Пиратството ограбва

Какво прави средностатистическият човек в България, когато се прибере у дома? През зимата ще светне лампите, ще остави продуктите за вечеря и ще пусне компютъра си. След това ще се разходи из торентите, за да избере подходящ филм за гледане. През телевизора ще мине гладния Асен или клептомана Криско, за да ти обясни, че така не е честно и следователно е добре да не сваляш нищо от интернет. Решихме да обърнем внимание на темата за пиратството, която винаги е била актуална за определени телевизионни медии.

В интервал от време ще попаднеш и на специално интервю, с което хората се оплакват от загубите си, проронват сълза и обясняват, че живеят в мизерия с 50 лева от продаденото си творчество. Наистина ли е толкова страшно пиратството, за да ти промиват мозъка с него? Не сме много сигурни. Кои са най-страдащите от този вид мародерство? Според нас тук ще попаднат режисьорите на филми, гейминг индустрията и вечно ревящите хора от музикалната индустрия. Плачат само в България. Интересното е, че дори с милиарди  долари в загуби, индустриите не увяхват, а просперират и по време на криза. Виж каква е историята.

1. Киното

Ти отнемаш хляба на един актьор, когато не отидеш на кино. Наистина ли? Дали актьорите гладуват, ако са направили добър филм? Не сме сигурни. Не трябва да забравяме, че те получават пари за изиграването на ролята си и нямат никакви права над филма. Той остава собственост на студиото, което го записва или на режисьора. Защо не се появи Джоли за един сандвич до нашия хладилник, гледали сме много от нейните филми? Вярваш ли, че студиата губят пари от пиратството? Всяка година има един филм със световни рекорди. Тази година беше "The Avengers", който счупи рекордите за една седмица. Можеш да си представиш колко е бил свалян и все пак изкарва достатъчно пари. Да не споменаваме, че не е геният на седмото изкуство.

Причината за липса на пари в киното е елементарна - това вече си го гледал. Много лесно разбираш че този сектор се изчерпва. Това са филмите с продължения, преправянето на старите ленти и постоянното повтаряне. Ако искаш да спечелиш максимално от своя труд, тогава ще се напънеш и ще направиш нещо наистина добро! Джеймс Камерън е живял в колата си, когато е писал Terminator. Джордж Лукас не е вярвал, че ще успее да спечели и цент, а днес продава правата си за милиарди. Тези хора са успели да открият правилния подход за писането на сценарии. Те не са взели нещо на готово. Съвременниците не могат да се похвалят със същото.  Хубавите филми трябва да се гледат на кино. С излизането на Avatar се появиха доста торенти, но всички бяха с отвратително качество, следователно отиваш и гледаш най-доброто.

Гарантираме, че пиратството ще намалее, когато и киното смени тактиката си. Съчувстваме и на родните ленти, които също се оплакват, но трябва да бъдем честни: ако има фенове на старото българско кино, ще потвърдят, че съвременното кино е пародия. Признаваме, че "Love.net" имаше обещаващ трейлър и най-смешния глас зад кадър.  Продуцентите на този филм предложиха да го гледаш срещу 1 лев в интернет. Супер, защо да не го гледаш. Автобусният билет е на същата цена. Плащаш един лев и отделяш час, за да се бориш със сървърите им. Не можеш да го гледаш, защото има постоянен лаг, а след това си принуден да го свалиш. Всеки сваля филми, но качествените заглавия винаги се купуват за бъдещото поколение.

2. Гейминг индустрията

Предполагаме, че е по-засегната от филмовата индустрия. Всяко заглавие се появява след няколко часа в тракерите. Губиш часове във виртуалната безплатна престрелка. Зачекваме темата, защото съвсем скоро получихме интересен PR за следващия модел на Playstation. Японците обещават, че той ще бъде истински звяр и с най-добрата защита срещу пиратство. Оказва се, че Sony не иска да става жертва на нелегален софтуер. Същият проблем имат и колегите им от Xbox, но за разлика от Sony, те не се тръшкат срещу пиратството. Добре де, мрънкат, но по-рядко. Най-лесният начин за премахване на тази напаст е ограниченията, които се появяват. Сваляш си игра за конзолата, но не можеш да играеш с приятели, защото си баннат за използването на нелегален софтуер.

