Честит 2-и февруари

Понеже днес мнозина ще заклеймят Петльовден като празник на хомосексуалната любов, предлагаме едно бързо и разумно разграничаване от цялата история. Нека не забравяме, че много преди да започнем да отчитаме хомосексуалната любов, твоят народ е имал обичаи на близо 300 години. Историята около тази кървава дата се обвързва с кръвния данък, който всяко семейство трябва да плати. Взимането на момчета за еничари е нещо, което може да видите в някои други региони на света днес (Конго например). На тази дата започва именно изземването на 8-9 годишни момченца от родните им домове. След прекарването на близо 10-15 години, те забравят не само езика и културата си, но стават и доста добре промита военна сила, за която не съществува нищо свято. Зверствата за събирането на подобна армия не са били малко. Документирани са доста случаи на опожарени села - мярка, която влиза сила именно по тази причина. По различни данни, набирането на новите еничари ставало веднъж на 5 години. Разбира се, най-красивите се издигат в ранг и получават правото да обслужват имперската гвардия, останалите минават в редовната, а негодните за служба се продават за роби. Законът за кръвния данък изисква най-здравите и най-красиви деца на християнските семейства. Подкупването често помагало за разминаването и давало 5 години въздух на семейството (понякога и по-малко), но не винаги се случвало точно това и преговорите не винаги били завършвани в правилната посока. Така или иначе, 2-и февруари няма нищо общо с така наложения популярен празник, а е горчив спомен, който мнозина сякаш искат да забравят или да отричат, че не се е случвал. 

Историята за петела и неговата кръв ще ви изпрати в областта на Варна и село Голица. След като минават бирниците, за да събират момчета, една жена се заканва, че е готова да заколи детето си в двора, отколкото да го даде на властта. През нощта го скрива много далеч извън селото, а вечерта коли петел и с кръвтта му успява да напръска целия двор. С повторното си идване, турците забелязали зловеща кървава сцена, която довела до сериозни размисли, как ще реагира султана, ако разбере, че това се случва и неговата армия, която много по-късно ще се използва дори за обсадата на Виена, не може да бъде събрана, защото хората предпочитат да убиват децата си, отколкото да ги предават. По тази причина и и никога повече не се събират еничари от село Голица. Не сме сигурни дали някои от вас са попадали на тази картина, но някога пишехме съчинения именно по нея. Приятни спомени и нека не забравяме, че нашите традиции са някак по-древни от налагащите се модерни идеологии. И едното няма нищо общо с другото, извинете за вниманието. И като заключение, ако преди 4-5 века се е задавал въпроса, къде отидоха всички мъже - еничари станаха, само казваме! 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
4EPA
06 февруари 2019 | 12:06

MAMKA VI REZNQCI