Шпиони като тях

Шпионажът е висшата форма на всяка армия. Изисква се огромна смелост и железни нерви за хората, които искат да се отдадат на шпионските игри. Сам знаеш, че има много малко хора, които ще се сетят за Бонд, но ти гарантираме, че сексът ще бъде мираж, освен ако не попаднеш в затвор в Ирак, където ще има секс, но никога няма да ти хареса! Златната ера на шпионските игри се ражда през Втората Световна война и завършва с края на Студената война. Истината е, че шпионите никога няма да изчезнат, но ще станат по-трудни за разпознаване. Назад в годините, когато всеки слушаше "вражески радиостанции" ще разбереш, че има доста голяма разлика между шпиони и шпиони! Виж част от интересните изпълнения на тайните другари.

1. Операция "Сребро"

След края на Втората световна война се среща една особена трудност. Всички носят цивилни дрехи и е трудно да откриеш врага. Хората във Виена знаят за какво става въпрос. В средата на 50-те години Виена се превръща в град с разнообразие от шпиони: французи, англичани, американци и руснаци. През кратко време на лоши погледи и обвиняване в шпионаж на грешните хора, наградата за най-добър шпионаж се взима от англичаните. Местното МИ6 е успяла да прокопае около 20 метра под земята, за да достигне до телефонните линии на руснаците и да подслушва всичко, което се е случвало на източния "тих" фронт. Един от най-забавните моменти за англичаните е, че тунелът е прокопан зад паравана на магазинче за хранителни стоки. И всеки ден се е налагало да има стока, която да се продава, за да не се заподозре задната дейност. Англичаните затварят магазина и няколко месеца по-късно става ясно, че нещо не е наред. 

2. Операция "Злато"

Англичаните от МИ6 споделят всичко научено на ЦРУ и веднага започва разкопаването на тунели под железните руски ботуши! Единствената грешка на ЦРУ е била липсата на правилно оборудване. Американците превеждали кодираните съобщения и ги изпращали в централата, но никой не осъзнавал, че при изпращането се отделя ехо, което замаскира оригиналния текст и обърква радистите. Американците подобряват технологията и разбират, че руснаците имат същия дефект, за който не подозират. Единственият начин за правилно прихващане на съобщенията е директно по линията. Веднага се сковава един склад за вехтории и шпионите се захващат с прокопаването на 457-метров тунел. За прекараното време успяват да запишат около 500,000 разговора. И докато всички се занимават със записи, в английските редици се открива предател, който изпява целия план на КГБ. Руското разузнаване запазва тайната, защото Блейк ще бъде заличен, а в този момент е бил по-ценен в задния двор на врага. "Щастлива случайност" довежда до разкритието на тунела и се намесват различни власти, които са обидени от наглостта на разузнавачите! Разговорите остават в тайна и до днес, защото се предполага, че ще продължим делото на СССР! 

3. Операция "Монополи"

През 1977 година Съветският съюз завършва новото си посолство във Вашингтон. Всички били много любопитни за събитията, които се случват в него, а ФБР спечелили наградата за най-любопитни хора. Разумната идея е да вкараш няколко бръмбара, докато сградата се довършва, което е специалитет на янките, но по-разумната идея е да прокопаем тунел, който ще стига до там. ФБР представило идеята на Национална сигурност и всичко с бурни овации решили, че е време да видят какво е намислил Иван! Агенти взели под наем всички апартаменти около сградата, а друга част трябвало да разсейва работниците и хората в квартала, които може да чуят работата на "археолозите". След 20 години и почти толкова похарчени милиони, проектът е изоставен. Хитрите разузнавачи пропуснали един основен въпрос "Кои стаи да подслушваме?". Един шпионин разказва в книга, че единственото, което можел да чуе, е звукът на ксерокса, а това определено е било много полезно! Колко пъти си усещал злоупотребата в работа?

4. Първата световна война

Може и да не вярваш, но родното място на шпионските тунели е Берлин. Градът е пълен с тунели, които се използвали от немските шпиони за предаване на информация. Дори и след войната продължават да се използват, защото в един от всички тунели е открит вестник от 1918 година.

5. Лондон

Знаеш, че англичаните са очаквали Хитлеровата младеж на чай и бисквитки. И не трябва да забравяме, че от радост са успели да прокопаят цяла система от тунели, в които да се скрият, когато окупаторите пристигнат. Тунелната система успяла да се справи идеално с цивилизоването. През една от най-тежките атаки г-н Айзенхауер отваря магазин за хранителни стоки. За жалост, долната земя не е използвана никога и магазинът фалира. Тунелите са засекретени и никога не се отварят, а МИ6 съвсем "случайно" губи картата! 

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Симеон
27 септември 2012 | 19:32

Олег Пенковски, на там се насочете.