Човекът, който управлява парите на елита в НБА

Всеки ден от работата на Джо Маклийн - като основeн паричен мениджър на елитните състезатели от НБА, изисква той да прави покупки, които повечето хора си позволяват веднъж или два пъти в живота.

През миналата година той е купил 25 автомобила от името на своите клиенти и вероятно е продал също толкова. Само през февруари е закупил четири къщи, а никой не би повярвал колко билярдни маси е купил.

Управляването на парите на баскетболистите не е като да управляваш тяхното богатство. Работата на Маклийн е да пази активите на клиентите си, независимо в каква форма са те.

Техните коли имат нужда от ръчна доработка. Къщите им имат нужда от обновяване. Частните им боулинг писти трябва да бъдат полирани. Техните езерца с екзотични риби, всяка от които струва по около 5 000 долара, имат нужда от специални мрежи, когато отборът гостува, а към сушата приближава ураган.

Този конкретен почитател на рибите е Хасан Уайтсайд - центърът на Маями Хийт, който притежава и над 10 аквариума, направени по поръчка. “Той е кръстил всяка риба в езерцето си,” казва Маклийн. “Той говори с тях всеки ден и постоянно говори за тях.”
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hassan whiteside (@hassanwhiteside) onВсичко това не означава, че клиентите на Маклийн живеят разточително. За да може да се възползва от услугите му, всеки играч трябва да се съгласи да спестява най-малко по 60% от всеки долар, който печели.

Процентът се качва до 80, ако играчът е имал достатъчно голям късмет да подпише дългосрочен договор. Маклийн се е отказвал от двама от своите клиенти заради това, че нарушават тази политика.

 

Преди началото на следващия сезон най-малко трима от клиентите на Маклийн се очаква да подпишат мегадоговори в размер на около 200 млн. долара всеки. Единият от тях - Клей Томпсън, чийто отбор Голдън Стейт Уориърс, не успя да спечели трета поредна титла, е само на 29 г. и е необвързан, но заедно с Маклийн е разработил план, с който да подсигури бъдещото си семейство за век напред.

Другият му клиент е Никола Вучевич от Орландо Меджик, който също се очаква да подпише голям договор това лято.

Маклийн не преговаря за договорите на клиентите си, той не е агент. Неговата работа е да увеличава всеки долар, който влиза и да следи всеки долар, който излиза. Той е отчасти инвеститор, отчасти иконом, главен финансов директор, партньор за голф, спортен терапевт, а когато се налага и неодобряващият баща.

Когато Аарън Гордън подписва първия си голям договор през миналото лято (84 млн. долара), Маклийн го предупреждава, че с “голямото изобилие идва и голямата дисциплина.”

23-годишният Гордън е необичайно самоосъзнат за богат млад спортист и знаел, че има нужда да чуе точно това. “Джо ми помага да удрям спирачките,” казва Гордън.

„Той е човек, който може да свърши всичко. Разполага с огромни ресурси и те свързва с подходящите хора, така че да не те изиграят.”
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aaron Addison Gordon (@youngheirgordon) onМаклийн печели доверието на играчите отчасти като върши работата сам — намира стикове за голф, купува мрежи за рибите, почти изцяло сам. Неговата компания Intersect Capital управлява договори на около 50 играчи на стойност 1.7 млрд. долара и може да добави още 1 млрд. долара само това лято.

Въпреки това, компанията, която е базирана в Сан Рамон, Калифорния, има само 10 служители, защото цялата й идея е личното отношение.

 

Маклийн казва, че научава първия си урок по управление на богатството през 1997 г., на 22-годишна възраст, в малка баскетболна зала близо до Барселона. След като играе баскетбол в Университета на Аризона, а след това и в Северна Дакота, той подписва с испански отбор.

Два месеца след началото на договора обаче те все още не му били платили нищо.

Няколко часа преди началото на мача Маклийн и друг американски съотборник решили да няма да обличат екипите, докато не им изплатят дължимото, което било по около 16 000 долара на човек.

След като двамата заявили, че няма да играят, докато не им се плати, помощник на генералният мениджър на отбора се появил с чанта, натъпкана с пари.

Сега Маклийн той и съотборникът му имали нов проблем – 32 000 в брой, които няма къде да съхраняват. Оказало се, че американски турист, с когото се били запознали наскоро, е в публиката, така че му предложили 500 долара, за да пази половината от парите по време на мача.

“Сложихме го точно до съдийската маса и му казах, че почти не го познавам и че ако по време на мача стане, дори само за да отиде до тоалетна, ще го подгоня веднага”, казва Маклийн.

След това двамата напъхали по 8 000 долара в бельото си и излезли на паркета. “Всъщност и двамата направихме добър мач,” казва той.

След това Маклийн почти достига и до НБА, като изкарва едно лято с отбора на Сакраменто Кингс през 1998 г. Точно преди началото на сезона обаче отпада от отбора.
 

