Спящите агенти - мит или реалност

Следването на белия заек, жълтите павирани пътища, "Ascension 7-15-1-2-19-7-25-6-13-6-7-15-14-0", отвъд дъгата и още много други, се смятали за активатори на така наречените спящи агенти, за които мнозина са чували в най-различни случаи и конспирации. През последните години, Холивуд хвърли много сериозни погледи, допускащи съществуването на човешки експерименти, довели до не толкова атрактивно преживяване. Нека кажем, че малко след Втората Световна война, когато фронтът застудява и етиката на войната замръзва, позволявайки всякакви човешки експерименти в името на свободата, лидерите на двата края са хвърлили всичките си сили в създаването на подобни единици. Кои са най-атрактивните заглавия, демонстриращи контрол на подсъзнанието?

   

  "Манджурският кандидат" е роман на Ричърд Кондън, разказващ историята на промито политическо семейство, което в оригинал започва да изпълнява командите на комунистите. Има две екранизации и тази от 1962-а (без участието на Дензел) запазва щрихите на книгата. Историята разказва за двама военни, които се сражават в Корейската война. След залавянето им са заведени в Манджурия и промити. Оставените спомени са историята, че единият оцелял спасява другия. Разбира се, главният герой Бенет Марко започва по-късно да сънува кошмари, в които неговият приятел Реймънд Шоу души други двама подчинени. Единият се завръща и започва политическа кариера, но намеренията му сякаш не са толкова чисти. Цялата поредица на Борн се разхожда около амнезията на един специален агент, забравил своята мисия и задача, изпълнявайки доста грешни команди. Книгите на Борн се пишат през 80-те години и печелят сериозно внимание точно заради оригиналната си идея. Можем да добавим и филм като "Красив ум", в който макар и главният герой накрая да бъде диагностициран с шизофрения. "Теория на конспирацията" също ще разкрие доста по-евтината идея и все пак ще щрихова идеята за спящите агенти. Все пак, нека следваме историята, за да стигнем до финала. 

Така нареченият "спящ" агент според Wikipedia е личност, която се внедрява в чужда страна и дълго време не се възползва от качествата, с които разполага. Понякога може да не се активира с години и въпреки това да се възползва от позицията си на работа и действие. Пример за спящ агент може да е Джак Барски, позициониран от КГБ в САЩ. Неговият период на опериране е от 1978-а година до 1988-а година. Сами се досещате, че не искаме да говорим за този вид спящи агенти, а за едни други, подсъзнателно забравили своята мисия и активиращи се чрез фраза, картина, спомен, звук, изречение или каквото искате да добавите. Някой ден сигурно и Кондьо може да се превърне в активатор на подобни скрити сили. Трудно бихте идентифицирали такива агенти и като цяло, всичко ще остане завинаги в теорията на конспирацията, но нека все пак обърнем внимание на самата методология. 

 

 Корените на тази конспирация започват още през Втората Световна война. Концентрационните лагери на Аушвиц са били покровителствани от ангела на смъртта или д-р Йосиф Менгеле. Същият извършва серия от зловещи човешки експерименти, потъпква медицинската етика и като цяло се възползва от човешкия "материал", за да изследва по-обстойно мозъка, нервната система и много други. Свободията на д-р Менгеле е отговорна за тоталното унищожаване на човешкото съзнание или поне такава е версията. Комбинацията от различни техники за измъчване, траещи с часове, миксовете от наркотици и химични вещества, на финала води до разбиване на човешкото съзнание в множество самоличности. Или с други думи, когато човешкият мозък достигне своя праг на болка, предпочита да се изключи, за да предотврати тоталното претоварване. Очевидно Менгеле е постигнал много повече от това, прекрачвайки дори този праг. След края на войната, същият бяга в Южна Америка и по официални данни никога повече не е открит. Според някои конспирации и теории, той и много други нацисти, рано или късно се предават и бързо намират приложение в други програми на ЦРУ, като тези за създаването на спящи агенти, носещи кодовото име MKUltra. След като не можем да потвърдим присъствието на д-р Менгеле, винаги можем да използваме името на Рейнахрд Гелен, той се предава след войната и започва да работи бързо и лесно за САЩ така, сякаш винаги е работил. 

