Световните компании, които имаха бизнес отношения с Третия райх

Нацистка Германия и до днес притежава статута на антихрист в историята на човечеството. Със сигурност войната е допринесла за революцията във военната индустрия, тласнала е мозъците на милиони учени в грешната посока - създаването на оръжие, ала нека не забравяме, че за жалост, бизнесът винаги е имал свои собствени интереси. И в онези по-тъмни времена от човешката история, предлагаме да видите някои фирми, които не само партнират с Адолф и компания, но и благодарение на същия режим съществуват и до днес. 

Coca Cola

Преди войната, интересът към безалкохолната напитка бил изключително висок. Компанията изпращала тонове от своята тайна съставка през океана и отговаряли сериозно на желанията на клиента. След като войната почукала и на американските врати, бизнес отношенията бързо приключили. Единственото, което останало на местните служители на компанията, било да открият алтернативно решение. След като Coca Cola не била налична, местните производители произвели Fanta. Създателят на другата популярна безалкохолна напитка, която мнозина са установили, че влиза в перфектни отношения с водката ( и не само с нея) е дело на Макс Кейт. Германия успяла да предложи това, което мнозина са поискали. 

VW

Мнозина знаят, че бръмбърът е бил подарен на всяко немско семейство, по време на режима на Хитлер. Самият канцлер заявил, че трябва да има такава кола, която да отговаря на изискванията на обикновения гржданин. Не било редно само богатите да разполагат със свободата на транспорт. Народната кола е проектирана от екипа на Фердинанд Порше и след това бързо тръгнала по немските пътища. До съвсем скоро, VW поддържаше този модел, но поради липса на интерес и промяна на желанията на потребителя, тази година вече не може да се сдобиете с бръмбър. Остава да откриете ретро машините. 

Boss

Марката, която се радва на абсурдни имитации и официално се смята за най-доброто решение в корпоративния свят, някога се е занимавала и с военно облекло. Всички черни униформи на SS били произведени именно от Хюго и компания. Стартът на компанията през 1924-а година бил обещаващ, но само няколко години по-късно му се наложило да обяви банкрут, вторият шанс дошъл с кредиторите през 1931-а година. След като компанията станала част от партията, офертите за новите униформи заляла компанията. Хюго бил толкова щастлив от успеха си и толкова благодарен на Адолф, че в собствения му апартамент висяла обща снимка с фюрера. Както се казва, парите не миришат, а ако го правят, най-вероятно са доста скъп парфюм. 

Bayer

Те лекуват твоето главоболие, предпазват от сърдечен удар, винаги са до теб, когато имаш нужда и освен това имат история, за която се налага да се извинят в средата на 90-те години. Компанията не е била директно обвързана с нацистите, но фирмата-собственик била. IG Farber наели доста евреи, след това произвели и огромни дози от Zyklon B - агентът използван в газовите камери. Предполагаме, че това е и причината за извинението, никой не иска да те помни с другата фирма. Сега се занимават с производството на много по-безобидни продукти. 

IBM 

Една от най-големите компании в САЩ, наела повече от 500 000 души по целия свят и съществуваща от 1911 година, също е партнирала с Германия. IBM разработили специално поелани компютри за 3-я райх, които се използвали за следенето на пристигащите евреи. Благодарение на тези машини се водил доста стриктен архив. След 1939-а година и инвазията в Полша, компанията повишила производството си. Не е изненадващо, нали? 

Adidas и Puma

Братята Рудолф и Ади Даслер са пример за изключителна семейна вражда. Производителите на обувки не се обичали много, но след като се присъединили към партията, двубоят между двамата станал по-лют от всякога. След като Рудолф е заловен от противника, бил абсолютно сигурен, че отговорен за неговото залавяне е брат му Ади. След като двамата най-накрая се отказват от отношения, компанията се разделя и Рудолф създава Puma, докато Ади става отговорен за съществуването на Adidas. 

BMW

Баварските моторни заводи са известни с производството на съвършени автомобили, но нека не забравяме, че преди това са били отговорни за създаването на авио двигатели. Макар и мнозина да твърдят, че компанията произвела и първите реактивни двигатели, заслугата трябва да се присъди на Юнкер, които имали по-стабилното самолетно решение. Все пак, Гюнтер Квандт не се е оплаквал от липса на поръчки. Любопитен факт е, че след като се разделя с втората си жена, същата веднага отива да пристане на Гьобелс, той пък кани Хитлер за кум и така всички заживели щастливо, поне за известно време.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!