Някои специални животни през войните

Животните винаги са били по-добра компания от хората. Кучето никога не ти казва, че си пил достатъчно и не вдига скандали. Котката няма да ти каже, че ти миришат краката, а ще легне, за да топли, а папагалът ще продължава да ти казва, че си задник, когато го храниш. Ще ти покажем няколко индивида от животинския свят, които заслужават мъжкото уважение. 

Джуди

Кучето е родено през 1937 година и е осиновено от Британската Кралска Флота. Моряците я обичали много, защото била дружелюбна с всички. През 1942 година, корабът на Джуди корабокрушира. Оцелелите са изхвърлени на брега, а от кучето няма следа. Джуди се появява два дни по-късно и започва да копае дупки на различни места по плажа. В една от тях избива и малко изворче с прясна вода. Тя спасява живота на всички моряци. Няколко дни по-късно се появява и китайски риболовен кораб, който спасява оцелелите. В опитите си за бягство към Паданг, американците са заловени и изпратени в лагер за военнопленници. 

Джуди е осиновена от Франк Уилямс, който споделя нищожната си порция с най-добрата си приятелка. Животното е единственото куче - пленник в японските регистри. През 1944 година, военнопленниците са изпратени към Сингапур, но на кораба не се допускат кучета. Уилямс научил животното да лежи неподвижно и го скрил в един сак. Корабът, с който плавали е бил торпилиран и Франк хвърля сака през борда, за да спаси животното. Той не успява да избяга от японците и е заловен. После чува различни истории за куче, което носело отломки на всички във водата, за да не потънат. Двамата се срещат в новия лагер, където трябва да преправят път през джунглата за ЖП линия. Кучето е осъдено на смърт от японците, но успява да избяга и да се скрие в джунглата. В края на войната, Джуди се завръща в Англия и получава медала Дикин.

Бамси

На норвежки означава "плюшено мече". Кучето е било собственост на к-н Ерлинг Хафто. Бамси трябвало да бъде овчарско куче, но нямала този късмет. Кучето е отведено със стадото в Норвежката флота. И корабът, в който се намира е един от 13-те, които успяват да стигнат до бреговете на Англия. 

Кучето е било изключителен приятел на моряците и винаги можело да бъде забелязано със своята специална метална каска до оръдията. За войниците е била истински приятел и мотиватор за битка. 

Имала специален билет за автобуса и място, а често ходила, за да намира своите моряци от кораба в близката кръчма. Когато кучето не ги откривало, хващало автобуса и се прибирало само до базата. Освен добър приятел, кучето било и вярно. Веднъж е спасявало живота на капитана като е скачало срещу шпионин, който се опитвал да се промъкне с нож зад гърба му. В друг случай се е хвърляло в ледените води, за да помогне на моряк зад борда. Новината за героичното куче достигнала и до Норвегия, където била превърната в истински герой и официален талисман на обединените сили. Животното умира през 1944 година. То е погребано с военни почести, а на погребението идват стотици хора. Бамси получава златен медал за храброст през 2006 година и е единственото куче, което е заслужило този орден. 

Тео

Той е английски спингер шпаньол, който участва във войната в Афганистан. Животното е обучено да търси бомби и се справя завидно добре. На афганистанския фронт помага на Ляам Таскер. Двамата попадат в засада и водят жестока борба с противника, докато Таскер не пада убит от снайпер. Кучето не издържа на стреса и умира на място, а по-късно се смята, че просто сърцето му не е издържало, след като вижда стопанина си мъртъв. Двойката е служила само шест месеца, но за краткото време е успяла да сложи рекорд по откриване на бомби. Кучето получава медал Дикин през 2012 година.

Лин Уанг

Това е един от малкото слонове, които получават званието "Почетен гражданин на Тайпей". Животното е служило на японски и китайски сили през ВСВ. През 1943-та година е пленен от китайската армия с още 13 други слона. Лин е пренасял боеприпаси, а след войната е помагал и за строенето на нови сгради. В свободното си време е участвал и в цирка, а приходите от билети отивали за благотворителност. Слонът е подарен на зоо парка в Тайпей, където открива своя най-добър приятел Малан. Двамата били основна атракция, а през 1983 година, ръководството прави парти за рождения ден на Лин (66 годишен). Зоо парка продължава да празнува рождения ден и до сега. Линг Уанг живее до 2003 година и умира на 86 години (слоновете най-често живеят до 70 години).  По-голямата част от сградите в Тайпей са строени с негово участие и слонът е много важна част от историята на града.

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Sonu
07 август 2013 | 21:10

Last one to utzilie this is a rotten egg!

Nathaly
07 август 2013 | 15:18

You Sir/Madam are the enemy of confusion evherwreye!

тирсо
30 юли 2013 | 14:10

Невероятни истории, заслужават уважение.

фото редактор
29 юли 2013 | 17:26

photo-edit.vpramatarov.eu - Сайтът Фото Редактор Ви предоставя възможност да редактирате вашите любими снимки, без да трябва да имате знания или умения по сложни програми като Photoshop, Corel Draw или GIMP!