Впечатляващата история на един търговец

Той купуваше и продаваше стотици акции и валути, дори имоти през годините, но така и не забогатя. Семейството му задлъжняваше и той трябваше да вземе радикално решение да промени подхода и стратегията си на търгуване. Това беше денят, в който болката от факта, че не е отвел живота си на потенциалното му равнище, го накара да седне на масата, да тегли чертата, да го премисли и да вземе решение, което впоследствие да промени живота им!

Една сутрин, докато седеше пред компютъра и анализираше пазара, 7-годишната му дъщеря се приближи до него срамежливо и го издърпа внимателно за ръката, питайки го: "Татко, защо не сме богати?"

Той погледна в очите й и отговори мислено на дъщеря си: "Какъв прекрасен въпрос, защо не сме богати?"

С насълзени очи, търсейки отговор, той осъзна, че бе съсредоточил цялото си внимание, интелектуални и емоционални ресурси в продължение на 15 години, опитвайки се да постигне благоденствие за себе си и семейството си, но се е провалил.

Той купуваше и продаваше стотици акции и валути, дори имоти през годините, но никога не направи състояние, с което можеше да се похвали.

Погледна в очите на момичето и попита: "Защо мислиш, че ние не сме богати, ангелче?"

Очите на момичето изглеждаха леко озадачени и каза: "Защото ти спомена, че когато сме богати, с мама няма да работите, но сте винаги на работа. Ти каза, че ние ще имаме къща в близост до плажа, където ще играем в пясъка по цял ден. Искам да знам какво ще правим? Кога ще се преместим в нашата къща в близост до плажа?

Няма по-голяма болка от това да разбиеш мечтите на седемгодишно момиче.  "Ние не сме богати... защото татко направи няколко грешки", каза той най-накрая.

"Какви грешки, татко?", попита тя.

"Е, аз купих някои акции, които спаднаха и след това ги продадох. Купих някои къщи, но те бяха продадени точно преди увеличението на цените."

"Защо направи това?", попита момичето.

Той помисли дълго като му беше трудно да намери отговор на въпроса. Нямаше причина да купува акции, които губят стойността си. Нямаше причина да ги задържи, докато се понижаваха. Нямаше причина да продаде имота, ако смяташе, че е най-хубавия. Нейната логика бе проста, но перфектна - защо не успя да постигне финансов възход?

Осъзна, че в този момент нещо трябваше да се промени – а именно всичко! За семейството си, за себе си бе крайно време да вземе живота си в ръце и да направи нещо - това бе денят, в който болката, че не е осигурил живота, който желае на семейството си, което не живееше в пълния си потенциал, го накара да сложи край и да напише всички свои решения, търговски и инвестиционен план, принципи, правила и стратегия - трябваше да промени нещо!

Той видя в съзнанието си къщата в близост до плажа, червено Ferrari, семейните празници, детските благотворителни организации. Представи си за секунди всички ползи, които може да ти предложи живота на успешния търговец, инвеститор или филантроп.

Осъзна, че основният проблем през цялото това време са били емоциите, паниката и алчността:  загубите го панираха и не реагираше навреме, въодушевлението от печалбата го завладяваше и не се възползваше от потенциалния тренд.

Взе решение никога да не продава без основателна причина. Реши да не предприема никаква сделка, освен ако перфектното не изпълняваше първоначалния му план. Той реши, че ще следва плана си и сигналите за търговия, сякаш животът му зависеше от това. Накрая, след всяка сделка, трябваше да има причина къде и кога да влиза в позиция, къде да поставя Stop Loss, защо, къде и кога е дошъл подходящия момент, сякаш стоеше пред жури от супер търговци - неговите наставници, пред които трябваше да аргументира фактите, и ако те не са убедени, че e действал разумно, ще бъдат премахнати веднага от неговия план и правила.

Всички от тях бяха се съсредоточили да следват трендовете, мощни и ясни сигнали. Имаше предвид, че ако не можеше да оправдае решенията си, бе мъртъв... Да следва ясните сигнали, осигурени от стратегията му, да поставя stop loss на всяка позиция, където тренда можеше да се промени и да поддържа всяка позиция, докато тенденцията не се промени. Ще действа като успешен трейдър, въпреки решенията си, които бе направил като вдъхновен от емоциите.

Невинният въпрос на дете се оказа истинската повратна точка и началото на една успешна кариера!

Той започна да търгува успешно и последователно за първи път в живота си.  Смяташе, че се справя добре и наистина да започна да печели пари. Знаеше от наставниците си, че богатите хора са различни: вземат рационални решения, основаващи се на разума, а не емоционални. Те разбират стойността на парите – уважаваха ги като средство за изграждане на по-добър свят за себе си и любимите си хора. Те купуват само след логични аргументи и само тогава, когато реалните заплахи от продажбата го налагат!

Един ден, много развълнуван от затварянето на една сделка, каза на дъщеря си: "Днес, ангелче мое, татко направи значителна печалба, ела и виж какво направих."

Момичето се приближи до компютъра, за да гледа и слуша гордо обясненията му, показвайки й какво бе купил, че цената се е увеличила и след продажбата е реализирал печалба от 13 000 USD. 7-годишното момиченце го погледна и каза: "Татко, всичко върви нагоре, ще продаваш ли сега?"

