Музиката днес е възможно най-лошата, създавана от човек

Преди няколко века, старите хора казали, че човек се посреща по дрехите и се изпраща по умствения си багаж. Днес ситуацията се променя малко повече, всеки може да си купи одежди на г-н Plein - понякога от Димтровград, друг път от Илиянци - и дрехите не могат да бъдат особен фактор. Преди да видите как е облечен един човек, може да чуете с каква музика идва. Ако след завоя чувате тупалките на Петра (в зората на турбо поп-фолк касапницата, тя беше фактор), тогава може да направите доста заключения за госта. Модата се променя, музиката също. И всеки дарен с дарбата на слуха ще усети, че не е в правилната посока. Питайте всички по-възрастни от Вас и те ще потвърдят, че музиката е мъртва, дълбоко погребана и настоящите мелодии могат смело да бъдат конкуренция само на хвърлената тенекиена тенджера на стълбите. Науката ще го потвърди, защото смята, че през последните 30 години, музикалното изкуство върви към своята бездна. 

Проучване на испанския институт по изкуствен интелект е впрегнало уши и прослушало повече от 500 000 песни за периода от 1955-2010 г. е показала много вълнуваща тайна. Всяка песен минала през определен алгоритъм, определящ хармоничната сложност, аудио обратите и височината на тоновете (или колко шумна е една песен). Разочароващата новина е, че през последните години аудио качеството е паднало драстично. Липсва мелодичност и наситеност на инструментите. Върхът на същото е бил през 60-те години на миналия век. Не ни вярвате, чуйте песента на Beatles - A Day In The Life. Записана е с помощта на 40 музиканта, както и с китарите на бандата. 

Blured Lines е написан само от една машина,  една базова линия и всичко това го превръща в абсолютен хит. Честито, така изглежда модерното звучене. И ако си мислите, че всички песни са еднакви, прави сте! Всеки залага на едни и същи тонове, защото познатата песен вече е наложена и проверена, рисковете са изключени. Ако нещо не Ви хареса в началото, замислете се какво става след една седмица облъчване от радиото. Текстовете, когато не използваме лириките на Вапцаров и други гении на литературата, драстично стават по-къси, по-глупави и напълно безсмислени. От "Бохемската рапсодия", стигнахме до "Who runs the world". 

Кукичката, онова невероятно китарно соло, а може би и гръмотевичния бас, вече идват много по-рано в модерните песни, отколкото преди. Причината за този невероятен факт се крие в новите технологии. След като преди трябваше да си купиш цял албум и да нацелиш мястото на песента, която много искаш да чуеш - касетите и плочите бяха точно така - предпочиташ да преслушаш всичко. След време чуваш друга песен, фокусираш се върху нещо, което преди е липсвало. Днес имаш дискографии с натискането на бутон и ако първите 10 секунди липсва онзи УАУ фактор, продължаваш напред. 

Мозъкът се научава да игнорира песни, които нямат никакъв импакт върху вас. И понеже имаме една и съща мелодия, глупав текст и никакво послание, конкуренцията става голяма. Тук идва време за увеличаване на звука. Тихите части на една песен стават много по-шумни. Те трябва да бъдат шумни, за да могат да се чуят. Тоест, сбогувайте се с качеството. Последната приятна изненада е, че след като никой няма време да чака откриването на таланта му, както и да разберете какво иска да каже в лириките си, музикалната индустрия ще Ви промива, докато не харесате песните на техните протежета. За целта, господата отиват при всички риалити формати, където някое бедно, но красиво девойче с талант може да изпее няколко тона. Шлифоват гърлата и бързо подписват договор, започвайки генералната и мащабна промивка. Съжаляваме, пари трябват, а не музика. Замисли се, къде не чу Despacito през последната година? Беше в парка, магазина, гаража, някой друг филм, всяко радио, рекламите на Spotify и къде ли още не. А Happy на Уил Фарел? Единственият начин, да откриете някоя група или нов изпълнител, е като се отдадете на дълбокото проучване и се надявате, че вероятно господата присъстват в Spotify и други по-ъндърграунд аудио зони. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
evalaaaaa
01 август 2018 | 19:02

evala momcheta