Какво прави затворникът с първите глътки свобода

Едва ли има човек, който никога да не е посещавал затвора Шоушенк. Филмът, който и до днес стои на върха на класацията в IMDB, определено може да се похвали със създаването на истинската затворническа обстановка. Ако не броим затворите в Норвегия и Финландия, всяко друго място не е никаква приказка. И ако все още мислите, че това е приказно място, чуйте какво е направил всеки затворник, когато е успял да вдиша първата глътка свобода.

Първото нещо, което осъзнах, когато излезнах е, че животът изобщо не е същият. Приятелите и близките са продължили напред, а ти самият си изгубен. Нищо не е такова, каквото си го оставил. Най-трудното е, че дълго време не можеш да се освободиш от инстикта за атака и защита и щом някой се пресегне през теб, за да вземе нещо от рафта, веднага скачаш със стиснати юмруци. На мен ми трябваше много време, преди да осъзная, че този свят не е онзи зад решетките.

Най-странното изживяване, когато излезнах, беше фактът, че светът се е забързал изключително много и не можеш да разбере посоката. В затвора всичко е ясно, звънец за закуска, звънец за прибиране по килиите, звънец за обяд, звънец за прибиране по килиите. Един звънец контролираше цели тълпи. Извън затвора е невъзможно да свикнеш с темпото на останалите, ти вече си изгубил състезанието. 

Добра храна с истинско черно кафе! Прекарах две седмици само с храна и кафе, защото точно това ми липсваше в затвора - не ни даваха дори да си донесем кафе машина. Първият ми нормален обяд беше толкова голямо количество, че ме накара да повръщам. 

Всички казваха, че няма да мога да позная квартала, когато се върна след 12 години. Истината е, че бях изненадан колко малко неща се бяха променили. Някои магазини бяха затворени, други бяха преместени. Голямата промяна на мен ми се струваше като изминати две седмици. Приятелите ми имаха съпруги, жените, които познавах, вече бяха с деца, а интернет можеше да се намира в джоба ти. 

Прекарах няколко години зад решетките и бях свикнал, че всеки поглед в очите може да доведе до атака. Почти година ми беше необходима, за да спра агресията и да осъзная, че не всеки, който ме гледа, иска да се сбием. 

Битките в затвора винаги са били много кратки и ясни, винаги се целиш в гърлото на другия и неутрализираш потенциалната атака. Някои момчета бяха по-изобретателни и хвърляха белина в очите на другия, за да могат да доминират поне за минута. Само след толкова идваха надзирателите с палки и здрави ритници. Когато излезнах от затвора и се изправих срещу човек, осъзнах, че модата се е променила много - има бутане, дрънкане на глупости и размахване на пръсти. Горкият не знаеше, че съм бил в затвора. 

Прекарах 2 години във федерален затвор и трябва да призная, че срещнах и някои добри хора. Малко е трудно да повярваш, че не всички в затвора са толкова зли. Срещнах човек, който ми даде 2000 долара, за да мога да платя наема на майка ми. Днес съм свободен и не мога да се справя с тълпите и дрънкането им. Не можех да свикна с идеята, че трябва винаги да държа ножа близо до себе си, ако евентуално стане бой в столовата. Сега изсипвам кетчуп в промишлени количества или да си купя всичко, което е необходимо, а не да чакам 3 седмици за следващата доставка. 

Не съм бил в затвор, но бях в пансион за 2 години. Храната беше отвратителна и нямахме никаква връзка с околния свят. През уикенда имахме само 10 минути за разговор с родителите и това беше единствената електроника, която имахме. След това беше трудно да свикна с идеята, че мога да излезна и да отида някъде, без да ме следва някой. 

Изкарах цели десет години зад решетките. Пътуването до дома беше най-отвратителното изживяване - карах изключително бавно и спрямо пътните ограничения. Спомням си, че дърветата, които бяхме засадили вече са пораснали. Мобилните телефони са превзели света - едно време владееше света, ако имаше мобилен телефон и пейджър. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
..
26 октомври 2016 | 17:21

Няма дума "излезна" в българския книжовен език.

p e c h e l i o n l i n e. o v o .b g
26 октомври 2016 | 13:02

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ТОП 23-46 ОТ 69$ ДО.....$ МЕСЕЧНО САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ОБНОВЕИЯ САЙТ(НАД 50 000 ПОСЕЩЕНИЯ) ЧРЕЗ ГУГЪЛ------->p e c h e l i o n l i n e. o v o .b g --------->ФЕЙСБУК СТРАНИЦА-PECHELI OT SAITOVE