Социалната мрежа е официалната книга за оплаквания

В последно време осъзнаваме, че интернет е точно толкова важен, колкото може да бъде и въздухът. Еволюцията на абсурдния звук от телефонната слушалка, скоростта на мотопед Балкан по стръмен баир и много други, са само част от щастливите преживявания на безгрижния човек без фейсбук.

Интернетът през 90-те години беше абсолютен т***к и никой нямаше време да го чака. Човек търсеше социализация по най-популярните методи: в кръчмата, на стадиона, пред букмейкърския пункт с останалите разбирачи и къде ли още не. Фейсбук ни позволи да се свържем с всички приятели, а вместо това отидохме при Лиса Ан, за да следим от пръв поглед нейната основна кариера. Мнозина все още не разбират какво толкова интересно има в социалната мрежа (нищо, ако не броим мацките по бански). Какво точно е приложението на този феномен? Открихме отговора преди няколко дена, когато трябваше да се изправим срещу поредната абсурдна бюрократична прищевка на "умните хора" в определени институции. Целта на социалната мрежа е да клюкарим и изливаме всичките си негативи от живота в нея. 

Подозираме, че това точно е била целта на Twitter, давайки свободата на потребителя да каже "Майната ти, еди коя си фирма!". Вече не се изисква специален софтуер, нито разрешение да снимате, защото мобилният телефон е достатъчно компактен, операторите се състезават с предложения за повече минути, повече мегабайти и златни договори. Веднъж свързани, Вие вече имате повече права и президента, Вие имате мнение, което може да се чуе от няколко милиарда души (и това хич не е малко). 

Ако през 90-те години сте били част от онези потребители, които често са гледали чиновника и служителя като Бог, днес обръщате играта изцяло в своя полза, защото в джоба си имате най-мощното оръжие, което не е създадено за правенето на кокоши анус в тоалетната на заведение. Заплахите от рода на "Знаеш ли кой съм аз?" изветряха бързо, а и благодарение на родните медии, лошата новина ще се предава по-бързо от грипна епидемия. 

Господа, в джоба на дънките имате възможност да направите това, което винаги сте искали, да се обърнете към Висшата институция, към началника на дразнителя, към властите и дори към омбудсмана. Превръщате се в по-голяма заплаха от ядрената война, както и в истински убиец на всяка фирма, която предлага услуги на клиента. Защо?

Преди няколко дни се опитвахме да платим скъпа пластмаса от Китай, която ни обвързва с едногодишно изплащане, но нека не забравяме, че за някои неща като "Middle earth: Shadow of Mordor", кефът се оправдава напълно. Досещате се, че манталитетът на 90% от родните служители, които работят с хора е нещо средно между шеф на галактиката и Бог, следователно започват негативните емоции, оплаквания, мрънкания, че нещо не сте свършили и на финала завършват с моралната лекция "Бавен сте и така забавяте останалите хора след Вас!". Подобно отношение можеше да се размине, ако все още използвахме книгата за жалби, която най-често завършва в ръцете на същите служители като любимо тоалетно четиво и никога няма ефект, ала днес имате интернет, както и социален профил, следователно е много лесно да споделите преживяното си с началството на въпросната кралица, която е пропуснала възможността да стане лектор в университета в Перник. Веднага отваряте фейсбук профила си, откривате страницата на фирмата и споделяте всичко, което сте преживели, защото Вие сте човек с мнение и очевидно с огромна доза разум, за да се обърнете към когото трябва, следователно е редно да Ви запушат устата с извинения и подобряване на услугата, преди да ситуацията да излезе от контрол. 

Потребителят в интернет е натурален хейтър, който само чака поредната доза абсурди, които да завърти из мрежата. Не сте доволен от обслужването в магазина, споделете го на страницата им или го изпратете на някоя новинарска емисия, Вашият приятел - блогърът и много други. Интернет отдавна не е място за любознателни, той се превърна в убиеца на индустрии, институции и нещастни служители. С една снимка можете да увековечите нахалникът с лъскаво возило на мястото на инвалида, с един клип можете да покажете нахалният корумпиран служител на реда, насилието, расизмът и още какво ли не. 

Споделяйте всички емоции, когато използвате определена услуга, за да може останалите грешници след Вас да бъдат подготвени с абсурдите. Интернет не дава само свободен достъп до порното, той се превръща в истинското оръжие на потребителя, а него няма кой да го спре! В такива моменти винаги ще напомняме, че тук имате право на мнение и глас и никой не може да Ви спре, защото всичко в интернет остава завинаги! 

Най-четени от

Добави коментар

Екипът на Men.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Изпрати
Коментари

Все още няма коментари!