Искаш да си я купиш, но трябва да преминеш на по-горна версия. Комуникацията с хакнатите конзоли е минимилизирана и нямаш друг избор. Да не говорим, че има толкова много заглавия, за които не си заслужава да дадеш и цент. Наистина ли мислиш, че новият NFS Most Wanted II ще струва 120 лева? Това е 1/5 от цената на конзолата. Няма как да се случи, ако взимаш минимална заплата. Да не говорим, че последното изпълнение от Electronic Arts е тотална боза. Конзолите не са толкова голяма страст за много, следователно играеш на компютъра. Малко е абсурдно да очакваш от един продуцент на видео игри да се оплаче, че е ограбен от пирати. Първо се подписват доста сериозни договори за разработването на заглавия със специалното съдействие на Nvidia, Radeon, новите процесори на Intel или по-бързата RAM на Corsair.

Появява се играта, която чакаш. Отиваш в магазина и я купуваш, за да разбереш, че няма да тръгне на твоя звяр, защото не си купил въпросната по-добра част. Инвестираш допълнително в кефа и повтаряш цялото действие до следващия път. Връзката между производители на игри и производители на хардуер е повече от ясна. Няма да чуеш, че някой се оплаква, защото с пускането на играта, рекламите в нея и нуждата от постоянен ъпгрейд ще донесе достатъчна печалба за всички. Как ограбваше пиратството? Добрите заглавия като Call of Duty всяка година поставят рекорд по продажби с около 15-20 милиона копия. Това не е ли достатъчно за един проект? Към това добавяш франчайза, заплащането за специални сървъри, онлайн поддръжката, ъпдейтите и всичко останало. За добрите няма криза, нито пиратство.

3. Музикалният жанр

Това е най-тъмната тема сред пиратството. Музикантите са принудени да обличат едни и същи дрехи за две поредни участия, налага им се да се возят в първа класа на редовите самолети, защото личните джетове са доста скъпи за поддръжка, цената на горивото се повишава и трябва да сложат газова на Bentley-то. Всичко това не е достъпно за нашите "звезди", които страдат от пиратството. Ти си човекът, който ги оставя без хляб, защото си свалил mp3-ката на Криско или Ивана. Интересното е, че най-сваляната музика в България е чалгата и нито един  път този жанр не се е оплакал от кризата.

Малко е трудно да се търси авторско право, след като можеш да чуеш гръцка песен с кавър на сръбски и превод на румънски в македонска дискотека, изпята от български изпълнител. Ако си почитател на тази музика, не се учудвай, когато се появи Митко Пайнера с количка. Той е тук, за да отнесе хладилника. Ако искаш доказателство, че пиратството не е взело толкова много от музикантите, тогава ще ти дадем пример с тарифата на поп-фолк изпълнителки, които взимат около 10-15 хиляди лева на вечер. Някои пеят, други се друсат, а ти пиеш - златната формула в този бизнес. Българските ни рапъри прекарват лятото на Слънчев Бряг и най-често се ориентират към изграждането на свой бизнес. Те също преправят и копират творчеството.

Спомни си Евровизия, в която се оказа, че една песен е минала през няколко поколения. Има изпълнители, които може да се оплачат от пиратството, но не са малко и тези, които нямат проблеми с него. Най-простият пример за България е Лили Иванова. Нейните билети са скъпи, дамата разполага с уникален глас и всеки път пълни залата, когато дойде време да се разпява. Вярно е, че пиратството не съществуваше, когато Лили се разпяваше, но това е съвсем друга тема. Ако си музикант, който иска да се предпази от пиратството, имаме най-добрия начин за теб - запиши песните си и ги слушай сам на слушалки, за да не ги чуе някой друг. Не е доходно, но поне е защитено. 

4. Страдалците

Пиратство ограбва, нали? Най-логичното от страна на ограбените е да поискат увеличаване на данъците, както направи Бил Гейтс, защото смята, че не плаща достатъчно. Стейтъм страда всеки път, когато свалиш "Транспортьорът" и сега няма да може да участва в следващата част. Добрата новина е, че рекламира прекалено много продукти, с които да се изхрани. Спокойно, Холивуд няма да умре от гледането на няколко филма, които не заслужават вниманието си.