Лъжлива усмивка на толкова невинен, но и толкова мощен въпрос ... защо продадох? Какво предизвика толкова силен тренд, за да се отбележи печалба? Какво биха направили неговите наставници?

Той бе избързал... пазарните условия, не се бяха променили, нищо нямаше да застраши позицията му, така че той отново се върна на пазара. Никога не бе правил това преди – да бъде истински търговец!

Растежът продължи и той продължи да купува, когато му се отдадеше възможност, успявайки да преодолее емоциите и да максимизира печалба си. Тpендът, в крайна сметка, се бе променил, но печалбата му се увеличаваше, а когато получи сигнал да продаде имаше 34 500 USD!

Прост въпрос, от логиката на дъщеря му от преди няколко седмици, който му донесе 20 000 щатски долара!

Това беше последният път, когато излезе на пазара, основавайки се на емоции. Страхът от пазара си бе отишъл - благодарение на един прост въпрос, зададен от 7-годишната му дъщеря...

Сега е ваш ред да бъдете супер трейдъри!

Винаги, когато имате намерение да  се впуснете в търговия, подтиснете емоциите си и се огледайте за “малкото дете” у Вас, като го попитате какъв ще е тренда. Не търгувайте в друга посока, а в случай на съмнение - стойте далеч!

Ако Вашата търговия не е толкова ефективна, колкото смятате, направете някои промени сега, които да Ви бъдат от полза в бъдеще.

Не забравяйте, че страхът е прекалено скъп приятел. Ако се страхувате, че ще изгубите пари, намалете риска до точката, където страхът изчезва!

След като получите няколко малки печалби, ще можете да увеличите обема на печалбата си и да откриете нови позиции. А доверието и баланса на сметката Ви ще растат.

След няколко загуби, намалете обема, докато не успеете да го възстановите. Следвайте правилата и принципите си, придържайте се към работещия си последователен план.

Сега се върнете към търговията си и променете нещо, ако е необходимо!

Историята е пълна с разкази за успешни търговци, направили състояние или пропилели късмета си в определени моменти, на определени пазари. Това показва разнообразието от човешки емоции - амбиция, алчност, страх, а понякога и безотговорност. Някои търговци са в състояние на невероятно представяне, докато други са загубили всичко, рискували са прекалено и са взели нерационални решения.

Волтер е казал: "Има ли някой, толкова мъдър, който да се учи от другите?"

Надяваме се, че тази история ще ви помогне да разберете поведението си, да контролирате емоциите си, за да отбележите полезни промени в работата си.

Открийте своята безплатна демо сметка и търгувайте без риск.

Свалете безплатно книгата „100% Форекс“.

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Иво
09 април 2015 | 14:26

Божке...разплаках сЪ! Толкова трогателно! Малко момиченце, което горкичкото е със сринати мечти. Няма си татко милионер и не може да си играе на пясъка пред луксозната къща! Татко, който с болка осъзнава, че е предал дъщеря си защото не е спечелил достатъчно. Нищо против платените публикации, ама с тази наистина ставате смешни и постигате обратен на рекламата ефект...И за "Форекс" и за вас.

Кура ми Янко
09 април 2015 | 13:12

Аве менове, мн тъпи копеленца се оказахте, четях ви редовно, ала до днес... мноого евтина статиййка, но пък се изложихте на ниво ! Евалата :)

09 април 2015 | 04:44

Само много закъсало списание може така злобно да ругае читателите си! Не носите на никаква критика, изпадате в ярост към всеки, който не ви харесва простотиите.Ами пишете отгоре "Платена публикация" да е ясно, всеки си избира дали да чете, а не да се чувства преебан. Съгласен съм с Пешо, не само сте продажници, ами и злобари и предатели към най-верните си читатели!

Пешо
09 април 2015 | 01:03

Честно ли? Продажници. И без това много хора вече не ви четат, сега какво? Искате да изгоните и малкото останали ли? Излагате се! Ако искате да бъдете наистина едно мъжко списание бъдете такова! Било то и електронно. Чета ви от много много време пращал съм ви и снимки и тн., но за сега просто се разочаровах от вас. Помислете над всичките коментари. Благодаря! Поздрави, Пешо!

08 април 2015 | 18:02

Интересно дали ревеш така и като си купиш списание от будката и има реклами, а може да си направиш и собствена медия и да живееш до края на живота си с фотосинтеза. Във всеки сайт има малоумници с претенции, които не дават и една стотинка, а само акъли. И затова сме на тоя хуй, щото всички сте с големите акъли и претенции и нулев потенциал за развитие...

_|_
08 април 2015 | 16:18

_!_

Доктора
08 април 2015 | 15:36

Да печели от банери и други, но не от толкова безочлива платена публикация. Таи не е първата и явно няма да е и последната, но затова ще си плати самото списание, защото гуми читателски интерес в малкото останали потребители. Лично аз мога да кажа, че чета електронното списание още от самото му създаване и спрях да го посещавам редовно след като Sportal media го купи.

нобранецът
08 април 2015 | 15:31

Ха, да не мислите, че електронните списания нямат разходи! Вие колко пари давате като го отваряте и четете всеки ден?

л
08 април 2015 | 14:27

Да ви еба в малоумната история!!! Дейба скапаняците продажни!

л
08 април 2015 | 14:21

Доктора
08 април 2015 | 13:51

Аман от платени публикации