Неплащането на кредитите навреме: какви могат да бъдат последствията?

 

Кредитът е полезен финансов инструмент за разрешаване на финансови затруднения, към който трябва да подходим отговорно, внимателно и след трезва преценка каква сума да изтеглим, за да можем да погасим задължението в договорения срок. Неплащането на кредит навреме е неблагоприятно за кредитополучателя. Ще ви запознаем с част от произтичащите от неплащане на кредит последствия.

Какво може да се случи, ако не погасим кредита си в договорения срок?

1.       В случай че имате забавени вноски по кредит или просрочен кредит, вие попадате в Централния кредитен регистър като ненадежден платец. Всички банкови и небанкови финансови институции предоставят информацията, изискуема по закон, на Централния кредитен регистър относно задлъжнялостта на кредитополучателя. Данните се съхраняват 5 години и през този период са достъпни за всички институции, пред които кандидатствате за кредит. Вероятността да получите заем, ако кредитното ви досие в Централния кредитен регистър не е чисто, е нищожна. Съхраняването на кредитното ви досие чисто е от съществена важност, ако желаете да имате достъп до кредитни продукти през следващите 5 години.

2.       Ако имате забавени вноски, ще платите наказателна лихва. В някои случаи тя е по-висока от лихвата по кредита, което води до натрупване на сериозни задължения, създаващи опасност от сериозни финансови проблеми и дългосрочна задлъжнялост.

3.       Ако сте изтеглили бърз безлихвен кредит, предлаган от някои небанкови финансови институции на нови клиенти, и закъснявате да го погасите, кредитът с 0% лихва се превръща в кредит с лихва. Това е така, тъй като се начислява наказателна лихва за съответния брой дни просрочие.

4.       Ако не сте погасили кредита си или закъснявате с вноските, финансовата институция, от която сте изтеглили кредит, може да използва услугите на дружество за събиране на вземания. Кредиторът има законово право да прехвърли вашето задължение и неговите взимания по договора за кредит на трети лица.

5.       В случай че не подхождате отговорно към дълга си и не изплащате кредита си дълго време, финансовата институция, която ви е отпуснала заема, има право, съобразно действащата нормативна уредба, да образува съдебни дела за събиране на вземанията си. Това действие е крайно неблагоприятно за вас като длъжник, тъй като води до натрупване на допълнителни дългове под формата на такси и други и до увеличаване на дължимата сума.

6.       Кредитополучателите, които не се отнасят отговорно към своите задължения, не ги изпълняват и не погасяват заема в договорения срок, са натоварени и с други допълнителни такси, произхождащи от процеса на събиране на дълга. Всички разноски, свързани с действия по събирането на дълга – разходи за телефони обаждания към кредитополучателя за напомняне за задължението, услугите на дружества за събиране на вземания, разноски във връзка с изпращане на напомнителни писма за просрочени плащания и други - са за сметка на кредитополучателя.

 

Всичко посочено прави просрочването на дълга крайно нежелателно, тъй като е свързано с редица усложнения за кредитополучателя, както и с натрупване на допълнително дължими суми – лихви, такси и други, водещи до оскъпяване на дълга и до увеличаване на финансовите ви затруднения.  Ако не съумявате да погасите кредита си в договорения срок, по-разумно е да говорите с кредитиращата институция, отколкото да се криете от нея. Тя има интерес да погасите дълга си и в значителен процент от случаите е готова да ви съдейства. Възможно е да се възползвате от предлаганите от част от небанковите финансови институции опции за удължаване на срока на договора, възможно е да договорите рефинансиране при по-изгодни условия, които да ви позволят да изплащате месечната си вноска регулярно и в договорения срок, както и да получите друго предложение от финансиращата институция, което да ви помогне да излезете от трудната ситуация.

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
PaulaFox
20 януари 2023 | 23:26

❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id387032

12 януари 2023 | 23:13

СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ(СЕМЕЙСТВОТО НА ФЕНТЪЗИ ЛЮБИТЕЛИ НА СПОРТОВЕ ВЕЧЕ Е НАД 2700 ЗА ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ ПРОСТО НИ ПОСЕТЕТЕ И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ВЪВ ФЕНТЪЗИ ИГРИТЕ И НЕ ЗАБРАВЯТЕ ДА МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА ТУК ЗА СТРАНИЦАТА И ВЛЕЗЕТЕ В БИТКАТА ЗА НАГРАДИТЕ СЕГА С НАРЪЧНИКА И СЪВЕТНИЦИТЕ НИ ПЕЧЕЛИЛИ ДЕСЕТКИ ЛИГИ И НАГРАДИ) ЧРЕЗ ГУГЪЛ ТЪРСАЧКАТА---------------------->f a n t a s y d n l n . f r e e . b g --------->ФЕЙСБУК СТРАНИЦА И ДРУГИ СОЦИАЛНИ МРЕЖИ-----------------------------------ДНЛ ФЕНТЪЗИ