Леопардови петна

/Копирай целия материал по-долу и го пейстни на някоя позната чалга фенка - тъкмо да разбере как са се появили изначално любимите шарки за уникално кичозното й бельо!/

Британски учени потвърдиха тезата от детската приказка на Ръдиард Киплинг, че леопардът е щял да бъде лош ловец, ако не е получил петната си.

Не се потвърждава тезата на Киплинг, че леопардът е получил петната си от етиопец. Вместо това авторите на изследването смятат, че петната и ивиците на големите котки отговарят на техния хабитат.

Екипът от университета в Бристол е анализирал 37 вида котки, от дивите котки до петнистия леопард, като са оценили сложността на техните окраски с математични формули. Уравненията след това са били сравнени с данни за хабитата и поведенческите модели на котките, особено при лова. Доказано е, че котките, живеещи в затворени хабитати като горите, е по-вероятно да имат разноцветна окраска със сложни шарки, отколкото живеещите в отворени хабитати.

Сложните шарки дават по-добър камуфлаж в тропическите гори, особено за живеещите по дърветата и при по-слабо осветление, като ягуарите. Не е ясно само защо интересните шарки на тигъра не са по-разпространени сред горските котки. В сравнение с тях, живеещите в откритите планини пуми, по-често са с едноцветна козина.

Леопардът, точно както подсказва Киплинг, е по средата. Кожата с петна дава добро прикритие за промъкване както ред камъни и треви, така и в клоните на дърветата.

Еволюционната история на котките показва, че петната са се появявали и изчезвали в продължение на хиляди години, докато видовете са се адаптирали към натиска на околната среда. Шарките им също са се променили съответно.

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
[]
23 март 2011 | 15:15

хабитат-място на живеене

бб
20 октомври 2010 | 14:34

хабитат - тая дума пък за първи път я чувам :)