Разочарован той напуска спорта за десетилетие, за да се концентрира върху кариера в областта на финансите. Започва да управлява парите на обикновени хора, но не след дълго част от старите му съотборници в Аризона търсят помощта му. Те знаят, че се оправя добре с парите и че могат да му доверят техните.

Маклийн разбира, че спортистите, или поне специалните измежду тях, преследват цели. Те искат да бъдат стимулирани те искат да бъдат тренирани. Тогава започва да му се изяснява, че това най-накрая е неговият път обратно към НБА.

5 000 долара на седмица за косене на трева

Водещите звезди във всеки американски спорт печелят купища пари. Маклийн има клиенти и от американския футбол, бейзбола и голфа, но парите в НБА са най-много. Средната заплата в НБА е близо 10 млн. долара, в сравнение с около 3 млн. долара в НФЛ.

Джеймс Хардън, който е най-добре платеният играч в НБА, ще заработи близо 50 млн. долара през сезон 2022-23 г.

Всичките тези пари привличат възможности, но и хора, които са си направо измамници. “Момчетата са много по-умни в днешно време,” казва Маклийн. Все още се случва обаче някои да бъдат измамено.

Наскоро бившият гард на Лос Анджелис Лейкърс Лонзо Бол заведе дело срещу семеен приятел, обвинявайки го в това, че е източил 1.5 млн. долара от компанията за спортни облекла, основана от бащата на баскетболиста. Много по-често обаче се срещат по-дребни измами и опити хората да се възползват от богатството на тези спортисти.

Миналото лято, след като Аарън Гордън подписва своя договор на стойност 84 млн. долара, той си купува къща и като нов собственик веднага се сблъсква с всевъзможни въпроси, на които няма отговор. Като например: Колко струва косенето на ливадата пред къщата ми?

“Първите няколко души, които се появяват, за да свършат работата, след това пращат фактури за по 4 000 – 5 000 долара на седмица,” казва Маклийн. Къщата на Гордън е голяма, но не чак толкова голяма и цената трябвало да е около 500 долара.

“Затова трябваше да отида до Орландо и да намеря хора, на които имаме доверие. Трябва да говоря лично с всеки, които се доближава до къщата, защото всичките те подписват договори за конфиденциалност.”

Други играчи трябва да внимават не за измамници, а за действията на собствените си отбори. В плейофите през 2017 г. гардът на Бостън Селтикс Айзея Томас игра с контузия и след като сестра му внезапно почина. Това обаче само влоши контузията му и след това се наложи той да се подложи на операция.

Така, вместо да започне последната си година преди да подпише нов договор здрав и с възможността да получи контракт за 100 млн. долара, Томас се оказа недостатъчно висок 30-годишен гард с проблемно бедро. Бостън го продаде и той сега изкарва минимума за ветераните в лигата.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Isaiah Thomas (@isaiahthomas) onДори и в света на спорта, където “всичко е бизнес” това бе изключително грубо и раните все още не са заздравели, в това число и за Маклийн. Томас е един от най-старите му клиенти.

“Нещата не са приключили,” казва Маклийн, без обаче да уточнява дали говори вероятността от съдебни действия срещу Бостън Селтикс или за кармичния бумеранг, който удари отбора след продажбата на Томас.

 

Томас сега се опитва да спаси кариерата си с Денвър Нъгетс - четвъртия му отбор за три сезона, и има голяма вероятно това лято да поеме към нов отбор. Маклийн ще се заеме с логистиката — следващата къща в следващия град, нови училища за децата, така че неговият клиент да се концентрира върху баскетбола.

За услугите си Маклийн таксува играчите административна такса плюс процент от активите им инвестирани в неговата компания – 1% за първите пет 5 млн. долара и по-малко за по-големи суми.

Центърът на Орландо Никола Вучевич е женен с младо семейство и е резервиран и предпазлив по природа. Той няма профил в Instagram. Не купонясва. Когато говори по парични въпроси, изглежда въплъщава самия Маклийн.

“Най-важното за мен в момента е нещата да бъдат уредени в дългосрочен план,” казва Вучевич, “Сега печеля много пари, но когато спра с баскетбола, ще бъде много различно. Искам да си гарантирам, че мога да поддържам сходен начин на живот, защото парите ми изкарват още пари.”

Той обаче има един порок, който е същият както на почти всеки друг млад играч от НБА – колите. Двамата с Маклийн постоянно спорят за това.

Нищо не стресира Маклийн повече от това, въпреки че в момента той реагира по-добре, отколкото в миналото. “Сега казва ок, но само една. Каквато поискаш, но само една. Това е”.

“Чувал съм истории за спортисти, които купуват кола след кола, а накрая нямат пари,” казва Гордън. “Те плащат вноските по всичките тези коли и влизат в дълг, а дори не ги карат.” Гордън има само четири коли, като е предоставил две от тях на родителите си. Доста скромно по стандартите на НБА.

“Аз съм човек на баланса,” казва Гордън. “Едната кола е наистина хубава — Rolls-Royce. След това, за да балансирам и да успокоя Джо, си купих Chevrolet Tahoe.”

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!