Жената, която прекара 25 години без слънчева светлина

Някои родители имат деца, други родители имат чудовища, а понякога е и обратното. До това заключение е стигнал Стайнбек и годините напред го доказват. Оказва се, че и много преди той да го установи, във Франция се е случвало нещо точно толкова "красиво". През май, 1901-а година, парижанският главен прокурор е получил анонимна бележка, в която се споделя, че има много сериозно нарушение в имението на мадам Мониер. Там щели да открият гладуващ и бедстващ човек в последните 25 години и освен това, вирее в собствената си мръсотия. Прокурорът ангажирал полицията, но знаел, че нищо няма да излезе, защото на същата улица живеели само 2-ма души. Въпросната мадам Луис Мониер, нейният син на средна възраст Марсел. Съпругът Емил почина през 1879-а година. Фамилията разполагала с цялата благословия на града и никой не би могъл да подозира, че нещо нередно се случва в тях. 

Някои от по-старите полицаи си спомнили и някои други по-специални детайли. Мадам Мониер някога е имала и дъщеря на име Бланш. Същата е в неизвестност от близо 25 години. Никой не я е търсил, не е обявявал нейното изчезване и за последните години, дори не си е спомнял, че е съществувала. С пристигането на полицията и правенето на обиск, униформените откриват таванско помещение, което е залостено от външната врата, след разбиването, открили страховития ужас, който се появява именно там. Ето какво се пише в доклада на един от полицаите:

"Веднага дадох заповед да се отвори един от прозорците на помещението. Той беше покрит с дебела завеса, а при дърпането, огромно количество прах беше вдигнато. За да махнем завесите се налагаше да ги скъсаме. След като светлината влезе в помещението попаднахме на тялото на Бланш Мониер. Тя беше покрита в изключително мръсно и отблъскващо одеяло. Тя лежеше напълно гола на един стар сламен матрак. Около нея имаше корички и купчинки от нейните собствени фекалии. Имаше и малки парчета месо, зеленчуци, риба и мухлясал хляб. Намерихме и черупки от миди, много буболечки и други ужаси в леглото. Не успяхме да останем дълго там, защото миризмата беше страшна и не можехме да дишаме повече, трябваше да напуснем помещението максимално бързо."

Изплашената заложница не можела да повярва, че има хора и единственото, което можела да направи е да се скрие зад мръсното си одеяло. Полицията веднага я повива в нови и я изпраща в болницата. Тежаща едва 25 килограма, тя не можела да говори и видимо се страхувала от слънчевата светлина. Едва по-късно става ясно, че очите ѝ са отвикнали от светлината за повече от 25 години. При по-късното разследване на страховитата килия, господата попадат на издрани с нокти тапети, на които  пишело "Свобода". За последните 20 години, жената не е обличала дрехи, единствените ѝ приятели, живеели от останките храна са били плъховете. Макар и всички да били ужасени, домакините стояли кротко в хола и не се притеснявали от случващото се. Марсел поддържал една и съща версия, неговата сестра полудяла, станала агресивна и опасна за всички, нямало кой да се грижи за нея и затова се озовала на тавана. Лекарите били впечатлени от факта, че няма жена на средна възраст била толкова щастлива от преживявания като баня и нови дрехи. Едва след ареста на цялата фамилия, истината лъсва. 

Преди 25 години, Бланш била млада, красива и невероятна жена. Нейното семейство предложило най-доброто възпитание, а ухажорите идвали от всички страни. Сред тях се появил и малко по-възрастен адвокат, който много я обикнал от самото начало. След известно време, Бланш заявила, че иска да се омъжи именно за него. Именно Мониер пожелала нейната дъщеря да си намери някой по-достоен. След като жената отказала, семейството взело екстремните мерки и подготвило килията на горния етаж. Всички очаквали от момичето да се предаде, но това не се случвало. Годините минавали, но тя решила да се откаже от слънчевата светлина и да се храни с огризките храна, щедро предлагани от нейните родители. Нейният любим умира през 1885-а година, но тя продължила да бъде наказана. Не е ясно защо именно той е спрял да я търси, но историята мълчи. Слугите в имението също чували виковете на жената, но оставяли лоялни на господарите и вярвали, че жената там е наистина луда. И до днес никой не знае кой е изпратил бележката за освобождаването на жената. И до днес се вярва, че най-вероятно е някой слуга, който не можел да пази повече тази тайна. Вместо затвор, майката била изпратена в болница, защото имала здравословни проблеми и най-вероятно емоциите от вниманието, както и звучната тълпа, търсеща възмездие, помогнали за съкращаването на живота ѝ и след точно 15 дена, тя починала. Според лекарите, последните ѝ думи били "О, моя бедна Бланш!".

През октомври, братът е осъден на 15 месеца затвор, но след обжалване и доказване, че никога не е имал нищо общо, както и не се е опитвал да помогне или навреди на сестра си, бива освободен. Бланш Мониер качва килограми и започва да придобива своя човешки облик, но никога повече не връща своя здрав разум. Умира в психиатрична клиника през 1913 година - 12 години след освобождаването от мрачната ѝ стая. През 1930-а година се пише и книга, като някои от имената се променят. Според историята, същата помогнала за развитието на Мишел Фуко и мотивацията да преследва социологията като свое призвание. Подобни  инциденти могат да докажат само, че никога не знаете какво прави съседа. Преди 20 години се оказа, че един австриец държи цяло родилно отделение. Мадам Кампуш беше държана повече от 7 години в робство. Мотивите са повече от абсурдни, ако един живот си отива, защото всичко зависи от "Вижте какво ще кажат хората?", поздравления, цивилизацията е изгубила много. Опитайте си да си представите всичко това, да прекарате живот без светлина, без дори санитарни облекчения.  И всичко това, защото сте решили, че обичате някого. Разпасаната команда днес няма дори да осъзнае огромната си свобода, но сигурно и затова 16-годишните майки са първото, което виждаме след 1-и януари. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!