2 години затвор за изнасилването на 14-годишно момиче, както и за използване на държавен автомобил за лични цели и за ПТП, причинено от самия него под влиянието на алкохола. За тези провинения, той е лишен от работата си, докторската си титла, както и всички възможни военни почести, изгонен е дори от партията. Единственият проблем е, че Оскар имал добри приятели сред високите постове. Помилването му, издействано от Готлоб Бергер, добър приятел на Химлер, позволило назначаването му в армията. Бергер дори помогнал за връщането на докторската степен. Разбира се, изваждането на подобен кадър довело до доста повече злини, отколкото може да си представите. Криминалното досие било достатъчно, за да позволи назначаването на въпросната личност в създаването на специален отряд, който да разследва и наказва различни престъпници, както и дезертьори от армията. Генералната идея е била, че Дирлевангер трябвало да има достатъчно кадърен екип, който да работи като антипартизански екип. 

Цялата армия била събрана именно от обвинени военни и цивилни престъпници, както и от различни лагери, лудници, сиропиталища, особено внимание се обръщало на хомосексуалистите. Освен с партизани, звеното обръщало особено внимание на цивилните. Един от офицерите на Вермахта признава, че това била първата сформирана лудница, която се ръководи от лудите. И сред всички тези специални кадри, именно този човек изпъквал отново със своето лидерство и подчинение над всички останали. Най-малкото неподчинение моментално уреждало среща с отряда за разстрел. Подобни кадри и таланти не остават без внимание на фронта и 36-та гренадирска дивизия "Дирлевангер" можела да се запомни сериозно със своите зверства. Дори емблемата на групата била две кръстосани гранати. Омразата към дивизията била толкова сериозна, че много други отказвали да работят с тях. За безстрашния водач, войната била единственото място, където може  да си позволи да се наслади на всичко, за което копнее сърцето му. 

С наближаването на руснаците, варшавските партизани решават да се изправят срещу режима и да започнат сражение. Точно там се отприщва ада и позволява на Оскар да представи своите бойци. Отрядът му е изпратен в квартал Вола и точно там започва голямото клане. Отрядът минавал от къща на къща и докато не изравни всичко със земята, не спирал да обикаля. Матиас Шченк е бил само на 18 години, когато трябвало да работи като сапьор и да помага за отварянето на вратите. В дневника си, той написва следното:

"Стигнахме до болницата.  Вратите бяха отворени и една от сестрите развяваше бял флаг. Влязохме вътре с щикове. Ранените бяха навсякъде. Освен поляци, можехме да видим и много ранени германци. Те молеха SS да не избива поляците. Полски офицер, лекар и още 15 медицински сестри се предадоха. Отрядът уби всички ранени, чупейки главите им с щикове. Сестрите бяха изкарани на площада, голи и с ръце на главите. От краката им капеше кръв. На всички беше поставена примка и след това лично той отиде да ритне всяка тухла, на която стояха. Не можех да гледам това повече."

Бунтът във Варшава не приключва с това. Възрастните, децата и жените също посрещат смъртта си. Всеки четвъртък, Оскар спазвал традицията на бесенето. Избраните били партизани или някой от собствените му служители, който не се подчинил на властта. За зверствата си, безстрашният лидер получава рицарски кръст. През Втората Световна война, е ранен още 4 пъти. 

Отрядът по-късно е изпратен в Беларус. Там обаче съпротивата е много по-сурова. Понеже всички знаят за произведения ужас, никой не искал да се притече или помогне на Оскар и неговата дивизия изроди. Някои директно заявили "Добре, копеленце, ти си сам!". Цялата дивизия била изклана, но познайте кой оцелява. 

Повечето от 36-а дивизия се връщат обратно към Берлин, където да защитават града си, но за заловени. Оскар бяга на запад, но е заловен. 

Бившите служители на Армия Крайова го разпознават моментално. И според рапортите, една вечер влизат в килията му и го убиват от бой. 13-тия път бил достатъчно фатален за него. Така или иначе, нямаше да има нито един военен трибунал, който да го помилва или запази. Друг е въпросът, че ако беше оцелял, най-вероятно щеше да получи престижен пост в една от двете страни, подготвящи своята следваща студена война. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!