Тотална глупост е да се твърди, че с по-големи печалби, изпълнителите ще могат да правят повече песни. С по-големи печалби е възможно да се изгради и друг бизнес, но не и музика. Творците са забравили, че тяхното дело е изкуство, а не кило картофи на пазара за два лева. След като трябва да плащаш за всичко, ще си получиш ли парите обратно, когато новата песен на поредната звезда се окаже постна? Ще има ли рекламация или ще ти отговорят "Така е честно!"?

5. Какво не успя да ограби пиратството

Света е пълен с пирати: компютърните пирати, пиратите от Питър Пан, сомалийските пирати, Джони Деп и всеки с превръзка на окото. Нито един от тях не е взел повече от компаниите, които съществуват днес. Компютърните пирати просто изравняват силите. Не можеш да караш качествена електрическа кола, защото не съществува.

Грешка, щеше да съществува ако САЩ не беше убила проекта и не плати няколко милиона на изследователите в тази област. В Токио се роди първата пералня, която не използва прах за пране. Не я очаквай в близките 50 години. Вече можем да се радваме на слънчева енергия или биоенергия, но плащаме за нея. Слънцето също е станало корумпирано копеле. 

Какво е твоето мнение за пиратството? Сваляш ли филми или просто ходиш на театър. Плащаш ли левче, за да гледаш новите филми на 90-те години в интернет? Би ли плащал за музиката си. Кой е последният плод на интелектуалния труд, който си закупи? Сподели в коментарите, фейсбук, туитър или на мейла. Ние отиваме да свалим всички хитове на Веселин Маринов и ще го чакаме с горчивото вино!

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
suba buba
08 ноември 2017 | 15:53

3E0v3t Really enjoyed this article post.Really looking forward to read more. Want more.

porn movies
16 май 2016 | 08:35

xaVbkA Some really excellent information, Gladiola I observed this.

fuck your mom
13 май 2016 | 23:46

This awesome blog is really educating additionally informative. I have chosen many interesting stuff out of it. I ad love to come back every once in a while. Thanks a lot!

браво на споделителите
28 януари 2016 | 17:46

Най-доброто, съвременно Робинхуудстайл на новия век нещо е безплатното разпространение на книги, филми, игри, музика. Тези мултимилярдни компании дърпащи конците на света, тръгнали да мрънкат че 600млн долара било малко от последния им филм и видиш ли трябвало да е 3млрд за всеки филм.

Мартин Илиев
15 юли 2015 | 10:23

Ако клип в нета има много гледания - плаща се. Ако аз гледам чужди клипове качени във ОБЩИЯ интернет - трябва те да ми плащат пари защото след като гледам го оценявам. Така си правят статистика най-малкото с моя вот. Щом им помагам за популизирането на продукта им посредством разпространението на мнението ми за него във социалния ми кръг ( както прави всеки ), поне могат безплатно да ми дадат ( със средно качество на продукта. Ако ми хареса - бих си платил за по-добро качество на музика или филм. )

awesome seo
04 юли 2014 | 10:27

UytDxO Muchos Gracias for your blog post.Really looking forward to read more. Fantastic.

cheap seo services
19 юни 2014 | 00:53

dTfi3q Very neat blog article.Much thanks again. Will read on...

awesome seo solutions
04 юни 2014 | 23:03

7zjZvY A big thank you for your blog.Really thank you! Cool.

check it out
12 май 2014 | 01:39

RP4wER Thank you ever so for you post.Thanks Again. Fantastic.

check it out
18 април 2014 | 04:49

jwAqPc Appreciate you sharing, great article post.Much thanks again. Keep writing.

nice seo guys
22 март 2014 | 18:07

3Vmip0 Thanks for the post.Really thank you! Will read on...

Buy Levitra uk
16 март 2013 | 00:54

wow, awesome article post.Thanks Again. Fantastic.

generic cialis no prescription
15 март 2013 | 23:13

Thanks again for the blog article.Much thanks again. Awesome.

order generic viagra
15 март 2013 | 21:34

Enjoyed every bit of your article.Really looking forward to read more. Fantastic.

ciprofloxacin hcl
15 март 2013 | 19:55

A round of applause for your blog.Much thanks again. Want more.