Страните, в които е законно да се ожените за малолетна

Бракът в някои страни може да се превърне в сериозно препятствие за жената, която най-често е принудена да се омъжва на много ранна възраст. Въпреки различните комисии за защита на жената, както и на малолетните, в света все още има много начини за брак с малолетна. С огромно съжаление пишем този материал и се надяваме, че цивилизацията ще успее да достигне и до тези места, където традицията все още властва. Запознайте се със страните, където е много възможно да се ожените за малолетна, стига да имате достатъчно пари. 

Етиопия, Чад и Нигерия

Легалната възраст за брак е 15 години, но според традицията и религията, някои момичета могат да се омъжват още на 12-годишна възраст. Западна и Североизточна Африка са известни с подобна тенденция, а като фактор трябва да се добави и бедността, която принуждава много родители да продават децата си в най-ранна възраст. В тези страни има и огромен шанс да си купите млада булка, а цената винаги е по-договаряне и в зависимост от "качеството на стоката". Шансът едно момиче да се омъжи по-рано от 18-годишна възраст е 71:1, а в Кения е 21:1. Данните са на UNICEF и са за периода от 1995 до 2004 година. След този период е трудно да се проведе изследване. 

Индия, Пакистан и Бангладеш

Повече от половината бракове там са с малолетни момичета. Въпреки зловещата тенденция, учени наблюдават вдигането на възрастовата граница в Южна Азия. По-късно става ясно, че това е в следствие на училищната програма, която кара момичетата да се задържат малко по-дълго. Предложенията за брак обикновено започват на 15-годишна възраст, когато историята с училището приключи. 

47% от жените в Индия са сключили брак под 18-годишна възраст, а 56% от същите са в следствие на традицията и уредените бракове. Индийците имат сериозни проблеми с елиминирането на детските бракове и дори представят план за 2010 година, който трябваше да елиминира легализирането на брак с малолетна. Планът им не е проработил и до днес. 

Над 50% от браковете в Пакистан са с жени под 18-годишна възраст. Изследване на UNICEF твърди, че над 70% от момичетата са били под 16-годишна възраст. Хората там могат да се женят за момичета на възраст от 8 до 13-годишна възраст. Някои критици смятат, че процентът в Пакистан се повишава с цели 50%. 

Бангладеш може да влезе в рекордите, след като 2 от 3 брака са с малолетна. 49% от жените на възраст 25-29 са се омъжили на 15-годишна възраст и 63% от жените на възраст 20-24 години са се омъжили под 18-годишна възраст. Правителството на Бангладеш се опитва да се пребори с тази напаст и дори издава специални разрешения за брак с малолетна, след като 11-годишно момиче е малтретирано и убито от своя 48-годишен съпруг. 

Афганистан

53% от браковете там са с жени под 18-годишна възраст, а 21% от същите са били под 15-годишна възраст. Минималната възраст за брак е 15 години с разрешението на бащата. Жената в повечето афганистански провинции може да се превърне като форма за изплащане на дълга, а трудното решение се взима от старейшините. Виновните семейства най-често могат да се разделят с дете на 5-12 години. Изнасилената афганистанка най-често трябва да се омъжва за своя изнасилвач, което може да е абсурдно за целия свят, но не и за тях. 

Иран

Легалната възраст за брак е 15 години, но спокойно брак може да се сключи и с 10-годишно дете, ако родителите разрешат. Изследвания твърдят, че около 1 милион деца под 10-годишна възраст сключват брак всяка година. Около 85% от тях са момичета. Бракът е и начин за уреждането на конфликти между семейства.

Йемен

Над половината жени там са сключили брак под 18-годишна възраст, а най-често децата са на 8 години, когато се омъжват. Правителството отказва да вдигне възрастовата граница, защото всеки такъв закон не се смята за ислямски. Някои активисти смятат, че момичето на 9-годишна възраст е готов за брак. Официалният йеменски закон позволява на момичетата на всяка възраст да се омъжват, но забранява секса с тях, докато жените не достигнат полово активна възраст. Момичетата, които не са готови и бъдат насилени да правят секс, спокойно могат да се разведат. 

Великобритания

Възрастта за брак в Шотландия е 16 години и не се изисква разрешение от родителите. Странно решение, ала все пак е по-добре от горните страни. Според изследване на The Guardian, момичета на възраст под 12 години идват на острова, за да се омъжват за мъже от мюсюлмански произход. Причината се изразява в неосъзната независимост, която притежава европейската жена. Бягството и отказът най-често се наказват със смърт и оскверняване на фамилната чест. 

Източник: Wikipedia, CNN.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
тцЪ
14 юли 2015 | 12:28

до а Ми нормално да са мюсюлмански - според корана Мохамед се жени за Аиша, когато тя е на 6 години. Бракът е консумиран когато тя става на 9, а "пророкът" - на 51. Като се има предвид, че чалмосаните го посочват като "идеалният човек", не виждам защо се изненадваш на тенденцията ревностни мюсюлмани да следват неговия пример. Мирна и човеколюбива религия, нали? Направо с мед на рана да я намажеш...

а
14 юли 2015 | 10:27

Забелязахте ли, как почти всички държави от списъка са мюсюлмански? А после лайнарите от БХК тръгнали да защитават тая тоталитарна религия. Който защитава фашисткия ислям значи и той е фашист.

Роби
14 юли 2015 | 10:25

Смърт за всички извратеняци!ДОКОГА?

Kurdoff
13 юли 2015 | 16:03

мААА ВИ да еВа на всички мангасари и мангасароподобни индийци и всякакви чалмари.

Kurdoff
13 юли 2015 | 14:56

мААА ВИ да еВа на всички мангасари и мангасароподобни индийци и всякакви чалмари.