Истинският мъж изчезва

След като прекарахме доста време в шеги, че истинските мъже са на изчезване, решихме да проверим дали наистина са останали някакви. И докато поглеждахме какъв е статусът на мъжкото съсловие през последните години, статистиката удари много негативно и много лошо самочувствието на мъжа, при това в целия свят. Оказва се, че от 2010 година до този момент, силният пол не се чувства силен, освен това се лута безцелно в новото обществено фиаско и като цяло, социолози и психолози твърдят, че сме в криза. И разбира се, мнозина ще отрекат или ще гарантират,че това са пълни глупости. Мъжете продължават да бъдат мъже, усмихват се, гледат мачове, пият бири и си бъркат в пъпа. Най-вероятно ще чуете подобно описание от женското съсловие, което отдавна е осъзнало, че тука мъже няма. Горките не разбират, че ние сме като феите и щом чуем подобно заклинание, един от нас започва да страда от еректилна дисфункция. Не го правете, пощадете ни. 

И за каква криза можем да говорим, след като всяка медия ни представя в двете крайности - дебел стар чичак, чиято светлина в живота е свързана с опити да унищожи черния си дроб, както и пъпчиво, брадясало, слаботелесно същество, чийто единствен сексуален досег е бил чрез клавиатурата. Дори и днес, много ще опишат силния пол като мамино детенце, като дивия селяк и като всяко зло, което някога се е разхождало по земята или е излетяло от кутията на Пандора. По някаква причина, ние се превърнахме в насилниците, злото, антихриста и за наш най-голям страх - безалкохолната бира. Като бонус на всичко това, ние не можем да изпържим едни яйца, не можем да завием една крушка в банята, никога не сме сглобявали мебел от ИКЕА и сме сигурни, че много от дамите ще заявят, че дори не знаем как да ги задоволим сексуално. За редакцията сме сигурни, следователно ще помолим нежния пол да спре да праща голи снимки - няма какво да ни стане, заклеваме се! 

Статистиката също не играе в наша полза, за последните години има драстичен ръст на самоубийствата сред силния пол, които по-често се чувстват отхвърлени или ненужни. Великобритания отбеляза ръст на самоубийствата за първи път от 15 години още през 2014 година, следвана от още много страни, в които се оказва, че мъжете на възраст от 20-49 години. Те не умират от катастрофи, препиване или наркотици, а просто решават, че след като няма място за тях под Слънцето и те няма да го хабят за себе си. Длъжни сме да кажем, че самоубийствата при жените обаче намаляват, при това доста драстично. И докато мнозина ще кажат, че светът просто е прецакан и ние не сме щастливи, ние искаме да потърсим някакви логични причини на това фиаско. Големият силен и независим мъж изчезна, а може и да се епилира. И преди да кажете, че Великобритания е съвсем друга страна и техните проблеми не важат за нас, нека обърнем внимание, че България по рейтинг на самоубийства се нарежда на 56-о място с 18.3 самоубийства. Държави като Тайланд, Габон, Словакия, Ирландия и Индия са след нас в тази дисциплина. Румъния е на 80-то място, ако си мислите, че тенденцията е навсякъде. 

Защо ставаме свидетели на това? Първо нека обърнем внимание на постоянните феминистки движения, чиято цел е да еманципират жената, да ѝ позволяват да бъде равна и независима от силния пол. Това едва ли трябва да се разглежда като негативен фактор, стига да не ограбва мъжкото съсловие от собствените му ценности. На този етап разбрахме, че стандартите за красота могат да се манипулират и ако не виждаме ползата от промяната, която очевидно заявява, че наднорменото тегло е вид красота и не трябва да се гледа като фактор, застрашаващ здравето - това гарантира добавена негативност към образа. Само 3 поколение по-късно, единствените мъже, които се идентифицират като "истински, независим и силен пол" са на възраст от 65+ години. Докато  в младата генерация са едва 2% (18-24 години). Не си мислете, че не правим усилия за промяна, 42% от американските мъже вече участват активно в домакинската работа и не я разделят на женска или мъжка, а това е доказателство, че се адаптираме, друг е въпросът дали еманципацията го прави или ние самите осъзнаваме, че жената не е слугиня (залагаме на второто, но кой ни пита). По-притеснителното е, че епилиращите продукти в САЩ вече имат ръст от 300% (американците не разбират работата с проценти, но използваме техните данни). 

Благодарение на технологичния напредък на запада, индустриите на мъжкото съсловие започнаха да губят вниманието. Професии като миньорството или механиката започнаха да губят своето очарование и съответно бяха изнесени към страни в третия свят или третият свят се нанесе в тези професии - двете тенденции не се изключват една друга. И действия като това успяха да лишат мъжа не само от неговата професия, но и от правото му да изхранва семейство и да се идентифицира като такъв. "Силният пол" на новото време не може да се смята за такъв поради редица коректни и не толкова коректни фактори, а "силният пол" от вчера го вижда и не може да проумее какво наистина се обърка. 

Ако вярваме на Джак Майерс от TIME, Доналд Тръмп и Бърни Сандърс се опитват да подадат ръка на поколението млади, обезкуражени и ядосани мъже, които се чувстват изоставени от хилядолетията история, в която аз-ът се формираше. Мъжът в онова време се е борил за качества като сила, грижа за семейство, авторитет във вземането на решения, физически, политически и образователно доминиращ сред себеподобните си. Другата притеснителна тенденция в този случай е, че около 60% от жените в това "ново" поколение придобиват необходимите образователни степени, гарантиращи успеха в днешната икономика. Това продължава да е една от темите в САЩ до този момент, трябва ли да се промени образователната система, която в този момент е изградена така, че мъжкото съсловие да има висок шанс за провал. 

Колкото и странно да е, мъжът вече се превръща в остаряла институция. Вече е отрицателен герой във всичките му форми. Освен некадърен и безпомощен, той вече е синоним на всичко, което ще откриете в кутията на Пандора - сексист, престъпник, изнасилвач, убиец, диктатор, алкохолик и още много други. Бързо развиващите трендове го зарязаха, защото той отказва да се адаптира или да приеме всичко ново и консуматорско. И сега единствената сила, която остана на мнозинството, се изразява в това да се усмихваме, колкото и трудно да е, колкото и вътрешни битки да се случват в нас, защото светът няма нужда от мъже, очевидно е. Съжаляваме господа, всички се превръщаме в старите плочи на Rolling Stones, защото не можем, а и не искаме да бъдем само по татуси. 

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!