На какво да научите младото поколение

Първият учебен ден може да остане закодиран във всеки човек, ако преподавателите са успели да помогнат за унищожаването на неговата психика. Осъзнаваме, че е трудно да говорим за образованието днес, след като сме направили 100 крачки назад, за да се наредим до някои от най-слабо образованите страни. Родната система има повече проблеми от нередовен пътник в автобус 280 и ще изпитаме малко трудност, за да подчертаем всички. Съществува само един проблем, който не искаме да пропускаме - изучават се абсолютно ненужни предмети, които присъстват в учебния план, за да не се пенсионират преподаватели. Науката не е статичен процес и изисква динамичното израстване не само на учениците, но и на преподавателите - все пак не искаме да слушаме за размножаването на колорадския бръмбар, след като училищата в Япония произвеждат USB памет в часа по трудово. Диктатурата на пролетариата също трябва да бъде забравена, освен ако няма да изпращате детето в Северна Корея. Като родители и бащи, вие получавате отговорността да поддържате детския ум жаден за знания и да не се оправдавате с "Това е проблем на учителите!". Отговорностите едва сега започват! 

1. Събудете жаждата за знания

Съществува една много тънка граница около изморяването на детския мозък и желанието му за разкритие на света. Младият ум не познава ограниченията на възрастните и често може да постигне това, което вие може и да не постигнете, но преди това ще трябва да го обгрижвате много внимателно. Вашият наследник ще се прибира зареден със знания, които желае да споделя, а вие ще трябва да слушате и да не го поправяте, когато се окаже, че историята се е променила за пореден път (всяка година има по един нов учебник, който не оправдава цената на хартията си). Дебатите могат да превърнат малкия философко в един мислещ човек, а това е изключително добра инвестиция, която не си заслужава гледането на Шампионска лига и останалите риалити бози! 

2. Детето не е длъжно да изпълнява вашите пропилени мечти

М-да, социалната политика отдавна се промени, за да казвате на своя наследник, че трябва да стане лекар, пилот на совалка или следващия Бил Гейтс. Бетовен е следвал болните амбиции на баща си и стана невероятен творец, но никой не му е дал шанс да бъде това, което иска. Най-висшeто качество на всеки родител е да позволи на своите наследници да бъдат това, което искат. Не е необходимо да разбирате, не е необходимо да споделяте тяхната амбиция, просто ги подкрепете и пожелайте успех в начинанията им. Болните родителски амбиции трябва да останат на заден план, все пак сте имали правото си на избор, позволете и на другите да се насочат там, където искат.

3. Събуди отговорността

Учебното заведение винаги има един основен предмет, който никога не трябва да се игнорира - отговорността. Събуждането на тази човешка добродетел може да бъде ключова за всяко човешко същество. За съжаление можем да открием много хора, чийто първи думи винаги са "Не бях аз...". Отговорността ще изгради характер, ще събуди чувството на чест и гордост, очертавайки личността на преден план. Нито един талант не е станал велик, без да поработи поне малко за своите цели. Научете детето си на отговорност и ще се изненадате какво може да постигне. 

4. Станете учители

Войната с масовата комуникация, таблетите, ядосаните птички и видео игрите е безмилостна. Модерният родител се надява на някакво ефирно време с надеждата, че ще спечели вниманието на младите зрители. Сигурни сме, че можете да предадете много по-полезни знания от "Последните клюки от къщата", "Селфи пръчката като начин на живот" и много други. Преди много години, когато телевизията не беше открила леля Мария и откачените домакини, които ви дебнат с прах за пране, родителското тяло можеше да споделя повече любопитни факти, отколкото можете да откриете в "Британика". Време е да предадете наученото. 

5. Не гледайте оценките

Онези цифрички не са от особено значение, все пак е ясно, че никой не може да бъде съвършен. Провалът винаги ще бъде част от самия учебен процес, а и нека не забравяме колко струват победените войници. Оценяването е поредната абсурдна абстракция, която би трябвало да бъде ориентир за преподавателя, който може да насочи фокуса си върху онези ученици, които не се справят. Не бъдете като онези родители, които търсят виновника за провала на своето безгрешно дете - огледалото може да реши всички проблеми. Оценките не са мерило за интелекта, а просто доказателство, че някой може да повтори думите на преподавателя. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
15 септември 2015 | 20:09

Добре казано.Можете да го продължите, да не остане само за първия учебен ден.Колежките ви от дамския сайт го пропуснаха, много са заети да показват Кардашян.