Най-важното за махмурлука - Част 1

Махмурлукът е нещото, което срещаме всяка сутрин. Но това е едно от негативните последствия от работата ни в Men.bg ... Никак не се оплакваме и все пак решихме, че трябва да се запознаем не само с практическата, а и с теоретичната част на ужаса си всяка сутрин. Пък може и ти да научиш нещо!

Според учЕните махмурлизмът е съвкупност от неприятни физиологични ефекти, последващи прекомерна консумация на алкохолни напитки. Най-общите характеристики на това състояние са чувството на силна жажда (обезводняване или дехидратация), чувство на безпричинна умора, гадене и световъртеж.

Основната причина за махмурлука е пониженото количество на кръвната захар, дължащо се на прекомерния синтез на молекули NADH (nicotinamide adenine dinucleotide). При консумация на алкохол, той бързо се метаболизира, като разграждането става на две стъпки (при повече от 20 за глюкозата). Резултатът е високо енергийната молекула NADH. Повишеният синтез на NADH от своя страна забавя синтеза на глюкоза в черния дроб, което води до понижаване на кръвната захар.Причините за махмурлука са няколко. Етанолът е диуретик и като такъв има дехидратиращ ефект, на което се дължат главоболието, силната жажда и умората. Дехидратацията кара мозъка да се свие съвсем леко, при което се променя налягането в черепната кутия. Това е и причината за главоболието. То може да бъде смекчено ако се пият обилни количества вода преди и след консумацията на алкохол. Алкохолът е също така отрова на клетъчно ниво, и неговото въздействие върху стомашната тъкан е вероятната причина за гаденето.

Друг фактор са остатъчните продукти при разграждането на етанола чрез две химични реакции, подпомагани от ензими, които се образуват в черния дроб. Етанолът се преобразува в ацеталдехид (чрез ензима alcohol dehydrogenase), след което се превръща в ацетат (чрез ензима acetaldehyde dehydrogenase). Ацеталдехидът и ацетатът са слабо токсични, допринасяйки за махмурлука.

Двете споменати по-горе реакции също изискват преобразуването на NAD+ в NADH. За да може да обработи прекомерните количества NADH, черният дроб отклонява киселината pyruvate от останалите процеси които я използват. Един от тези процеси е синтезът на глюкоза, а когато този процес е нарушен, черният дроб не успява да снабдява своевременно с глюкоза тъканите и най-вече мозъка. Глюкозата е основната енергийна суровина за мозъка, и при недостига ѝ се наблюдават някои от типичните симптоми на махмурлука – умора, слабост, промени в настроението, понижено внимание и концентрация.Следват няколко неврологични ефекта. Пречистването на мозъка от депресантното влияние на алкохола вероятно е причина за повишената чувствителност към светлина и шум.

Счита се, че наличието на други алкохоли (като метанол) и вторични продукти от алкохолната ферментация влошават симптомите на махмурлука; вероятно на това се дължи факта, че при консумация на дестилиран алкохол (например водка) махмурлукът е значително по-слаб. Това е и една от причините да сме болни фенове на водката!

Някои хора смятат, че наличието на захари в алкохола (предимно при коктейлите) влошава махмурлука.

Пренасищането на организма с никотин често влошава махмурлука; пушачите са склонни да пушат значително повече под влиянието на алкохол.

Колкото и да ти е смешна оная бабешка приказка - че ако баща ти има тежък махмурлук, и ти ще имаш - в това има доста истина. Някои хора доста рядко (дори никога) не са изпитвали симптомите на махмурлука, без значение на поетото количество алкохол. Ние за съжаление не сме от тия щастливци...В рецензия, публикувана в British Medical Journal, екип от изследователи обявява следното заключение: “Няма неопровержими доказателства, които предполагат съществуването на конвенционална или допълнителна интервенция, която ефективно предотвратява или лекува (алкохолния) махмурлук. Най-ефективния метод за избягване симптомите на (алкохолен) махмурлук е да се практикува въздържание или поне сдържаност при консумацията”. Ние пък смятаме, че това е крайно неприемливо!

 

Още за махмурлука - скоро!

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
funny videos
06 юли 2016 | 03:50

KSLZxe Very informative blog article.Really thank you! Cool.

photo editor
06 април 2016 | 11:33

PTlNMF There is certainly a lot to find out about this subject. I really like all the points you ave made.

good backlinks
17 юни 2014 | 15:22

Qaua7Y Hey, thanks for the article.Really looking forward to read more.

nice seo guys
22 март 2014 | 21:02

DyJuDl Awesome article post.Much thanks again. Cool.

stunning seo guys
09 януари 2014 | 07:47

nVMNzS Muchos Gracias for your post.Much thanks again. Really Great.

awesome link building
25 септември 2013 | 02:07

75h94D Great blog.Really looking forward to read more. Will read on...

good seo guys
04 септември 2013 | 07:02

djMKHQ Thanks again for the article post.Really looking forward to read more. Really Great.

great link buildng
19 август 2013 | 22:15

ES9rWL Very neat article.Much thanks again.

visit this site
25 юли 2013 | 13:28

I truly appreciate this blog post.Much thanks again. Cool.

this site
24 юли 2013 | 11:22

Thanks for sharing, this is a fantastic article.Really thank you! Fantastic.

seo service
27 май 2013 | 16:16

9FdkT0 Hey, thanks for the blog post.Really looking forward to read more. Great.

good seo
25 май 2013 | 11:27

tMu4Qv I appreciate you sharing this post.Much thanks again. Awesome.

social bookmarking service
19 април 2013 | 16:48

PGgSis I really liked your article.Thanks Again. Want more.

20mg levitra
16 март 2013 | 00:28

Appreciate you sharing, great article post.Much thanks again. Really Cool.

generic cialis no prescription
15 март 2013 | 22:47

I truly appreciate this blog.Really looking forward to read more. Keep writing.