 

 Въпросният проект има за цел да постигне създаването на точно такива агенти. Макар и фокусът на операцията да пада предимно върху употребата на LSD и хипноза, канадските колеги показват, че британският психиатър Доналд Камерън е вярвал, че може да излекува шизофренията чрез изтриването на някои спомени в човешкото съзнание. Изтриването се случва предимно чрез електрошокова терапия. Не е нужно да бъдете експерти, за да предположите какъв може да бъде ефектът от постоянно дрогиране с LSD и електрошокова терапия с около 30-40 пъти по-висока сила на заряда. Докато човекът изпада в наркотична кома, д-р Камерън върти една и съща мелодия с бели шумове или цели лекции. Освен амнезия, неговите пациенти често забравят как да се движат, забравят своите родители и смятат именно разпитващите и провеждащите експериментите за такива. Не се притеснявайте, канадецът дори експериментирал с деца и понеже паметта била изгубена, а властта безумна, много от тях са ставали жертва и на сексуално посегателство, при това докато са дрогирани. Някои от оцелеците деца споделят много по-късно, впрочем има цял списък с експерименти, които се смятат за неетични, а ако питате нас - нечовешки! И понеже работата кипяла с пълна сила, неговият британски колега Уилям Саргант от болница Св. ТОмас споделя, че пациентите имат същите проблеми, както тези в Канада и също страдат от подобни дълготрайни заболявания. 

Кошмарите приключват някъде през 1973-а година, когато следващият директор на ЦРУ нарежда всичката документация по MKUltra да бъде унищожена, изгорена и заличена. Всички звена, където се провеждат експериментите трябва да бъдат унищожени. Ричард Хелмс не успява да свърши толкова бързо работата и на следващата година се появяват доказателствата, показващи практиките на ЦРУ и експериментирането върху собствените си граждани. През 1977-а година, адмирал Стансфийлд Търнър заявява, че има пощадени около 20 000 страници на въпросния проект, разкриващи финансирането и някои други детайли.

Присъствието на подобна документация било факт, защото предишните отговорници не обърнали внимание на сторнирането на отчетите. Сенатор Тед Кенеди признава, че повече от 30 университета и други учебни институции са използвани за "уселено тестване и експериментиране" с наркотици и дурги техники. В Канада се оказва, че правителството е знаело всичко - няма изненада. По-интересното е, че след като американците прекратили финансирането, Канада плаща още 500 000 долара за по-нататъчни експерименти. 

Добре де, къде са всички тези агенти, за които говорите? Ами нека погледнем тази интересна конспирация. След като повече от 30 учебни заведения и университети експериментират с хора, при това без тяхно знание или изобщо без да се спазват каквито и да е човешки права, нека проверим кои са потенциалните пострадали. Д-р Хенри Мъри провежда експеримента с името "персонология", чиято основна цел е да пречупи съзнанието на човека чрез опознаване на неговата психология и след това унижаването ѝ. Неговата експериментална програма продължила близо 3 години от 1959 до 1962-а година.

Един от неговите пациенти е бил, познахте, Тед Качински. Същият по-късно полудява и започва да изпраща бомби из цяла Америка, защото може и защото очевидно така може да изрази мнението си относно експериментите. Джон Наш пък учи в Принстън и със сигурност е бил във вниманието на прожекторите, неговият гений изобщо не може да бъде пропуснат и отново, връщайки се на доказателството, че ЦРУ оперира в повече от 30 университета (а Харвард и Принстън) са точно такива, можете само да гадаете какво се е случило на този гений. Впрочем, дори убийството на Кенеди се смята за извършено от подобен агент. Лии Харви Осуалд завършва морската пехота, след това бяга в Съветския съюз. Завръща се обратно със своята съпруга в Далас. Извършването на покушението не си спомня изобщо какво е направил, спомня си само убийството на полицай, преди да се скрие в близко кино. Същият така и не успява да даде показания, защото е екзекутиран от Джак Руби - съдържател на нощен клуб, дебнещ доста дълго време убиеца на президента. Впрочем, спящите агенти са хора, които чрез психоза получават своята задача и без никакви скрупили или разсъждения я изпълняват, а след това се самоубиват, за да няма доказателства. В милионите конспирации се смята, че всички те се активират от най-различни думи, картини, цветове и много други. Не случайно се смята, че "Спасителят в ръжта" е книга-ключ, която активира подобни хора. Същата е била и любимото четиво на Марк Дейвид Чапман, включително и след извършването на убийството. На финала сами избирате в какво да вярвате, но преди да затворите тази страница, помислите си какво наистина са постигнали хората преди близо 70 години? Не чакайте разсекретяване, ЦРУ няма документация. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!