Най-големите производители и износители на бира в ЕС

Близо 32 милиарда литра бира със съдържание на алкохол са произведени в Европейския съюз през 2020 година, показват данните на Евростат. Производството на безалкохолна бира в ЕС за миналата година пък достига 1.4 милиарда литра.

В сравнение с 2019 година производството на алкохолна бира намалява с 8%, това на бира със съдържание на алкохол под 0.5% остава без промяна.

Общото производство на бира на човек от населението в ЕС достига 74 литра годишно. 

Германия остава най-големият производител на пиво в Общността с обем от 7.5 милиарда литра за 2020 година. Това представлява 24% от общата продукция на ЕС, тоест една от всеки четири бири е произведена в германските пивоварни.

На второ място е Полша с 3.8 милиарда литра, следвана от Испания (3.3 млрд. л), Нидерландия (2.5 млрд. л), Франция (2.1 млрд. л), Чехия (1.8 млрд. л) и Румъния (1.7 млрд. л).  

България е на 13-о място с 452 милиона литра.

Най-голям ръст на производството на годишна база е отчетен в Словакия - с 25%. В Италия пък спадът е почти наполовина спрямо нивата от 2019 г.  

Водещият износител на бира в ЕС е Нидерландия - експортът на страната възлиза на 1.9 милиарда литра, или 21% от общия за Съюза. Той включва както бирата, изнесена за други държави членки, така и за трети страни.

На второ и трето място са Белгия (1.7 млрд. л) и Германия (1.5 млрд. л).

Основните дестинации, в които се изнася европейската бира са Съединените щати (895 млн. литра, или 22% от износа за трети страни) и Великобритания (881 млн. литра, или 21%).  

Най-големият вносител на бира пък е Франция с около 800 милиона литра за 2020 г., следвана от Германия (700 млн. л).

Публикацията на Евростат е по случай утрешния Международния ден на бирата, който всяка година се отбелязва в първия петък на месец август.  

Най-четени от

Най-четени

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
тьрся
05 октомври 2021 | 03:12

да ти чета тьпите обяви да ми хаква6 компа и да ме изнася6 ПЕДЕРАСТ