Най-големите грешки на САЩ

Преди няколко седмици ти показвахме най-големите тайни на братушките по време на студената война. Такъв е животът, всеки прави фатални грешки, които могат да доведат до страданието на милиони други хора. Ще ти покажем най-големите грешки на "най-великата" страна - (х)Америка! Говорим за атомни бомби и други неуспешни експерименти. Можеш да видиш и най-големите ядове на руснаците. 

1. Жертва на атомна бомба

Изобретателите на този вид оръжие са именно янките и същите са отговорни за изпепеляването на цели два града. За жалост, никой не е обърнал внимание на състоянието на Хари Дегилиан, който сглобявал една от двете атомни бомби. Човекът сглобявал неутронен рефлектор, но изпуска един от елементите върху плутониевото ядро на бомбата. Хари е облъчен със смъртоносна доза и умира един месец, преди да бъдат пуснати бомбите. Ядрото на атомната бомба получава името "Демоничното ядро". 

2. Остров Три Мили

Критиците казват, че там са работели най-некадърните хора в историята на човечеството. Тяхната некомпетентност е отговорна за смъртта на хиляди души, които са облъчвани с години от завода. Няколко правителства разследват в случая и дори Джими Картър (бивш техник на ядрени реактори в подводница) участва активно. Компанията е основана от Бадкок и Уилкокс, които от години плащали рушвети, за да не бъдат проверявани. Смъртните случаи са били потулвани и всичко това се пазило в тайна, за да не се спре кампанията за въвеждане на атомните централи.

3. Електрифицирането на Антарктида

Американската армия иска да се разработи малък, но мощен реактор, който да захранва далечните бази в Антарктида. Идеята била прекрасна, но с тази разлика, че "най-добрите" екипи не били толкова кадърни, за колкото се представяли. Реактор SL-1 е разработван в Айдахо. Проектът се прекратява, след като един от контролните пръти се изважда по-бързо, отколкото трябва. Трима души са облъчени от фатална доза. Те са погребани със затворени и запечатани ковчези, за да не облъчват и други хора. 

4. Морският вълк

Първата подводница, която се захранва с малък атомен реактор. Морският вълк бил един от най-добрите експерименти на янките. Подводницата работила без грешка, когато хората имали защитни костюми около реактора. Дизайнът се оказал не толкова надежден и правителството спира всякакви експерименти. Подводницата получава конвенционален генератор на енергия, а атомният реактор е поставен в стоманен контейнер и изхвърлен на 120 мили от бреговете на Мериленд. Армията трябвало да проверява състоянието на реактора на всеки три месеца, но още при първата проверка се оказало, че не е на мястото си. Янките са сигурни, че е добре и няма странични ефекти! 

5. Проект 57

Събитието се случва в пустинята Невада. Това е първият опит за симулация на взривяване на атомна бомба. Идеята на американците е да се взриви атомна бомба от свален самолет. Представи си, че японците успеят да свалят самолета, преди бомбардировката. Атомната бомба ще експлоадира, но няма да е достатъчна, за да се задейства пълния потенциал на атома. Инженерите създават цял град от манекени (можеш да видиш автентични кадри в "Хълмовете имат очи") и искат да проверят действието на радиоактивния материал след взрива. Експериментът натровил подпочвените води, убива червиите и помогнал за разпространяването на радиоактивни частици на стотици мили от експлозията. 

6. От Русия с любов

Времето на студената война е едно от любимите на много жители. Свикнали сме да виждаме този момент, в който шпионските сателити падат и стават огромен обект на желание за много страни. Съветският съюз използва малки атомни реактори в своите сателити. Някои от тях не остават на същото място, на което трябва да бъдат. Един такъв се насочил към САЩ и нещата се объркали до такава степен, че руснаците предупредили NORAD за предстоящия сблъсък. Космос 954 се разбил в горите на Канада и бил на 370 мили от най-близкия град. Руските инженери отричали до последно възможността за радиационно облъчване, но канадците започнали да вадят отломките и гайгеровите броячи полудели. Руснаците изплащат 3 милиона долара за щетите на Канада. 

7. Kiwi

Американците винаги са имали желание за колонизиране на други планети. Единственото условие - планетите да нямат атомно оръжие. Марс е една от заветните цели на САЩ и докато една част от NASA се опитвала да достигне до луната, друга се надявала да кацне на Марс. Точно тази част работила върху създаването на атомен двигател в совалка. Експериментът се наричал Kiwi. Учените се притеснявали от опасност за експлозия и решили да симулират най-лошия сценарий - взривяване на реактора в контролирана среда. Прототип на Kiwi избухва във въздуха, поврежда насочването на ракетата и тя полита смело към Лос Анджелис като оставя най-различни красиви цветове в небето. Веднага се сформира екип, който трябва да разчисти всички следи. Ракетата не достига до града, но останките от горивото в атмосферата достигат и оставят своята следа. САЩ мълчи за този инцидент.

8. Код "Счупена стрела"

И как се роди идеята за този филм. Янките винаги са искали да проверят какво се случва, когато се нарани атомна бомба при принудително приземяване на самолет. През 1961-ва имат тази възможност, след като B-52 с две атомни бомби се разбива някъде в Северна Каролина. Двете бомби не успяват да се активират. Първата задейства 5 от 6 системи за безопасност. 6-тата се активира от пилота и по време на учение е трябвало да бъде задействана. Пилотът не разбрал какво трябва да прави и никога не деактивира последната защита. Бомбата успява да активира своя парашут, за да може да се взриви на правилната височина. Агентите на ФБР я намират на едно дърво. С другата нямат особено голям късмет, защото парашутът не се отваря. Бомбата успява да се разбие на съставни части и плутониевото ядро се отваря, за да облъчи цяла местност. При евентуален взрив тя ще нанесе 250 пъти по-големи щети от бомбата в Хирошима. 

9. Аргус

Какво правиш, когато съседът наднича през прозореца? Чупиш му очилата! Същата идея се родила в умните глави на разузнаването. Проектът Аргус има за цел изстрелването на атомна бомба в екзоатмосферата. Целта на занятието е да се блокира електрониката на всеки съветски сателит, който може да се намира над САЩ. Експериментът минал добре. Аргус успял да се похвали като първата атомна бомба, която е изстреляна от кораба. Радиацията повлиявала по очаквания начин - електрониката била унищожена, но имало и един основен проблем. Ефектът не е постоянен и са необходими много по-големи бомби, за да постигнат резултата. Това е причината за прекратяване на тези опити. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Садок
26 май 2016 | 09:50

Немците са изобретили атомната бомба а не янките ако не са били немските учени тези палаячовци нямаше да видят атомна бомба тогава

Think
05 април 2013 | 23:46

"Те са погребани със затворени и запечатани ковчези, за да не облъчват и други хора." Това е най-голямата глупост, която съм чувал !!!!!!! Облъченият човек не излъчва радиация, бе дечица (освен, ако не изяде 1 буца високо обогатен Уран)... Тя просто го облъчва и го изпържва, все едно е стоял цял ден на слънце x 100. Това не значи, че в него остават радиоактивни частици.

1
05 април 2013 | 14:25

nai-golqmata greshka na Shtatite e byrzoto hranene i kolichkite za debelaci za pazaruvane v supermarketite,samoto syshtestvuvane na tiq izchadiq e greshka