Писмо в бутилка

Най-сетне някой да подкрепи традиционното четене по оригинален начин! Водещата италианска верига книжарници Фелтринели и винопроизводители от компанията Санта Маргерита в Северна Италия решили преди шест години да обединят усилията си за стимулиране на четенето така.

Те направили конкурс за кратък разказ за любители писатели на тема, свързана с виното, а произведенията на тримата победители били публикувани на гърба на винените бутилки. "Запитахме се защо да не опитаме да свържем изкуството на винопроизводството с литературното изкуство.Така се роди този конкурс", заяви генералният директор на Санта Маргерита Еторе Николето.

Тази година кратките разкази на победителите ще бъдат публикувани под формата на малки брошурки, прикрепени към гърба на 700 000 бутилки висококачествено вино, които ще бъдат пуснати в продажба в Италия, съобщи Николето. "Хората в Италия четат много малко...Ако успеем да стимулираме четенето с този конкурс, с тези леки, но много вълнуващи кратки разкази, можем да сме доволни, защото сме помогнали за стимулирането на четенето сред хората, които си купуват бутилки вино за вечеря", допълни той.

Едва 47% от италианците четат поне една книга на година, която не е свързана с работата или учението им, сочи изследване на италианския статистически институт ИСТАТ от 2010 г. Една десета от италианските семейства нямат нито една книга у дома, показа още изследването.

Популярността на конкурса нараснала през годините и сега около 800-1000 кратки разказа, написани на италиански, са изпращани всяка година на специално създаден сайт, съобщи Николето. Организаторите смятат да разширят конкурса извън Италия и да го пренесат на основните пазари на Санта Маргерита в Европа, САЩ и Канада, допълни той.

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!