Разликата между CSI и реалността

Всички сме гледали CSI Отнякъде си и съответно знаем, че ако баба Гана падне по стълбите, най-вероятно ще дойдат поне 3 SWAT патрула с Хорейшио, телепортиран от САЩ, за да може да разберат какво е станало. Мнозина са се чудили как е възможно да има толкова престъпност, след като Хорейшио е по петите на всички, но както казват някои професионалисти, този сериал е за публиката, истината е далече от всичко и понеже никой няма да гледа реалността, сценаристите са превърнали всичко в джедайска игра за пресъздаване на цялата история. Ето къде те цакат с топла бира, впрочем, Харабейшо е далеч по-добър в правенето на криминални разследвания, ама какво да се прави.

1. На местопрестъплението

Щом дойдат мъдрите глави, веднага вдигат найлона, поглеждат грешника или грешницата и автоматично заявяват, че е правила четворен меноет, преди да падне на стъклената маса и да се обезглави. Кирта под ноктите показва, че скоро е пресаждала мушкатото, а кръговете по пода показват, че някой също е танцувал с него и затова цяла вечер е местено из стаята. От заключението на експертите става ясно, че Ники Михайлов може и да не помогне много на Левски. Според професионалистите и детективите, докосването на тялото е най-голямата грешка. По закон, господата нямат право да вдигат каквото и да било или да докосват тялото. Първата им работа е веднага да обезопасят сградата, да затворят изходите и да проверят дали има и други пострадали. Дори и портфейла им да стои в задния джоб, никой не пипа. 

2. Всички са поканени да видят трупа

В редица епизоди, можете да видите как бай Иван е разбрал, че Дончо наркоманчето от другия вход най-накрая се е разцепило и дошъл да погледне. По пътя разказал на всички, включително и бай Ставри, който люпи семки в един от ъглите, няма как да го пропуснете. В CSI редовно има агитка, която храни много топли чувства. Истината е, че разследващите нямат право да допускат никой друг, освен своите колеги. Понякога дори семейството не се допуска, защото може да замърси сцената. Всеки пристигнал, трябва да подпише документ и да се легитимира, преди да успее да влезе и да разследва. Причината за подобно уединение е, че медиите обикновено могат да заснемат ключови елементи и с това да изпортят цялата работа. Дори шефът на полицията няма право да дойде да гледа, ако няма основателна причина. 

3. Дай едно ДНК

Експертизите, които обикновено отнемат около 1 ден във време на сериала и 3 минути максимум в ефирно време, обикновено се случват доооста по-бавно. Понякога трябват седмици за анализ, а да не говорим, че пробите не винаги са читави. Някои експерти твърдят, че ако имате огромни локви кръв и вземете своята ДНК проба, пак ще ви трябва седмица. А какво да говорим за малкия плактон, забит в горната ноздра на жертвата. Да не мислите, че исландците не искат нещо подобно? Тяхната основна мисия е да проверяват братовчедите по всяко време, за да не се окаже, че пак правят Game of Thrones. Да не говорим, че събирането на доказателства отнема дни, а не минути. Тук косъмче, там следи от вчерашната змийка... Не става така, братя! 

4. Пуцай, куме, не е толкова лесно

Каквото и да правите, Хорейшо ще намери вашето ДНК по пистолета, дамаджаната с дюлева или някъде другаде. Гарантираме, че ще я има, но извън телевизията, положението не е никак розово. Оказва се, че хората много трудно успяват да стигнат до отпечатък от оръжието или дори до извличането на ДНК. Оръжието обикновено ще бъде последната надежда, преди да се потърси някъде другаде. 

5. Технологията

Инспекторите винаги имат достатъчно малки предизвикателства, с които да анализират тренда на ходене, за да е ясно дали довечера ще успее да се нажули като казак на ромска сватба. В една от сериите, героите се занимаваха със софтуер за анализиране на настроението чрез лицево разпознаване. После с няколко клика разбираме, че избраният е някакъв друг феномен и резултатът е повече от ясен. Полицията може да е модерна, но повечето доказателства и пръстови отпечатъци например не са свързани и прикрепени директно с досието на извършителя. Компютрите в някои управления са на повече от 20 години и все още работят под системата на DOS, следователно няма как да изкарате баба Гана като най-зловещ дилър на балканите, след като положението в техниката е спряло, горе-долу около времето на баба Гана! 

6. Вдигам ръка и викам такси

Обикновено, във всички сцени, можете да видите Хорейшо да пристига с големия американски Hummer, без газова уредба, защото нали акцизи. Неговият колега пък пристига винаги с бронежилетка и допълнителен екип от подбрани гърли. Според Сузън Клътър от Балтимор, работеща като разследващ офицер вече няколко години, положението е съвсем различно - екипът и разполага с 3 миниваа и един SUV. Понякога, ако им се наложи, наемат коли от сайт, който има договор с полицията. С други думи и американските детективи плачат за Хорейшо, повечето за колежките! 

7. Всички знаят всичко

А ти си мислиш, че само жена ти знае повече от Google. Един агент разбира всичко от балистика до ГМО космонавтика. Истината е, че всеки е специализиран в определена среда и няма да присъства на местопрестъплението. Повечето никога няма да излязат от лабораторията, а ще анализират до припадък, това е историята. Харабейшо може да седи и да чете документация, сякаш почва нова работа в сървърното. 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари
kiro gela
06 декември 2018 | 15:56

хорейшио06 декември 2018 | 15:55 дека е туйътъра бе ?

хорейшио
06 декември 2018 | 15:55

дека е туйътъра бе ?