5-те трагедии на мислещия човек

През 1948-а година, Оруел пише антиутопичен политически роман със скромното име 1984-а година. Колкото и странно да е, врагът се казва "Големият брат", а светът е превърнат в изключителна система от камери, които следят всеки и знаят всичко за него. Не трябва да забравяме, че тази утопия вече е реалност в Китай, където системата за следене има огромна база данни и софтуер за лицево разпознаване. Не си мислете, че можете да избягате от партията, те наистина Ви познават. И както в романа, така и в различните политически строеве, изникват сериозни слогани, които трябва да мотивират другаря, гражданина и още много други.

Още тогава, Оруел е дал на света някои от най-важните слова "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.". Наблюдавайки върховния спад на оценките от матурите всяка година, признаваме, че невежеството е изключителна сила. Всичко останало ще трябва да откриете сами, ако желаете да проверите колко дълбока може да е заешката дупка, нали? И ако невежеството може да е сила, какво е знанието? Кратката версия е "бич". Това е инструментът, който те превръща в опасен, осмиван, различен, смешен, жалък, луд и каквото още можеш да си избереш. И ако си мислиш, че това е всичко, приготви се за следващите красиви трагедии, които тичат след мислещия човек. Ако познаваш критичното мислене и знаеш какво е искал да каже Хитлер с мъдрите слова "Колко хубаво за правителствата, че хората не мислят.", значи и следващите житейски моменти няма да ти бъдат непознати. Ето как изглежда ада за мислещия човек днес:

1. Съмнението във всичко

Леонид Леонидов е казал, че се съмнява, следователно съществува. Волтер пък е заявил многократно, че умее да се съмнява, а да не забравяме, че Одре Тоту вярва в съмнението и го смята за единствената движеща сила, която помага за развитието на човешкото същество. Кога последно се усъмни в нещо? Кога последно прие чуждите думи за чиста монета? Ако отговорът е между никога и преди много години в една далечна галактика, тогава не трябва да забравяш, че това е трагедията на новото време. Умните хора са обречени да се съмняват, да наблюдават, да анализират, да изследват и във всеки един момент да си представят завършека на една ситуация. Мозъкът им е обречен да изследва и най-малките вероятности в една извратена теория на шанса, за която пее дори Стинг в емблематичната "Shape of my heart". И решението никога не е удовлетворяващо, но пък е най-доброто сред лошите избори. Познат ли е този бич, повтарящ се отново и отново? 

2. Откриването на приятели

Колкото повече знаеш, толкова по-бързо можеш да преценяш хората, а това води до още по-бързото осъзнаване на тъжната истина - глупави хора има навсякъде. И след като се разочароваш повече от 100 пъти през деня, губиш вярата в човечеството, както колата губи своята компресия, осъзнаваш колко самотен може да бъде този модерен дигитален свят. Ето защо гениите остават сами завинаги или поддържат много скромен кръг от хора.

Не е случайно, че изследователите от Харвард смятат всеки един с не повече от 3-ма приятеля за успял в живота. Добрата новина е, че поне се запознават с различните форми на депресия, разбират защо Хемингуей е обичал толкова много котките, защо Шопенхауър е предпочитал компанията на пудела си и как Марк Твен е стигнал до заключението "Колкото повече опознавам хората, толкова повече заобичвам кучето си.". Не казваме, че е невъзможно да се открият интелигентни хора, казваме, че ще минете през много мозъчни инвалиди, чийто на висш идеал е надуването на патриотичен поп-фолк и пиенето на люта ракия, заключени между вратите на четири стени! 

3. Арогантност

Знанията често се доказват чрез опита и щом се стигне до ниво, в което човешката природа е напълно предсказуема и логична, добродетели като съчувствие, желание за помощ и състрадание, излитат през прозореца. Човешките трагедии се обясняват изключително лесно, благодарение на Фройд и неговият придаден смисъл на детството. Драмата на приятелката в беда не е драма, а прекопирана трагедия, която остава в сянка и се отрича. Различните комплекси се разпознават само с един поглед и на финала се достига до степен, в която умният не се чувства просто самотен, той се чувства отегчен.

Една от причините е, че нищо материално не може да донесе удоволствие по-различно от 5-минутна еуфория. Другата страна на медала вече не е толкова изкушаваща и дори сексуалните облаги не са особен мотиватор. Трудно е да обясните на някого, че има много по-интригуващи преживявания от новия телефон или почивката до Патагония. Интелектът побеждава егото и след това кара разни хора да вземат факлите и да Ви обявят за вещер, поне така се случваше в средните векове, нали? 

4. Преследването на щастието е много жестока игра

Щастието може да е точно толкова извратено, колкото и всички останали преживявания за мислещия. Разумът побеждава сърцето и там, където някой вижда шедьовъра на залеза, друг вижда просто един пълен оборот на земното кълбо, а оцветените облаци са просто пречупена светлина в следствие на различни биологични и оптични процеси. Някои философи твърдят, че щастието е толкова краткотрайно, за да мотивира мозъка да продължава да го преследва и след това да го запечатва в съзнанието си като верификация на смисъла, ала това е само обяснение на тези хора. 

5. Трудният избор

Чрез премислянето, дълбокото аналазиране и измерването на риск - успех формулата, интелектът често достига до онова популярно свойство, което психолозитие наричат "анализиране до парализиране". В най-кратката версия, получавате отговор на всяко предизвикателство, който често е "Какъв е смисълът?". И ако това не е проклятие? Преди много години, Рузвелт стигнал до едно много блестящо прозрение "Човек не е затворник на собствената си съдба, той е затворник на собствения си мозък.". 

Ако в горните редове можеш да се идентифицираш доста лесно, спокойно, бихме могли да разберем какво наистина ти се случва. И няма да те успокояваме, по-добре няма да стане и ти го знаеш. 

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!