Пияниците на Европа

Британците се напиват най-често, в сравнение с останалите европейци, показват данните от проучване.

Жителите на Обединеното кралство признават, че злоупотребяват с алкохола средно по 51.1 пъти в годината, които означава поне по веднъж седмично.

В проучването Global Drug Survey за 2019 г. участват 36 държави. Авторите на проекта смятат, че е крайно време да бъдат публикувани ръководства и информационни материали, които да учат хората да се напиват безопасно.

Според учените много от любителите на чашката в момента не си дават сметка за последствията от преминаването на допустимите граници.

Данните обаче показват, че като цяло употребата на алкохол в Европа намалява, включително и във Великобритания. Особено силен е спадът на потреблението на алкохолни напитки сред младите хора, отбелязват авторите на проучването.

Според основателя на Global Drug Survey професор Адам Уинсток броят на хората, които пият алкохол намалява, но много от тези, които го употребяват, не го правят по най-безопасния начин.

В проучването, проведено в края на 2018 г., участват 5 400 души от Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, както и 120 000 от други държави.

Като цяло англоговорящите страни водят класацията за най-честите напивания. Веднага след Англия се нареждат САЩ, Канада и Австралия.

"Всички знаем, че да се прекалява с алкохола е вредно, но няма как да се пренебрегне фактът, че той доставя и удоволствие.
В момента няма ясни насоки, които да разграничават кога си "малко пиян" и "много пиян", както и разликата между това да се напиваш 3-4 пъти годишно и ежеседмично", казва проф. Уинсток.

По думите му злоупотребата с алкохол носи рискове от контузии и други здравни проблеми, но трябва да бъдат ясно очертани опасностите при различните нива на злоупотреба, дори тя да е над безопасните граници.

В момента Националната служба по здравеопазване във Великобритания препоръчва да не се употребяват по повече от 14 алкохолни единици на седмица, което се равнява на около шест халби бира.

Резултатите от Global Drug Survey показват още, че Великобритания е на второ място след Австралия по брой на хората, които са потърсили помощ след злоупотреба с алкохол - около 3.7% от анкетираните. В същото време по-малко от една пета от британските пиячи впоследствие са изразили съжаление за това, че са прекалили.

Оказва се, че жените много по-често съжаляват за запоите, в сравнение с мъжете. Данните от проучването обаче категорично водят до извода, че като цяло хората обичат да се напиват.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!