Тъмната страна на Стив Джобс

Стив Джобс трудно може да бъде забравен, а с биографичния филм, серията от книги и съвети в бизнеса, този човек ще бъде доста дълго време в бизнес историята. Никой не може да отрече неговия нюх, но зад красивия ум винаги остават някои пикантни подробности със забрана за коментиране. Ето някои факти, които доказват, че красивият ум е и тотален кретен за най-близките си.

Първото дете на Джобс се казва Лиса и е родена през 1978 година. Джобс прекарва няколко години, в които се опитва да докаже, че не е бащата на детето, въпреки направения тест за бащинство. В съда казва, че е стерилен и не може да има деца, а след това има три деца от друг брак. 

Един от най-добрите приятели на Джобс е Возняк. Двамата се срещат в "Хюлет Пакард" в Пало Алто. Возняк показва невероятен талант и съвместно с Джобс успяват да пуснат видео играта "Breakout". Успехът на двамата е голям и Джобс обещава, че ще разделят парите 50 на 50, но Возняк получава само 700 долара от заплатените 5000 долара. Прецаканият по-късно разказва, че всичко се заплаща на база използваните чипове, а играта използва само 45 чипа. Приятелят на Джобс никога не повдига въпроса и се преструва, че не знае нищо. 

Според някои критици, Джобс използва вратичка в закона, за да измести останалите пациенти, които чакат за трансплантация на черен дроб. Данните не са потвърдени, но доста медии твърдяха, че имат доказателства.

Той насъсква подчинените си един срещу друг, за да може да ги мотивира в търсенето на перфектното. Екипът му работи по 80 часа на седмица и е готов да ги уволнява веднага щом види, че се провалят!

Интервюто за работа в Apple се е водило именно от Джобс. Хората обикновено се подготвят за технически въпроси, но гуруто се интересува от други неща като:

"Кога изгуби девствеността си? Не ми казвай, че си девствен!"

"Колко пъти си взимал LSD?"

Кандидатите често изпадали в шок, когато трябвало да отговорят, някои намирали смелост да отворят уста и тогава били прекъсвани грубо. Повечето кандидати ставали обидени и си тръгвали. Колегите му от Apple смятат, че по този начин са изгубени много ценни кадри.

Въпреки, че Даниел Коттке е един от първите служители на Apple, както и добър приятел на Джобс, той никога не получава и акция от компанията. Никой не знае защо.

Лекарите смятат, че ракът на панкреаса е смъртоносен и случаите винаги завършват с фатален край. Джобс е късметлия и страда от много рядка форма, която може да се третира успешно с лекарства. В следващите 9 месеца, собственикът на най-ценната компания се занимава с вегетариански диети, акупунктура, билки, физически упражнения и много други. Лекарите смятат, че именно това го убива. Когато Дейвид Кели (близък приятел на Джобс) е диагностициран с рак, Джобс обръща картите и му казва да започва лечение и да не търси никакви алтернативи.

Въпреки запазеното място на паркинга, Джобс винаги паркира на мястото за инвалиди. 

Най-големият кошмар за неговите служители е да се озоват с него в един асансьор. Любимата шега на началството е да каже "Уволнен си!", преди да излезе от асансьора.

Джобс съкращава всички служители на Pixar, когато успява да си върне компанията. Служителите не получават обезщетение и предизвестие.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
sk.
01 август 2014 | 01:58

Не е брилянтен инжинер или изобретател, но перфекционизмът, безрасъдната му смелост и любовта към всичко, което прави го издигат до място No.1 в света на модерните устройства. Джобс има още много лоши черти, освен изброените, но именно с тях той налага всички съвременни тенденции!

looproff
31 юли 2014 | 23:46

Всъщност брилянтният ум е Возняк ...

Jonlord
31 юли 2014 | 16:00

kii това не е брилянтен ум, само ти още една дузина мислите така. Има доста по брилянтни умове.

Печели Пари
31 юли 2014 | 15:26

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 12 НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ ЗА ТОВА. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ-------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g

kii
31 юли 2014 | 11:31

Ако тези неща написани по-горе са верни, то това ще е поредният случай, в който брилянтните умове са и доста чалнати като хора...