Петролните барони и иноватори

Петролът може да се разглежда като кръвта на икономическите сили по света. С него можеш да станеш достатъчно богат, че да забравиш всички проблеми, да покоряваш цели нации да спечелиш врагове за милиарди долари. Виж специалната селекция на нефтени барони, които трупат милионите за няколко години. 

Джон Д. Рокфелер

Човекът успява да прекара в пенсия последните си 40 години от живота. В нито един ден от това време не се е притеснявал за пари и може да се каже, че е живял достатъчно добре. Разбира се, животът изобщо не е бил толкова розов, колкото можеш да си мислиш. Неговият баща е бил истинска змия в бизнеса с петрол. Описвал се като "ботанически лекар" и често лъжел синовете си по всеки възможен повод, за да създаде острите умове в тях. Младият Джон започва да отглежда пуйки и продава картофи. Едва след това успява да преследва бизнеса с нефт и през 1870 година, компанията му притежава 90% от петрола в страната. 

Харалдсон Лафайете Хънт

Започва да работи в памучна плантация като млад. Дори и тогава се забелязва неговия огромен математически талант. В началото на 20 век, той отива до Ню Орлианс само със 100 долара, които залага на игра на покер. Благодарение на таланта си, той успява да спечели 100 000 долара, които използва за закупуването на Източно Тексаското Нефтено Пoлe. Същата компания е отговорна за натрупването на милионите в банковата му сметка. Хънт живее доста смело о края на дните си и има 15 деца от три съпруги. 

Жан Пол Гети

Той се ражда в семейството на нефтени магнати. Прави първия си милион за две години след завършването на колеж през 1914 година. Отказва се от бизнеса и започва охолен живот в Лос Анджелис. Евентуално му омръзва да разпилява парите си и отново започва да се занимава с нефт. През 1957 година е обявен от списание Форчън за един от най-богатите американци. Жан става известен с това, че е невероятна пинтия, въпреки големите пари, с които разполага. До края на живота си, той кара хората да използват платен телефон в собствения му дом. 

Виж как живее Майкъл Джордан!

Едуин Дрейк

Смята се за един от първите хора, които започват добиването на нефт в САЩ. Той е бил нает от компанията Seneca Oil, за да търси нефт. Причината за наемането била, че Едуин бил кондуктор на влак и можел да използва железниците безплатно. Неговата дестинация била Титусвил, Пенсилвания. Компанията заплатила огромни суми и останала разочарована от своя пратеник, който все пак вярвал, че ще открие нефт. Човекът дори закупил парен двигател, за да може да засили копаенето. Нефтът се показал след 21 метра, когато компанията отдавна се отказала от инвестицията си. Той е пионер в тази среда и патентова нови начини за добив на нефт, освен милионите, които печели.

Антъни Франсис Лукас

Роден в хърватско семейство през 1855 година, Лукас става един от основните инженери и иноватори в добиването на нефт. Той отива в САЩ, за да търси злато, след това започва да търси и соли в Ню Орлианс, но нито една от двете професии не му носи достатъчно пари. Започва работа в Тексас, където се запознава обстойно с природата и местността. След дълги изследвания, Антъни предсказва точното място на находища от нефт. По същото време е обявен за луд от геолозите и е изоставен от работниците си. Никой не се смял, след като добил нефт след 9 дена работа. 

Колумбъс Марион Джойнер

Той е изкарал само седем седмици в училище и все пак е по-богат от всички нас.Колумбъс се научава да чете като използва Библията. През 20-те години на миналия век, той започва да копае за нефт в Тексас със старо и първобитно оборудване. След три години в копаене на камъни, Джойнер успява да открие най-богатото находище за времето си в света. 

Джордж Бисел

Той се включва в големия бизнес през далечната 1850 година. През това време, огромно количество от хората са използвали прибирането на петрола като са поставяли одеяла, които се изстисквали във варели. Бисел бил малко по-умен от останалите, дори можел да се похвали с говоренето на 8 езика включително санскрит. Той предложил на хората да изпомпват нефта, както се изпомпва вода от земята, но бил обявен за луд. Едва след това се оказва, че неговия метод е 100 пъти по ефективен и безопасен за работниците.

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Печели Пари Онлайн
13 януари 2014 | 15:41

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 14 НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ ЗА ТОВА. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ-------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g