Как да оцелееш на Северния полюс

Падна първият сняг и решихме да се направим на изненадани, когато катаджията ни спре за проверка на зимните гуми. Снегът е нещо много прекрасно и забавно. За мъжете е двойно удоволствие, защото можем спокойно да си напишем името на снега и да се радваме на хубавите моменти от живота. Маркираме всяка година на тайно място, за да е сигурно, че няма друг, който да ни го заеме. И понеже студовете предстоят, а в Сибир вече бият първата мечка, решихме да ти покажем основните правила за оцеляване на Северния полюс. Родната зима винаги е била най-близка със студения север, затова се подготви, зимата идва (както и всички препратки към Game of Thrones).

Времето за пътуване

Основната и най-глупавата грешка на всеки начинаещ пътник през студената зимна степ. Не тръгваш през нощта, и не тръгваш рано сутрин, когато температурите са все още студени. Избери си светлата част на деня, когато все пак има някаква надежда за оцеляване. Снеговете почват да се топят през август, което означава, че това е най-доброто и безопасно време за пътуване. Най-големите грешки стават между март и май, когато падат най-много снегове.

Очите

Експертите смятат, че най-добрият начин за ослепяване е, когато се изправиш срещу студената зима с открито лице. Винаги използвай тъмни предпазни очила. Ако нямаш, направи си такива от дърво или картон, като издълбаеш малки дупки, с които да неутрализираш светлината. Металите не се препоръчват, защото ще замръзнат върху лицето ти. Не пропускай да се украсиш с масло, въглени и всичко, което те затъмнява, за да се предпазиш от отразяването на светлина в очите.

Дрехите

Те трябва да са такива, че да те предпазват от студа, но и да позволяват на потта да се движи по тялото ти. Дрехите трябва да са свободни, защото рискуваш да станеш на лед, след като пробягаш няколко метра. Потта замръзва много бързо и може да те убие. Дрехите трябва да се устойчиви на студените ветрове.

Движението

Разрешава се бягане до 5 метра, защото дрехите може да са много добри, но това не ти гарантира, че няма да замръзнеш. Не повече от това разстояние, в противен случай ще имаш сериозни проблеми. Много сериозни.

Убежище

В ледената пустош има няколко чудеса, които могат да ти свършат работа. Това може да са изоставени парашути, останки от самолети. Палатките се разпъват там, където има най-малък шанс за погребване под снеговете. Последната опция остава иглуто, но ще трябва да го правиш бавно, за да не се преумориш и да станеш жертва на добрата стара депресия. 

Влагата

Равна на смърт и гарантира една бърза екскурзия до ада (поне там ще е топло, нали). Експертите препоръчват да обръщаш дрехите си на опаки, както и спалния чувал от време на време. По този начин ще е сигурно, че няма да запазиш влага, която се кондензира в тях. Никога не спи директно върху снега, винаги слагай нещо отгоре, за да не замръзнеш. Никой не е толкова корав, колкото може да си представиш.

Да запалиш огън

Джек Лондон уби един свой герой в Аляска. Човекът имаше глупостта да запали огън под дърветата, което бързо го изгаси. Огънят винаги се пали на открито и равно място, ако е в структура и палатка, гледай да има достатъчно добра вентилация. Не искаш да умреш от задушаване, нали? 

Яж

Задължително ще трябва да ловуваш и според учените, можеш да ядеш всичко от малки животни до бели мечки. Пропускай само дробовете им, защото те могат да бъдат доста отровни. Избягвай арктичните гъби, които се забелязват с жълта и червена шапка. 

Не обикаляй

Ако си в беда, няма смисъл да вървиш и да търсиш помощ. Оставаш на едно място и чакаш хората да дойдат и да те открият. Возилата и изоставените самолети са само начин за по-лесно забелязване от високо. 

Депресия

Ако изпиташ внезапна нужда да застреляш другарче, да го удариш с лопата или просто да го погребеш жив, въздържи се. Това е често срещано явление, което може да изиграе лоша шега на всички изследователи. Разбира се, имало е и жертви, но не може без това. По-добре си мисли за щастливите моменти и избягвай правенето на снежни човеци.

Мечките

Знаеш ли как ескимоса отива до тоалетна? Първо взима пушка или брадвичка, изкопава малка дупка в снега, върши работата и заравя всичко. Защо? Не можеш да рискуваш изненади от полярни мечки, които в някои етапи се превръщат в истинска напаст и нападат всичко, защото са гладни. 

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
Виталий
08 май 2020 | 10:17

Не удалось дозвониться, вот мой телефон. 8(921)449-52-89 Виктор

Печели пари онлайн
26 ноември 2013 | 17:29

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ ТОП 15 НА НАЙ-ДОБРИТЕ САЙТОВЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ ЗА ТОВА. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ПОСОЧЕНИЯ САЙТ ЧРЕЗ ГУГЪЛ-------->p e c h e l i o n l i n e. o v o . b g