Най-богатите крале на Африка

В Африка има три държави, които са конституционни монархии – Мароко, Свазиленд и Лесото, но има още стотици традиционни монарси на територията на континента, в градски, полуградски и селски общества. Много от тях нямат много или дори почти никаква политическа власт, но са нещо като духовни лидери, извършващи церемонии. Да си традиционен монарх в Африка е доста доходоносно. Много от тях имат щедри стипендии от правителството. Например кралят на Зулу – най-голямото племе в Южна Африка, получава издръжка от 6 млн. долара от правителството. Той ползва и екстри като частен самолет и екзотична колекция от автомобили, за сметка на данъкоплатците. Не е рядкост хората да дават скъпи дарове на краля, като автомобили, земя и имоти в замяна на неговата благословия или услуга. Много от тях се занимават и с бизнес, като са в бордовете на директорите на големи корпорации. Вижте кои са 5-те най-богати крале на Африка, според Forbes: 

Крал Мохамед 6-и, 

Мароко 

Нетни състояние: изчислява се на 2 млрд. долара Източник: инвестиции Мохамед 6-и е най-богатият крал в Африка. Той контролира инвестиционна компания Société Nationale d’Investissement (SNI), която има активи за над 10 млрд. долара. Най-големият актив на компанията е 48%-ен дял в най-голямата банка в Мароко, като има дялове още в Marjane Holding, Managem Group, телекомуникационната компания Inwi и др.  Кралят държи голяма част от фосфатните залежи в света. Той е 27-ият крал на династията Алаоуите. Заема трона от 1999 година. Той въведе някои промени, които направиха страната по-свободна. От 2014 година е въведен закон, който дава равенство на жените в много области. 

Оба Обатеру Акинрутан, Игбп Ланд, 

Нигерия 

Състояние: изчислява се на 300 млн. долара Източник: петрол 

Той е крал на района Угбо в Нигерия. На трона е от 2009 година. Основател е на Obat Oil - една от най-големите частни компании за търговия с петрол в Нигерия. Основал е компанията през 1981 година, когато е имал една-единствена бензиностанция. Целта е била да издържа семейството си. Днес има над 50 бензиностанции в страната, както и едно от най-големите съоръжения за съхранение на петролни продукти в Африка, с капацитет 65 милиона литра. Притежава и голям портфейл от жилищни и търговски имоти в Нигерия и Лондон. 

Оба Окунаде Сиджуваде, Иле-Ифе, Нигерия

 Състояние: изчислява се на най-малко 75 млн. долара 

Източник: строителство, имоти, петрол 

Той е крал на Иле-Ифе, древен град в района Осун в Нигерия. Той е на 84 години и заема престола от 1980 година. Освен крал, е и успешен бизнесмен. Започва работа в компанията на баща си още като тийнейджър. След това заминава да учи бизнес в Лондон. След това започва работа като мениджър в Leventis Group, а след това и в National Motor. От 1964 година започва самостоятелен бизнес, като стартира WAATECO – компания за дистрибуция на автомобили и автомобилни части, които внася от Съветския съюз в Нигерия. Построява хотела Motel Royal и още няколко сгради. Основава конгломерата Sijuwade Group, който управлява компании в сферата на петрол и газ, имоти, строителство. Компанията има дялове в две офшорни петролни полета заедно с лондонската Centrica PLC. 

Виж останалите тук!

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Шпек
01 юли 2014 | 15:34

Лееелеееее! Сега родните кифльоци-златотърсачки ще получат оргазъм :D

Печели Пари Онлайн
01 юли 2014 | 15:33

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 12 НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ ЗА ТОВА. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ-------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g